Hlavní navigace

(aktualizováno) Huawei představí Mate 30 Pro už 19. září. Co vše už víme?

2. 9. 2019

Sdílet

aktualizováno 2. 9. 2019

Huawei letos k uvedení nového Mate 30 Pro uspořádá pravděpodobně menší akci. Na svém twitterovém účtu odhalil, že představení celé série bude již 19. září v německém Mnichově. Z jejich sloganu „We're going full circle“ a z grafiky je naznačeno, že zadní foťák dostane opravdu kruhový tvar.

https://twitter.com/HuaweiMobile/status/1168071056701001735

Novinka bude s největší pravděpodobností poháněna Kirinem 990, který nám Huawei ukáže za pár dní na Ifě v Berlíně. Zda na telefonu poběží Android, Harmony OS nebo něco úplně jiného je stále nejasné.

původní článek:

Huawei by jistě chtěl, aby jeho chystaná vlajková loď Mate 30 Pro byla opět bomba. Samsung nasadil s Notem10 laťku dost vysoko, takže jsme na září či říjen, kdy Huawei nový model pravidelně vydává, docela zvědaví. Jako nejpravděpodobnější datum aktuálně vypadá 19. září.

Je docela pravděpodobné, že Huawei opět představí celou trojici, tedy Mate 30 Lite, Mate 30 a Mate 30 Pro. Vlastně čtvrřici, neboť Pro bude mít ještě variantu 5G. Co už ale vůbec jasné není, s jakým operačním systémem. Obchodní válka stále trvá a výjimky se nevztahují na nové produkty. Je tak dost možné, že Huawei bude muset nasadit AOSP, tedy Android bez služeb Googlu, případně vlastní chystaný systém Harmony OS.

m20pro arnold Loňský Mate 20 Pro a Arnold :)

Z uniklých snímků se zdá, že Huawei částečně opustí svůj troufám si říct ikonický tvar zadního hrbu s kamerami. „Indukční desku“ nebo „Arnoldův raketomet“ zřejmě nahradí kulatý tvar se čtyřmi kamerami, blesk se pak posune mimo tuto kapličku.

huawei mate 30 pro leak zdroj slashgear Nejpravděpodobnější vzhled Mate 30 Pro

Tři kamery jsou jasné – jedna je hlavní, druhá širokoúhlá, třetí teleskop s 5× zoomem. Čtvrtá čočka by mohl být obyčejný snímač hloubky ostrosti či ToF (3D senzor). Případně i makro. Mate 30 Pro bude mít velké senzory pod dvěma z nich: hlavní kamera bude využívat čip o velikosti 1/1.55" a ultraširoká kamera čip velký 1/1.7". Oba by mohly mít 40 Mpx.

Samotnou kapitolou je přední kamera. U řady Mate by měl Huawei zůstat u širokého výřezu, do kterého se vejde více senzorů. Průstřel zůstane u levnějších modelů, stejně tak malý kapkovitý výřez či vyjížděcí kamera. Do horní lišty se tak kromě hodin a jedné dvou notifikací spíše nic nevejde.

AMOLED displej s rozlišením 2K by měl místo BOE dodávat samotný Samsung. Anebo možná oba, každopádně Huawei se bude chtít vyhnout problémům z loňska, kdy některé série trpěly na zelený nádech. Boky budou zkosené, což nemusí vyhovovat každému. Stále není jasná velikost úhlopříčky, ale pravděpodobně půjde o velký telefon, který se do jedné ruky zase nevejde. Mate 30 by mohl být o něco menší, ale nečekám, že s velikostí půjdou pod vcelku kompaktní Note10.

Výkon bude mít na starosti nový Kirin 990, to už Huawei víceméně potvrdil. Poprvé jej ukáže v Berlíně na Ifě. Slabší Mate 30 by pak mohl mít Kirin 985. Nabíjení bude opět díky 40W nabíječce (hovoří se i o silnější 55W) extrémně rychlé, P30 Pro drží rekord, když se dokáže plně nabít pod jednu hodinu. Bezdrátové nabíjení ale bude moci být také rychlé, místo současných 15 W bude moci využít novou 30W nabíječku.

Z výbavy se očekává samozřejmě USB-C 3.1, jack pravděpodobně najdete jen u Lite verze a slot na paměťové karty bude zřejmě opět podporovat NM Card místo microSD. Velikost úložiště bude zahrnovat 128, 256 a 512 GB.

Lite bude tradičně jiný

Mate 30 Lite je už částečně znám, na čínském trhu jej najdete pod označením Nova 5i Pro. Na rozdíl od Mate 30 a Mate 30 Pro zdědil loňské provedení hrbu zadní kamery. Čtečku otisků prstů najdete také na zádech.

DT24

Huawei Mate 30 Lite Nova 5i pro Huawei Mate 30 Lite Nova 5i pro (zdroj: GSMarena)

Telefon je velký 6,26" a pro kameru má výřez v levém horním rohu IPS displeje. O výkon se bude starat Kirin 810, k tomu 6 nebo 8 GB operační paměti. Úložiště by mělo mít varianty 128 a 256 GB, přičemž půjde použít paměťové karty NM Card, 4000 mAh.

Fotoaparát na zadní straně nebude mít teleskop. Vedle hlavní 48Mpx kamery dostanete 8Mpx ultraširokoúhlou kameru a 2Mpx čočku pro makro. K tomu navíc snímač hloubky ostrosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.