Hlavní navigace

Huawei FreeLace: bezdrátová sluchátka s extrémně pohodlným nabíjením (recenze)

9. 9. 2019

Sdílet

FreeLace se prodávají v několika barevných provedeních za cenu 1799 Kč. Kromě elegantních černých jsou to oranžová (na ty je potřeba si zvyknout) či zelená. Silikonové špunty mají tři velikosti a v balení najdete ještě krátký kablík na dobíjení z portu USB. FreeLace mají 27 gramů a jejich měniče jsou velké 9,2 mm.

Sluchátka si dáte kolem krku, ale označení R a L se vám bude hledat hůře. Tyhle piktogramy najdete až na modulech s akumulátorem a ovládáním, případně si stačí zapamatovat, že ovládání je vpravo. Hudbu ovládáte prostředním tlačítkem, kde dvojitý stisk vás posune o skladbu dál a trojitý o skladbu zpět. Je zde ještě kolébkový ovladač hlasitosti. Tento modul lze rozpojit, čímž se objeví konektor USB-C – následuje menší wow efekt.

Huawei FreeLace foto5 Huawei FreeLace

Pro dobíjení můžete využít přímo smartphone, pokud máte telefon s moderním portem. Nabíjet můžete samozřejmě i odjinud, v balení je redukce na USB-A. Přes konektor lze sluchátka i spárovat – Huawei tomu říká HiPair a funguje na telefonech značky Huawei či Honor s EMUI 9.1/Magic UI 2.1 a vyšším.

Na levé straně máte stejně velký modul bez tlačítek, ve kterém je akumulátor s kapacitou 120 mAh. Ke smartphonu je připojíte přes Bluetooth 5.0 a udávaná výdrž činí 18 hodin, přičemž realita je o pár hodin nižší. Zvukový projev je takový standardní, rozhodně nehrají špatně, ale taková hudební „pecka“ tyhle špunty také nejsou. FreeLace ani nemají žádnou technologii pro potlačení okolního hluku nebo ambientní zvuk. Huawei ovšem uvádí potlačení šumu větru, což částečně i funguje.

Silikonový kabel sluchátek je plochý a nezamotá se vám. Špunty mají magnet a lze je k sobě přicvaknout. Zde následuje další zajímavá funkce – při magnetickém secvaknutí sluchátek dojde k jejich odpojení od mobilu a tím k prodloužení výdrže. Při rozpojení sluchátek se opět připojí (technologie využívá Hallův magnetický snímač).

Huawei FreeLace foto8 Huawei FreeLace

V uších mi tyhle špunty nedržely moc dobře, třeba Galaxy Buds proti nim drží jak přibité. Ale tohle je individuální a na rozdíl od typu True Wireless je nemůžete ztratit. Sluchátka jsou voděodolná s IPx5, takže jim příliš nevadí déšť a hodí se i na sportování. Můžete s nimi i telefonovat, přičemž protistranu je slyšet poměrně dobře.

Hodnocení

Tohle by byla průměrná bezdrátová sluchátka za docela dobrou cenu, ovšem způsob nabíjení z nich dělá hodně zajímavý produkt. Nepotřebujete žádnou nabíječku, ani sebou nosit kabel a manipulovat s krytkou. Na tomto řešení nelze Huawei nic vytknout, můžeme je pouze pochválit. Vzhledem k jejich ceně hrají dobře a Huawei boduje hlavně chytrým způsobem nabíjení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.