Hlavní navigace

Huawei chce být nezávislý na Googlu. Chystá vlastní mapy

15. 8. 2019

Sdílet

Závislosti na mapách Googlu se chce zbavit nejen Apple, ale také Huawei. Americká firma na tom má komerční a technologický zájem, ta čínská i politický. Kvůli sankcím americké vlády Huawei ještě pořád nemůže obchodovat se zámořskými firmami a bez smlouvy s Googlem Číňané nedostanou Play Store a s ním ani Google Mapy. Podle deníku China Daily je ale i na tuto situaci Huawei připravený.

V říjnu prý odhalí vlastní službu Map Kit. Tak překvapivě nebude určena (zatím?) pro běžné spotřebitele, ale poslouží jako zdroj dat a funkcí pro aplikace třetích stran. Map Kit má být dostupný ve 150 zemích a 40 jazycích. Nabídne dopravní informace v reálném čase, navigaci v jízdních pruzích a podporu rozšířené reality. Huawei by prý mohl zužitkovat i data, která má díky mobilním vysílačům rozmístěných ve více než stovce zemí.

TIP: Huawei má náhradu za Android a Windows. Jmenuje se HarmonyOS

Mezi partnery Huaweie při budování map má být ruský vyhledávač Yandex (má vlastní mapy) a americká společnost Booking Holdings, která se zabývá vyhledáváním ubytování, letenek nebo rezervací v restauracích. Jak přesně budou spolupracovat a zdali Huawei využije i jiných dat, na to si nejspíš budeme muset počkat až do říjnové premiéry.

Začít s mapami od píky není levné a už vůbec ne rychlé. Apple se na tento krok připravoval čtyři roky a zatím pokryl kousky USA. Huawei by se ale mohl vydat podobnou cestou jako Seznam. Jeho Mapy.cz budují vlastní data v Česku a na Slovensku, ale v jiných zemích využívají partnerské podklady. U základních map to je OpenStreetMap.

Zdroj: China Daily via GSMArena

Byl pro vás článek přínosný?