Hlavní navigace

Huawei se chystá na éru po Googlu. Uživatelé Androidu se bez něj prý obejdou

27. 2. 2020

Sdílet

Huawei je již téměř rok bez licence Googlu, což mu výrazně ztěžuje pozici na trhu smartphonů. Obchodní válka jen tak neskončí a přestože Huawei stále (prozatím) zůstal světovou dvojkou a i v Česku prodal zhruba 800 tisíc smartphonů, zřejmě přišel čas to řešit jinak.

Číňani nyní zkusí evropské zákazníky přesvědčit, že Google vlastně nepotřebují. Mají vlastní obchod s aplikacemi (App Gallery), stále vyvíjejí systém služeb na pozadí (HMS – Huawei Mobile Services) a přesvědčují vývojáře, aby umístili své aplikace i k nim. Mají pro to dobrou motivaci, neboť telefony značek Huawei a Honor jsou hodně rozšířené. Navíc provize má Huawei proti Googlu poloviční (15 vs. 30 %) a vývojářům tak ponechá větší část výdělku. Přes App Gallery by se vývojáři dostali i do Číny, kde Google naopak chybí. Huawei v Česku dokonce založil nový tým, který bude mít na starosti právě HMS a vše okolo něj. Řada hojně používaných aplikací v App Gallery je, ale některé důležité stále chybí. Ty od Googlu (Mapy, YouTube, GMail…) na Huaweii zřejmě již nikdy nebudou, ale třeba Facebook či WhatsApp stáhnout lze. Chybí také většina bankovních aplikací, s fnančními domy ale Huawei intenzivně jedná. Tip: Google poprvé promluvil o zákazu pro Huawei. Varuje před flashováním Google již varoval před nahráváním svých aplikací formou instalačního apk souboru. Mimojiné i kvůli hrozbě malwaru. Takové aplikace by ale na novějších smartphonech Huawei stejně fungovaly tak napůl.

Čínská fronta, na které vydělá Samsung a oslabí Google

Podle některých zpráv se Huawei snaží na svou stranu dostat i ostatní čínské výrobce smartphonů (Oppo, Vivo a Xiaomi), což by jejich pozici ještě zesílilo. Zvlášť kdyby spojili síly a nabídli jeden obchod a jedny služby. Založili kvůli tomu alianci GDSA.

Tip: Jak to bude s Obchodem Play a dalšími službami Googlu na mobilech Huawei?

Služby Googlu (GMS) by pak zůstaly na smartphonech značek Samsung, Sony, LG, HTC či Asus. A kromě světové jedničky mají všichni jen malý podíl na trhu. Mohlo by se pak stát, že telefony s Googlem budou převážně Samsungy, což by korejcům hrálo do karet. Měl by pak velkou páku při vyjednáváních s Googlem. Nezapomeňme, že Samsung má také vlastní obchod s aplikacemi a v záloze připravený Tizen.

android Ilustrační foto (autor: dassel / Pixabay)

Microsoft neuspěl, ale Google i Apple mají velmi silné ekosystémy. Pokud by se měl o to stejné pokusit někdo další, může to být jenom Samsung (ten nemá důvod) a Huawei (ten naopak musí). Stále může používat Android jakožto Open Source, ale místo služeb Googlu musí nabídnout něco jiného. Huawei ale pracuje také na vlastním operačním systému Harmony OS, což je zatím hudba budoucnosti, kterou zkouší jen v televizorech.

Stejně jako Samsung také Huawei zůstane na Androidu, ale pokud teď neklopýtne, ke službám Google už se nevrátí. A to ani kdyby mohl. Americké volby, podle toho jak se vyvíjí, na současné při zřejmě ani nic nezmění.

Huawei P40: Android bez Googlu, ale s evropskou podporou

V mezidobí představil vlastně jen pár kousků. Model Nova 5 Google má, ale jen proto, že jde o přeznačený Honor 20, jež je takovým posledním mohykánem, který ještě licenci získal. P Smart Pro 2019 je pak jen omlazeným starším telefonem. A Mate 30 již licenci nezískal a u nás se mimo dva značkové obchody ani neprodává.

Tip: Inovovaný Huawei Mate Xs půjde do prodeje za 64 tisíc. Bez Googlu, ale s vylepšenou konstrukcí

Huawei se po odmlce, kdy omezil globální představování nových produktů vrací a prvním smartphonem, se kterým půjde na globální trh jako s „Huawei phonem“ bude již za měsíc Huawei P40.

Podpora pro zákazníky
Podpora pro zákazníky
Vývoj
Vývoj

Aby nalákali uživatele, kteří by se telefonu bez Googlu mohli bát (ale jablíčkáři se také nebojí), chystají kampaně, atraktivnější ceny (ale ne u top modelů) či infolinku se specialistou, který pomůže s nastavením.

A pokud Huawei vyřeší všechny problémy se softwarem, stále mu ještě může všechno pokazit hardware. Čipy pocházejí také od západních firem, i vlastní Kirin vzniká v licenci ARMu a vývoj zcela vlastního řešení je na dlouhé roky. Huawei jako takový neskončí, teoreticky by se uživil i čistě jen na čínském trhu. Ten západní ale nevzdává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.