Hlavní navigace

Huawei připravuje zálohu. Jeho operační systém může nahradit Android i Windows

24. 5. 2019

Sdílet


Čínský gigant již od roku 2012 připravuje vlastní operační systém určený pro mobily i počítač. Údajně by se měl jmenovat Hongmeng, ale žádné jiné podrobnosti o něm nevíme. Kromě toho, že by v blízké době mohl konečně vyjít.

Richard Yu, šéf spotřebitelské divize Huaweie, řekl pro CNBC, by systém mohl být pro čínský trh připraven již letos na podzim, pro mezinárodní pak v prvním nebo druhém čtvrtletí 2020. Využíval by obchod App Gallery, který již Huawei instaluje do svých mobilů. Teoreticky by tak Hongmeng mohl obsahovat i běhové prostředí pro spouštění androidovských aplikací.

Systém ale zamíří mezi lidi, jen pokud by Huawei opravdu nemohl využívat Android a Windows. Google již s firmou přerušil spolupráci, něco se děje i v Microsoftu. Není ještě potvrzeno, že by v Redmondu odstřihli Huawei od Windows, tento týden se ale v Microsoft Storu přestaly prodávat Matebooky. Nicméně pokud Microsoft nezíská od amerického ministerstva obchodu výjimku obchodovat s Huawei, licence na Windows mu stejně nebude moci prodávat.

Americká vláda tento týden částečně odložila embargo na Huawei. Čínská společnost má 90 dní na to, aby se připravila na tvrdý zákaz. Do té doby může nakupovat americký software nebo hardware pro podporu stávajících zařízení a služeb.

Jak se vyvíjí kauza USA vs. Huawei

  1. NÚKIB varuje před Huawei a ZTE
  2. Huawei se brání tvrzení NÚKIBu a žádá předložení důkazů
  3. Zákaz je prý protiústavní. Huawei žaluje americkou vládu
  4. Rána pro Huawei, kvůli zákazu USA přijde o Android
  5. O uživatele se postaráme, říká Huawei k embargu na Android
  6. Pojistka proti kolapsu. USA částečně odložily embargo na Huawei
  7. Největší trest pro Huawei? Možná nebude moci vyrábět vlastní procesory
  8. Operační systém od Huawei může nahradit Android i Windows

Byl pro vás článek přínosný?