Hlavní navigace

HWiNFO32: jaký hardware máte v počítači?

31. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Situací, kdy potřebujete zjistit, jaký hardware se vlastně ukrývá v útrobách vašeho počítače, je nespočet. Programy, které to zjišťují, přicházejí ke slovu nejčastěji v případech, kdy se rozhodnete do počítače koupit větší operační paměť, rychlejší a větší pevný disk, nový procesor, výkonnější grafickou kartu a podobně. Zkušenému uživateli stačí šroubovák, méně zkušeným a pohodlnějším pak pomohou speciální programy, jako je například HWiNFO32.

Ne každý si počítač montuje sám, aby věděl, z čeho se skládá, a ne každý to dovede po rozebrání přesně identifikovat jednotlivé modely procesům, pamětí, základních desek a podobně. I to je důvod, proč jsou programy zjišťující informace o hardwaru tak oblíbené.

Informace o hardwaru

Po svém spuštění HWiNFO32 chvíli pracuje a zjišťuje, jaké hardwarové součásti se ve vašem počítači nacházejí. Až po chvíli je zobrazeno hlavní okno programu, ve kterém už najdete získané informace. Vlevo je stromová struktura, ve které najdete základní rozdělení: procesor, paměť, základní deska, sběrnice, grafická karta, monitor, diskové jednotky, zvuk, síťové adaptéry, porty, baterie a další.

Jakmile kteroukoli z těchto položek rozklepnete, zobrazí se vám její jednotlivé součásti. V případě paměti se tak můžete podívat, kolik paměťových slotů je osazeno moduly a jakou kapacitu tyto jednotlivé moduly mají. U sběrnice zase zjistíte, jaké typy deska nabízí a jaké rozšiřující karty jsou ve sběrnici zasunuty (například televizní karta, grafická karta a podobně). Po označení položky ve stromové struktuře se v hlavní části okna programu vpravo zobrazí podrobné informace.

Sledování teploty

Kromě informací o tom, z čeho se váš počítač skládá, dovede HWiNFO32 zobrazit informace ze senzorů umístěných v počítači nebo notebooku. V praxi tak můžete sledovat otáčky ventilátoru nebo teplotu jednotlivých součástí počítače, pokud jsou potřebná čidla namontována. Klepněte na tlačítko Sensors v nástrojové liště programu.

Chvilku vyčkejte, než HWiNFO32 zjistí, jaká čidla jsou k dispozici a zobrazí nové okno s jejich seznamem. Zde nemusíte nic nastavovat, kromě přepínače teploty mezi stupni Celsia a Fahrenheitem. Aktuální naměřenou hodnotu můžete porovnat s minimem a maximem v přehledné tabulce.

Sledování výkonu procesoru

Chcete-li sledovat, jak moc je zatížen procesor ve vašem počítači, pak v nástrojové liště klepněte na tlačítko ClockMon. Opět se zobrazí samostatné okno, ve kterém jsou zobrazena jádra vybraného procesoru s ukazatelem jejich zátěže. V číselných údajích můžete sledovat, na jaké frekvenci každé z jader momentálně běží.

Máte-li v počítači nejenom vícejadrový procesor, ale více samotných procesorů, pak si každý z procesorů můžete přepnout v rozbalovací nabídce. Tabulka ve spodní části okna zobrazuje různé číselné informace o frekvencích procesoru, paměti a grafické karty.

Zátěžový test a měření výkonu

HWiNFO můžete použít k otestování stability svého počítače a k změření jeho výkonu. Slouží k tomu tlačítko Benchmark. Po klepnutí na něj se zobrazí nastavení testu. Vyberte si, jaké benchmarky chcete spustit a klepněte na tlačítko Start.

Po dokončení testů se zobrazí okno s výsledky. Jednotlivá naměřená čísla pro vás velkou vypovídající hodnotu mít nebudou, snad kromě údajů o rychlosti pevného disku. Můžete je však porovnat s referenčními výsledky pro jiný hardware po stisku tlačítka Compare. Hned uvidíte, jestli má váš počítač nějakou výkonnostní rezervu. V grafu s hodnotami je váš počítač zvýrazněn červenou barvou.

Uložení sestavy

Chcete-li si seznam nalezeného hardwaru uložit do nějakého souboru pro další zpracování, klepněte na tlačítko Report a v okně si pak vyberte formát souboru pro uložení sestavy. Chcete-li mít sestavu pěkně formátovanou, použijte MHTML.

V HWiNFO najdete také okno shrnující jednotlivé informace o hardwaru. Zobrazíte jej stiskem tlačítka Summary. Na několika tlačítkách jsou zobrazeny informace o procesoru, základní desce, diskových jednotkách a grafické kartě.

Článek vyšel v časopisu Nejlepší PC rady a návody 17/2008.

Byl pro vás článek přínosný?