Hlavní navigace

Huawei to dokázal. Za druhé čtvrtletí se stal největším výrobcem smartphonů na světě

30. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Huawei
Společnosti Huawei se stále daří, i když její prodeje táhne nahoru hlavně Čína. V dubnu podle analytiků vůbec poprvé předběhla v prodejích smartphonů Samsung, v květnu to těsně udržela a nyní analytici z Canalys vydali zprávu za čtvrtletí. Až kvartální výsledky jsou totiž dostatečně vypovídající a podle nich je Huawei poprvé největším světovým výrobcem smartphonů, měřeno podle prodejů (respektive shipments = dodávek).

Po devíti letech se tak na první místo dostal někdo jiný než Samsung či Apple. Huawei dodal za čtvrtletí 55,8 milionu telefonů, což sice znamená 5% pokles proti loňskému roku, jenže Samsung klesl až o třetinu a prodal „jen“ 53,7 milionu kusů.

Z koronavirové krize tak zatím Huawei vyšel nejlépe, i když z dlouhodobého hlediska se mu tolik nedaří. Nyní prodává přes 70 % své produkce v domácí Číně. Ve Spojených státech oficiální zastoupení vůbec nemá, stejně tak Samsung drží v Číně jen minoritní podíl na trhu okolo 1 %.

Prodeje smartphonů 2020 Q2 (obrázek: Canalys)
Prodeje smartphonů 2020 Q2 (obrázek: Canalys)
Prodeje smartphonů 2020 Q2 (obrázek: Canalys)
Prodeje smartphonů 2020 Q2 (obrázek: Canalys)

Jde sice jen o čísla a rozdíl mezi první a druhým místem je velmi malý, nicméně pro Huawei je to i tak důležité. Firmě to pomůže ukázat se v dobrém světle, což dnes potřebuje víc než kdy jindy. Jak dlouho ale Huawei udrží příznivá čísla? Jakmile se trhy oklepou z pandemie, analytici očekávají návrat Samsungu.

zdroj: Canalys

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.