Hlavní navigace

Zákaz je prý protiústavní. Huawei žaluje americkou vládu

Sdílet


Čínská společnost dnes oznámila, že podala žalobu na americkou vládu u federálního soudu v texaském Planu. Huawei si stěžuje na oddíl 889 v zákonu 2019 National Defense Authorization Act (NDAA), který loni prošel kongresem a v létě jej podepsal prezident Trump.

Nová legislativa zakazuje vládním úřadům nasazovat produkty i služby Huaweie a brání se zúčastňovat výběrových a grantových řízení firmám, které vybavení od Huaweie již používají. Právníci čínské společnosti tvrdí, že článek porušuje jiné zákony USA i samotnou ústavu. Kongres zákon vytvořil a jeho důsledky také posuzuje a vykonává, což rozporuje dělení státní moci na soudní, zákonodárnou a výkonnou.

Oddíl 889 je založen na četných falešných, neprokázaných a neověřených tvrzeních. Huawei není vlastněn, řízen ani ovlivňován čínskou vládou. Navíc má vynikající bezpečnostní program. Nebyly předloženy žádné důkazy tvrdící opak,“ říká hlavní advokát firmy Song Liuping.

NDAA efektivně brání Huawei nejen prodávat telefony úřadům, ale také se podílet na rozvoji mobilních sítí v zemi, protože místní operátoři dostávají od úřadů kontrakty i dotace. Čínská společnost uvádí, že při nasazování jejího 5G lze náklady snížit o 15 až 40 % oproti konkurenci a že s ní by Amerika mohla v příštích čtyřech letech ušetřit 20 miliard dolarů.

TIP: Jen půl procenta letos vyrobených telefonů nabídne 5G

O potenciálních rizicích Huaweie nebo ZTE se dnes mluví po celém světě. Téma je aktuální i v Česku, kde Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost vydal zprávu varující před technologiemi čínských společností. NÚKIB tak učinil na základě vlastních poznatků i zkušeností partnerů. Huawei se rychle nato bránil, že ani tuzemský úřad neprokázal, že by používání jeho produktů znamenalo riziko pro bezpečnost země. Firma se také hodlá bránit soudní cestou i u mezinárodní arbitráže.

Další informace ke kauze USA vs. Huawei najdete na Euru.

Byl pro vás článek přínosný?