Hlavní navigace

Podvádějí v testech. Huawei a Honor uměle zvyšují výkon až na dvojnásobek

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prošly si tím společnosti jako Intel, AMD i Nvidia. Před pěti lety i přední výrobci smartphonů v čele se Samsungem. Řeč je o podvádění v benchmarcích. Firmy detekují, kdy se spustí nástroj pro testování výkonu, a nestandardně zvýší výkon na úkor provozních vlastností. Bez podvádění, tedy v běžných aplikacích, je výkon nižší. Nejnovějším načapaným je Huawei a jeho dceřinka Honor. Anandtech v detailní analýze rozebral, jak moc si čínská firma pomohla a proč to udělala. Spolupracoval přímo s tvůrci benchmarků, kteří redaktorům poskytli upravené aplikace, které smartphony nedokázaly detektovat a přepnout na vyšší výkon. Huawei nakonec podvádění potvrdil a vysvětlil.

Nereálný výkon

Problém se dle všeho týká jen letošní generace zařízení běžící na Kirinu 970, konkrétně se Anandtech zaměřil na Huawei P20, P20 Pro a Honor Play. Výkon v závislosti na testu vystřelil o jednotky procenty, ale někdy až na dvojnásobek. Redaktoři měřili v 3DMarku a GFXBenchi. Nejvýrazněji podváděl Honor Play, nejméně Huawei P20 Pro.

Srovnání skutečného a navýšeného výkonu v GFXBenchi
Srovnání skutečného a navýšeného výkonu v GFXBenchi
Srovnání skutečného a navýšeného výkonu v 3DMarku
Srovnání skutečného a navýšeného výkonu v 3DMarku
Příkon Honoru Play v běžném zátěži a při podvádení
Příkon Honoru Play v běžném zátěži a při podvádení
Srovnání výkonu, příkonu a efektivity různých čipsetů
Srovnání výkonu, příkonu a efektivity různých čipsetů

Testy se zaměřily na grafický výkon, v něm je Kirin 970 objektivně o dost slabší než konkurence v podobě Exynosu 9810 od Samsungu a hlavně Snapdragonu 845 od Qualcommu.

No co, dělají to prý všichni

Hrubé výkony čipsetů se musí uměle krotit, aby se mobily příliš nezahřívaly a nestoupala spotřeba. To se děje podtaktováním, snižováním napětí a vkládáním prázdných cyklů do instrukční pipeline. Huawei tzv. throttling odstavil a nechal čipy běžet na „plné koule“.

Jak ukazuje třetí graf, reálně by si Honor Play držel zhruba mezi 3 a 4 watty. Při podvádění stoupl na 6 až 8 wattů. Huawei nehleděl na tepelné limity ani spotřebu, protože věděl, že benchmarky běží jen krátkou chvíli, takže uživatelé by podvod nepoznali.

Dynamická úprava TDP a výkonu je zřejmě odpovědí na otázku, co má znamenat nový režim GPU Turbo, který Huawei implementuje do telefonů. A zároveň je jasné, proč se tolik oháněl efektivitou u nově představeného Kirinu 980. Dosavadní Kiriny měly nižší hrubý výkon i horší efektivitu (výkon na watt), jak ukazuje čtvrtý graf. Devět set osmdesátka by měla s rivaly srovnat krok.

Doplněno: Huawei manipuluje čísly. GPU Turbo nemá takový přínos, jak tvrdí výrobce

Wang Chenglu z Huawei tyto skutečnosti Anandtechu potvrdil v Berlíně na Ifě. V podstatě řekl, že čínští konkurenti také podvádějí a Huawei nemohl zůstat pozadu. Proč se nerozhodl jejich podvody rozmáznout, ale místo toho se zachoval stejně hloupě, je otázkou. Pro zákazníky jsou nejspíš vyšší čísla z Antutu apod. lepším důvodem ke koupi než poctivost.

Byl pro vás článek přínosný?