Hlavní navigace

Huawei poprvé předběhl Samsung. Proti sankcím mu pomohl koronavirus

15. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Huawei
Huawei měl ještě loni dobře našlápnuto k tomu stát se světovou jedničkou ve smartphonech. Globálního hegemona Samsung doháněl rychle a vše nasvědčovalo, že v roce 2021 už bude jedničkou. Pak ale přišly sankce…

Huawei v roce 2016 (kdy byl třetí) oznámil, že do pěti let bude největším světovým výrobcem chytrých telefonů. O dva roky později překonal Apple a nyní je před ním jen Samsung. Sankce a absence Googlu jej ale výrazně zbrzdily.

Jenže přišla taky pandemie koronaviru, jež zbrzdila i Samsung. A Huawei se stále daří na obrovském čínském trhu. Podle webu Counterpoint research se alespoň za letošní duben opravdu stal jedničkou. Získal 21,4 % trhu.

Samsung se ve stejném období výrazně propadl kvůli karanténě v Evropě a hlavně v Indii. Hůře se mu prý také prodávaly nové vlajkové lodě Galaxy S20. Jeho podíl v dubnu byl 19,4 %.

Měsíční statistika ještě nic neznamená, Huawei by potřeboval vydržet na špici i v květnu a získat celé čtvrtletí. Podle zdroje má velkou šanci. Otázkou ale je, jak se mu bude dařit na západních trzích.

Huawei P40 Pro:

zdroj: Counterpoint research via Phonearena

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.