Hlavní navigace

Huawei MateBook D16: zajímavá šestnáctka s numerikou (recenze)

9. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: Cnews
Tohle je první laptop od Huawei, který má na klávesnici numerický blok. I Číňané holt potřebují někdy napsat čísla. MateBook D16 je tenká a lehká kovová šestnáctka s displejem s poměrem stran 16:10. Na rozdíl od MateBooku X se snaží zaujmout také cenou.

Matné provedení kovového těla působí bytelně a víko se nijak neprohýbá. Kloub jde však ztuha a jednou rukou jej neotevřete. Po otevření se ukáže 16" FullView displej s tenkými rámečky a webkamerou v horní části. Huawei již nepoužilo kameru integrovanou v klávese, ale mezi F6 a F7 zůstalo i tak místo.

Víko displeje lze otevřít do 147°, což je více než bývá zvykem, ale plných 180° je samozřejmě vždy lepší. V displeji je webkamera s rozlišením 1080p a pro snímání hlasu slouží čtyři mikrofony umístěné v přední části před touchpadem. V aplikaci Huawei PC Manager lze zapnout virtuální pozadí kamery, případně zkrášlení obličeje, ale také sledování pohybu vaší hlavy. Podobně jako například Nvidia Broadcast.

Huawei MateBook D16 recenze10 Displej jde otevřít do úhlu 147°

Do Česka se dostane zatím jen jedna konfigurace s procesorem Intel Core i5-12450H. Dvě, pokud počítáme zvlášť varianty s 8 a 16 GB operační paměti. Na test jsem měl ovšem model se silnějším Intel Core i7-12700H, který naopak začíná s prodejem na polském trhu. Časem by se měl objevit i u nás, samozřejmě za trochu vyšší cenu. Verze s Core i5 a 16 GB bude stát 23 990 Kč.

Kromě Minecraftu, který do Windows dosadil přímo Microsoft, zde překvapivě není žádný bloatware, žádný McAfee ani jiný omezený antivir. Samozřejmě za tím může být jiný důvod než dobré srdce čínského výrobce, ale každopádně za tohle chválím.

model Huawei MateBook D16
displej 16" (16:10) | IPS | 1920 × 1200 px | (BOE CQ NE160WUM-NH0), matný nedotykový, 60 Hz, 300 nitů
procesor Intel Core i7-12700H (Alder Lake) na 0,4–2,7 GHz (turbo 4,7 GHz), 6/12 a 8/8 jader, TDP 45 W
grafický čip Intel Iris Xe
operační paměť 16 GB (integrované)
disk 512 GB SSD NVMe (výrobce neuveden, řadič Silicon Motion)
klávesnice ISO / alfanumerická, podsvícená
porty 2× USB-C (USB 3.2 Gen2 (napájení, DisplayPort 1.4, HDMI 2.0 a USB 2.0)), 2× USB (USB 3.2 a USB 2.0), HDMI, jack
sítě Wi-Fi 6 (802.11ax Intel AX201), Bluetooth (5.3), LAN (ne), LTE (ne)
biometrika čtečka otisků v zapínacím tlačítku
akumulátor 60 Wh
rozměry a hmotnost 356 × 248 × 18,4 mm  / 1,7 kg
OS Windows 11 Home
záruka 2 roky
doporučená cena 23 990 Kč (za Core i5/16 GB)

Konektivita

U zkoumání portů ani u bezdrátové sítě jsem se po delší době rozhodně nenudil. Bezdrátovou síť zajišťuje čip Intel AX201, tedy zde máte standard Wi-Fi 6 (ax) a Bluetooth 5.3. Huawei tvrdí, že použil nový typ „metalické antény“, což by podle našich informací prý mělo znamenat využití nějaké lepší slitiny a celkově větší množství kovu. Marketingově má jít o „vůbec první metalickou anténu“ a síla signálu by tím měla být větší o 56 %. Počet antén MIMO parametry nezmiňují.

Huawei MateBook D16 recenze5 Huawei MateBook D16

Na levé straně jsou dvě USB-C a na pravé dvě USB, jenže porty umístěné více vzadu jsou pomalejšího standardu USB 2.0, zatímco ty přední jsou USB 3.2 Gen1. Označení nebo barevné odlišení zde přitom není.

2× USB-C, HDMI, jack
2× USB-C, HDMI, jack
2× USB-A
2× USB-A

Pokud jde o USB-C, nabíjet lze přes oba porty, ale pro data je tu spíše jen ten přední. Zadní USB-C lze použít nouzově, neboť je desetkrát pomalejší. U něj je také malý piktogram s baterií, což má značit, že pro nabíjení byste měli používat právě zadní port (byť přední nabíjí stejně rychle výkonem maximálně 65 W). Rychlejší USB-C lze využít i jako DisplayPort 1.4.

