Hlavní navigace

Inovovaný Huawei Mate Xs půjde do prodeje za 64 tisíc. Bez Googlu, ale s vylepšenou konstrukcí

25. 2. 2020

Sdílet

Huawei včera v Barceloně ukázal novinky, které měly původně přijít na světlo světa v rámci MWC. Asi nejzajímavějším kouskem je inovovaná skládačka Mate Xs. Svým jménem vypadá jako nový model, ale jde spíše o inovovaný, rok starý a nakonec mimo Čínu nikdy neprodávaný Mate X. Těmi hlavními změnami jsou nové provedení kloubu a silnější SoC. Místo Kirinu 980 s dedikovaným čipem Balong 5000 pro podporu 5G je zde rovnou Kirin 990 s integrovaným 5G. Třetí změnou ve výbavě je pak nejnovější standard Wi-Fi 6. Uvnitř pak změny dostalo i chlazení založené na graphenu, Huawei mu říká Flying Fish Fin a mělo by být lépe uzpůsobené právě skládacím zařízením. Tip: Skládací Huawei Mate X na to jde úplně jinak než Samsung. A je ještě dražší Jinak stále jde o 6,6" smartphone, který otevřete do 8" tabletu. Displej je typu OLED (pravděpodobně od BOE nebo LG). Trojice foťáků zůstala stejná, jde o sestavu 40 + 16 + Mpx, tedy nechybí ultraširokoúhlá čočka ani teleobjektiv.

Provedení kloubu
Provedení kloubu

Kloub má i své jméno, Huawei mu říká Falcon Wing, tedy sokolí křídlo. Během pohybu je poměrně utěsněný. Ale mechanismus jako takový je stále stejný, zařízení se zavírá na opačnou stranu než v případě Galaxy Foldu a v zavřeném stavu tak telefon nemá vlastně žádná záda. Ty tvoří neaktivní polovina displeje.

Zatímco Fold drží v zavřeném stavu magnety, u Mate Xs je to mechanická západka. Pro otevření je potřeba stisknout tlačítko (to je nyní více zvýrazněné s červenou linkou). Na bocích kloubu jsou výrazné výstupky (ty u Matu X nebyly) a celý mechanismus působí bytelněji.Huawei uvádí, že je vyrobený ze slitiny zirkonia. Co se hodně zlepšilo je hrb displeje, nový Mate Xs v otevřeném stavu je už skoro úplně rovný.

Narozdíl od Matu X, jež se zřejmě stane pouze sběratelským kouskem, by nový model již opravdu měl přijít do prodeje. Cena však bude hodně vysoká, činí 2500 euro, tedy v přepočtu asi 64 tisíc korun (česká cena zatím nebyla stanovena) a samozřejmě Mate Xs bude bez služeb Googlu. Huawei sází na vlastní HMS (Huawei Mobile Services).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.