Hlavní navigace

Huawei vás nasměruje na APK aplikací, které v jeho AppGallery nejsou

21. 3. 2020

Sdílet

Nové smartphony Huawei a Honor jsou již rok bez služeb Googlu a tedy i bez obchodu s aplikacemi. Čínani sice mají vlastní obchod AppGallery, do kterého lákají vývojáře na výhodné podmínky, ale ne vždy se jim to daří. Huawei stále vyrábí skvělé telefony. Mate 30 Pro nebo chystaný P40 to ale budou mít těžké. V AppGallery nikdy nebudou aplikace Googlu, ale u mnoha jiných je to pouze na ochotě vývojářů svou aplikaci přidat. Některé jsou na internetu dostupné i samostatně pomocí tzv. instalačních APK balíčků.

Obchod nebo vyhledávač?

A takové jdou nainstalovat na telefon přímo i bez obchodu. Může jít o pirátské kopie bez vědomí autora, zavirované aplikace bez možnosti jejich kontroly obchodem, ale také prostě o běžné aplikace, které jejich autoři distribuují přes repozitáře.

Huawei AppGallery 3 Screen: Max Weinbach/XDA Developers

Instalovat aplikace takto bokem přes APK ale není pro běžné uživatele triviální a ani příliš bezpečné. Huawei vyvinul aplikaci AppSearch, která by měla být napojená na ověřené repozitáře a která celý proces zjednoduší.

Tip: Huawei se chystá na éru po Googlu. Uživatelé Androidu se bez něj prý obejdou

AppSearch je na pohled dalším obchodem s aplikacemi, ve skutečnosti ale spíše jen rozhraním pro snadný přístup k aplikacím, které ve skutečném obchodu AppGallery nenajdete. Neumožňuje totiž přímé stažení, pouze váš pošle na web s přesnou adresou. Huawei se tím také trochu jistí.

Jde tak více o vyhledávač, nicméně napojený na weby APKMirror, APKPure či Amazon. Aplikace je ke stažení na německém webu Huaweie a spíše takovým dočasným řešením než plnohodnotnou náhradou.

zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.