Hlavní navigace

Hubbleův teleskop vyfotil nejvzdálenější hvězdu, je od Země 9 miliard světelných let

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vědci objevili doposud nejvzdálenější hvězdu MACS J1149+2223 Lensed Star 1. Icarus, jak ji přezdívají, se nachází 9 miliard světelných let od Země. Přesněji, její světlo sem putovalo devět miliard let a zářilo v době, kde ještě ani neexistovala Sluneční soustava. Icarus dnes bude ve skutečnosti mnohem dál a hlavně už nesvítí. Skončil jako černá díra nebo neutronová hvězda.

Jde o modrého veleobra, který je až padesátkrát hmotnější než Slunce a září 100 000krát jasněji. Ani to nestačí, abychom jej se současným vybavením dokázali pozorovat. Pomohla však příroda. Jak zmiňuje NASA, jasnost Icara byla 2000krát zvýšena díky gravitační čočce, respektive čočkám. Jednak pomohl galaktický klastr MACS J1149+2223 nacházející se od nás asi pět miliard světelných let a jednak objekt o velikosti srovnatelné se Sluncem nacházející se na popředí klastru.

Icarus pozorovaný Hubbleovým teleskopem Icarus pozorovaný Hubbleovým teleskopem (zdroj: NASA)

Icarus je stokrát vzdálenější než dosud pozorované samostatné hvězdy (s výjimkou výbuchů supernov). Astronomové na něj narazili náhodou, dlouhodobě totiž sledují nedalekou spirální galaxii kvůli supernově. Na snímcích se jim ovšem překvapivě objevil nový objekt, který pak posloužil k jinému výzkumu. Vědci na něm ověřili hypotézu, že temná hmota je tvořena především primordiálními černými dírami. Výpočty ale tuto teorii vyvrátily.

Byl pro vás článek přínosný?