Hlavní navigace

Mate 30 nedostane aplikace Googlu, Huawei jej ale přesto bude prodávat

29. 8. 2019

Sdílet

Již 18. září by se měla v Mnichově uskutečnit premiéra telefonu Huawei Mate 30 (Pro), tvrdí zdroje blízké Reuters. Čínská společnost ale pro svůj nejlepší mobil nezískala licenci k využití služeb a aplikací Googlu. Americké ministerstvo obchodu považuje Huawei za bezpečnostní hrozbu a na jaře firmu zapsalo na černou listinu. Bez úředního povolení nesmí žádná americká firma pro Huawei dodávat software, hardware ani služby. Vláda už sice Číňanům dvakrát udělila 90denní výjimku, ta se ale týká pouze udržování podpory stávajících zařízení.

Řada Mate 30 je tak v nelichotivém postavení. Huawei v telefonu ještě využije americké součástky, protože se firma předzásobila na půl roku až rok dopředu. Může také využít Android, konkrétně jeho otevřenou (AOSP) variantu. Ale nesmí v ní být Play Store, Play Services, Gmail, YouTube, Mapy, Chrome ani další esenciální software, na kterém jsou západní uživatelé závislí. Podle Reuters ale Huawei nebude uvedení telefonu odkládat a je ochoten risknout prodej i bez asistence Googlu.

RECENZE: Huawei Mate 20 Pro: smartphone, kterému nic nechybí

Jiná zpráva agentury Reuters hovoří o tom, že americkému ministerstvu obchodu již dorazilo přes 130 žádostí místních firem, které žádají o povolení s Huawei spolupracovat. Z reportu ale nevyplývá, jestli úřady ještě nerozhodly, či některé žádosti rovnou zamítly. William Reinsch, bývalý úředník ministerstva agentuře řekl, že se současné vedení bojí rozhodnout, protože neví, co vlastně chce prezident Trump.

Kvůli embargu výrazně zpomalil růst prodeje telefonů značky Huawei a do budoucna je ohrožena i jejich výroba. Ke spoustě amerických komponent Číňané nemusí najít náhradu. Americkým zákazem se navíc řídí i britská společnost ARM, která tak nebude poskytovat licence na nová grafická a procesorová jádra.

Byl pro vás článek přínosný?