Na pravé straně je to nemlich to samé, jen bez toho nabíjení. Zadní port je pomalý a přední rychlý, tentokrát zcela bez označení. Umístění těch správných verzí USB si případný majitel MateBooku D16 bude muset zapamatovat. Vlevo pak dostanete ještě HDMI 2.0 a sluchátkový jack a trošku překvapivě zcela chybí kensington.

Klávesnice

Huawei u tohoto modelu použil plnoformátovou klávesnici s numerickým blokem. Jde vlastně o první laptop Huaweie, který má i numeriku. Testovaný kus ještě neměl vygravírovanou diakritiku, ale v prodeji má být plně lokalizovaná verze. Mělo by jít i pro český trh o typ ISO, tedy klávesnici s velkým Enterem a krátkým Shiftem (i když někdy bývá v Česku naopak ANSI). Touchpad je standardně pohodlný a lze jej stisknout téměř po celé ploše.

Klávesnice je typu ISO, v prodeji bude verze s českou diakritikou
Klávesnice je typu ISO, v prodeji bude verze s českou diakritikou
Bílé podsvícení
Bílé podsvícení

Klávesy mají nízký zdvih 1,5 mm a příjemnou odezvu, jen nejsou nijak tvarované. Jediný ergonomický prvek je zde oddělené zapínací tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů. Všechny klávesy jsou jinak v jednom velkém bloku včetně kurzorových šipek.

Tento styl šipek opravdu nemám rád…
Tento styl šipek opravdu nemám rád…
Zapínací tlačítko s integrovanou čtečkou otisků
Zapínací tlačítko s integrovanou čtečkou otisků

Mezi F6 a F7 mívaly starší MateBooky vyklápěcí webkameru. Od té Huawei již upustilo, ale tlačítko a tím i přerušená řada F-kláves zůstaly. Jeho funkcí je nyní jen spuštění hlasového ovládání ve Windows, respektive aktivace psaní hlasem. Funguje to i v češtině, jen musíte být v nějaké aplikaci s textovým polem a po stisku rovnou diktujete.

Huawei Matebook D16 psani Diktování aktivuje klávesa mezi F6 a F7

Nad numerickým blokem najdete klávesové zkratky pro spuštění kalkulačky vyhledávání, minimalizaci aktuálního okna a zakázání webkamery (což ale postrádá jakoukoliv indikaci). Vedle webkamery přitom indikační dioda je. Jenže ta svítí vždy při aktivní kameře, což může být i v případě, kdy kameru tlačítkem zakážete. Klávesa tak funguje spíše podivně jako taková virtuální krytka a vy nevíte, na čem jste. A dioda stále svítí…

Huawei MateBook D16 recenze9 Dioda svítí, pokud nějaká aplikace využívá webkameru. A to i pokud je zakázaná…

V klávesnici jsou pak ještě drobné indikační diody v tlačítkách NumLock a CapsLock. Funkční klávesy obsahují standardně změnu jasu displeje, úrovně podsvícení klávesnice (ve dvou intenzitách) či hlasitost. V obou módech funguje užitečná zkratka Alt+F4, což řada konkurentů ignoruje a Huawei naštěstí ne.

Pod numerickým blokem je umístěn senzor NFC pro funkci Huawei Share a na F10 je zástupce pro spuštění aplikace Huawei PC Manager. Propojení s mobilem tímto způsobem funguje stejně jako v minulých verzích a stále jen s mobily stejné značky.

Huawei Matebook D16 PC manager PC Manager

Displej

IPS s poměrem stran 16:10 a rozlišením Full HD vyrobila pro Huawei firma BOE. Displej je nedotykový a matný s obnovovací frekvencí 60 Hz. Huawei uvádí maximální jas 300 nitů, 100 % standardu sRGB a hardwarové řešení redukce modré barvy spektra. Senzor jasu okolního světla zde není.

Sondou jsem rozsah jasu naměřil 7 až 325 nitů při kontrastu kolem 2200:1. Přesnost barev je i podle měření vysoká, jen bílá je klasicky spíše studená. Při zapnutí nočního režimu, a tedy potlačení modré složky, pak rozsah barev zůstane stejný.

Poměrně kvalitní podávní barev
Poměrně kvalitní podávní barev
ale horší rovnoměrnost podsvícení
ale horší rovnoměrnost podsvícení

Rovnoměrnost podsvícení se u tohoto modelu příliš nepovedla. Sonda odhalila, že zatímco ve středu obrazovky bylo 120 nitů, levý dolní roh byl o 15 % tmavší a pravý horní naopak výrazně jasnější. Netrénovaným okem to však ani při pozornějším zkoumání příliš viditelné není.

Rozborka

Sundat spodní kryt je jednoduché, stačí povolit pár šroubků. Uvnitř objevíte jednookruhové chlazení, přičemž šasi je od pohledu připravené na přidání druhého ventilátoru a dalších heatpipe. Žádná jiná silnější konfigurace s nimi však podle našich informací nepočítá.

Šasi je připravené na druhý okruh chlazení
Šasi je připravené na druhý okruh chlazení

Operační paměť je napájená napevno na desce. Uprostřed je ale přístupné SSD o kapacitě 512 GB, jehož výrobce jsem dohledal jako Yangtze Memory Technology. Řadič by měl být Silicon Motion a paměti NAND jsou značky Nanya. Podle naměřených rychlostí jde o starší PCIe 3.0, které však zcela dostačuje.

SSD značky Yangtze
SSD značky Yangtze
Miniaturní modul bezdrátové sítě
Miniaturní modul bezdrátové sítě

Modul s Wi-Fi od Intelu je proti minulým generacím výrazně menší. Na anténě bez větší rozborky nic výrazně „metalického“ (viz úvod recenze) bohužel nerozeznám.

Výkon a výdrž

Huawei použil výkonné procesory „H“. Při běžném provozu je notebook tichý, u zátěžového testu již ventilátor běží naplno, ale není nijak výrazně hlučný. Testovaná Core i7 se drží na 1,2 až 1,6 GHz.

Huawei Matebook D16 hwinfo Huawei Matebook D16 HWiNFO

Stiskem zkratky Fn+P dojde k přepnutí do režimu výkonu. Funguje však jen u notebooku v zásuvce. Naměřené hodnoty u Cinebenche se výrazně neliší. Trochu horší je to s odvodem tepla, které jediným výdechem (za druhou mřížkou totiž žádný ventilátor není) míří ne za počítač, ale přímo do kloubu displeje. Přijde mi, že odvod tepla není vyřešen moc chytře, na druhou stranu to není herní počítač a zahřívání není tak výrazné.

Byť ne každý uživatel má tohle rád, subjektivně chválím rozdělení 512GB disku na oddíly C a D pro systém a data zvlášť. Huawei přiřadil 119 GB pro systém (72 GB je volných pro aplikace) a 337 GB pak pro druhý oddíl.

Huawei Matebook D16 CDM peakVýdrž na akumulátor jsem naměřil spíše nižší, kolem 6–7 hodin. Za hodinku v zásuvce se notebook nabije na 72 %. Nabíječka dodává výkon 60 W po zhruba 80 % kapacity, poté zpomalí.

Huawei MateBook D16 nabíječka USB-C nabíječka na 65 W
Výkon (zásuvka/akumulátor)
PCMark 10 5406 bodů
Cinebench R23 10781 / 10641 bodů
3DMark (Time Spy) 1875 bodů
Výdrž
kapacita akumulátoru 60 Wh
PCMark 10 (Modern Office) 5:40 h
přehrávání Full HD videa 6:50 h
PCMark 10 (Gaming) 1:40 h
úroveň nabití za 30 minut 47 %
úroveň nabití za 60 minut 72 %

Hodnocení

Huawei jde s tímto notebookem hodně na cenu. Nabízí tenké kovové tělo, displej s tenkými rámečky a konečně i numerický blok. Řada prvků je jinak spíše průměrných, ale pochvalu si zaslouží kvalita obrazu webkamery i mikrofonů. Pochválit naopak příliš nemůžu chlazení či způsob vypínání webkamery. Na nepřehledné rozdělení portů USB na rychlé a pomalé si zvyknete, problémy to způsobuje jen při prvním použití. A že na tomto MateBooku není žádný bloatware pak považuji za menší zázrak.

Huawei MateBook D16 recenze14 Huawei MateBook D16

+: žádný bloatware, Full HD webkamera s kvalitním obrazem, oddělené zapínací tlačítko se čtečkou otisků, Alt+f4 funguje v obou módech klávesnice, rozdělený disk na dva oddíly (subjektivní), nabíjení přes USB-C, numerický blok

: zmatené rozdělení USB portů, nedořešený odvod tepla, nelogické vypínání webkamery, displej se otevře jen do 147°

(Zdroj všech snímků v recenzi: Cnews)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.