Hlavní navigace

Hybrid SLI v praxi: vypněte žravou grafiku

29. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hybrid SLI, testovací konfigurace

Samotnou technologií Hybrid SLI jsme se teoreticky hodně podrobně zabývali již v recenzi základní desky Asus CrossHair II. Proto se teorií příliš zabývat tentokrát nebudu a přejdu rovnou k praxi. Ve zmíněné recenzi totiž došlo k nemilé situaci, kdy deska ještě nebyla finálně doladěna na provoz v Hybrid SLI režimu, a tak výsledky měření vycházeli hodně podivně.

Tyto nedostatky by již dnes měly být na všech deskách odstraněny aktualizací BIOSu, která ale v době recenze ještě nebyla k dispozici. Proto tímto testem trochu splácím dluh i této recenzi, kde nebylo možné funkci Hybrid SLI (resp. její podmnožinou vztaženou k výkonným grafickým kartám a úspoře energie s nimi – Hybrid Power) řádně otestovat.

K testování jsem použil velmi dobrý wattmetr Watts up? Pro, který umí nejen měřit, ale i logovat data do souboru, z nichž pak vytvoří velmi pěkné grafy (najdete je v kapitole Spotřeba). Jeho nevýhodou jsou americké zásuvky, tudíž musely dojít ke slovu napájecí redukce. Samotné testování pak probíhalo na sestavě, v níž se vystřídaly dvě grafické karty – GeForce 9800 GTX a GeForce 9800 GX2. GeForce GTX 280 jsem v době testování neměl zrovna k dispozici, pro ilustraci funkčnosti Hybrid SLI to ale zas tak moc nevadí (Hybrid Power není u GTX 280 s nízkou spotřebou v idle tak důležitý).

*... překlep Phenom 8950 -> Phenom 9850 bude opraven

Výkonnostní testy

Výkon Hybrid-SLI jsem měřil jednak v syntetických testech 3DMark a také v několika herních benchmarcích. Pro ilustraci fungování/nefungování této technologie je tato sada více než dostatečná. V grafech najdete na prvním místě vždy výsledek při testování se samostatnou grafikou, kdy je k ní monitor připojen přímo. Následuje pak výsledek při testování v režimy Hybrid SLI – Boost performance, kdy je monitor připojen k integrované grafice na základní desce.

GeForce Boost režim, kdy se integrovaná grafika spřáhne s diskrétní, je určen pouze pro lowendové GeForce 8400 GS a 8500 GT, v tomto případě se jedná čistě o měření režie zapojení výkonné GeForce přes integrovanou grafiku (což je potřeba pro režim Hybrid Power, o který nám jde).

Poslední graf zobrazuje úbytek výkonu při zapojení do Hybrid SLI oproti samostatné grafické kartě. Až na prastarý 3DMark2001 SE, 3DMark05, UT3 a S.T.A.L.K.E.R. je výkonnostní úbytek velmi malý a pohybuje se do 5 %, což není zas tak mnoho. Zdánlivě paradoxně je při zapojení obou grafických karet nižší i celková spotřeba. Je to tím, že energeticky náročnější čipy jako G92 nebo procesor „čekají“ na procesování spojené s přesměrováním výstupu přes integrovanou grafiku.

Spotřeba aneb jádro pudla

Hned po výkonu a vlivu Hybrid SLI na něj jsem se zaměřil na měření spotřeby. To probíhalo také se samostatnou grafikou kartou a v režimu Hybrid SLI. Zde navíc najdete i režim Save power, kdy je dedikovaná grafika doslova vypnuta (netočí se jí ani větrák) a z počítače odebírá přibližně 0,5 W. Rozdíly ve spotřebě jsou více než výmluvné a je třeba uznat, že Hybrid SLI konečně funguje, jak má.

Na následujích dvou grafech najdete průběh spotřeby u grafické karty GeForce 9800 GTX. Nejdříve je spotřeba samostatné grafiky, pak grafiky v Hybrid SLI. V prvním případě začíná spotřeba sestavy na 173 W (idle), aby se při zátěži zvedla až na špičkových 290 W. Zátěž v těchto případech simuloval 3DMark05 a jeho první GPU test v rozlišení 1920 × 1200 se 4× AA.

Na následujícím grafu vidíte průběh spotřeby GeForce 9800 GTX v režimu Hybrid SLI. Nejdříve je grafika z režimu Boost performance (idle) přepnuta do Save power a zatížena pomocí 3DMark05 (v rozlišení 1280 × 1024). Po skončení testu a ustálení spotřeby jsem grafiku přepnul zpět do Boost performance, kde jsem pak spustil zátěžová test 3DMark05 v rozlišení 1920 × 1200 + 4× AA. Po skončení tohoto testu jsem ještě na závěr přepnul grafiku do režimu Save power.

Ty samé testy pak následovaly i s GeForce 9800 GX2:

Videa, závěr

Na prvním videu uvidíte průběh spotřeby při přepínání jednotlivých režimů a jejich zatěžování 3DMarkem. Všimněte si krátkodobého nárůstu spotřeby při přepnutí do režimu Boost performance, který je patrný i z předchozích grafů.

 

Druhé video ukazuje náběh počítače při zapojení grafických karet do režimu Hybrid SLI. Dedikovaná grafika bohužel až do načtení ovladačů hučí na plné obrátky. Při samostatném zapojení si větrák po startu jen hlasitě odfoukne a ztichne téměř okamžitě. Trochu zdlouhavé je také čekání na načtení ovládací ikony mezi služby v pravém dolním rohu obrazovky.

 

Celkově již Hybrid SLI (či přesněji Hybrid Power, s GeForce Boost nebyl problém ani dříve) působí velmi použitelným dojmem, kdy skutečně funguje tak jak má. Je jen otázkou, zda Nvidia tuto stránku zapomněla aktualizovat, nebo je testovaná deska skutečně tou jedinou, na níž Hybrid Power správně funguje. Coming soon ve sloupci BIOS w/ Hybrid SLI functionality u všech desek s nForce 780/750a kromě jediné není zrovna moc povzbudivé.

Prodlevy jsou při přepínání jednotlivých režimů únosné (přibližně 3 s) a úspora energie je velmi vysoká. pokud na počítači trávíte většinu času prací a dedikovaná grafika jen zahálí, není moc důvod Hybrid SLI nepoužívat. Určitě ale doporužuji si před jeho používáním změřit výkonnostní propad, abyste se ve svých hrách zbytečně nepřipravili o větší část výkonu, než jakou jsem naměřil při těchto testech.

 

Jistou vadou na kráse je ale fakt, že je tato technologie dostupná zatím jen na platformě pro procesory AMD. Příznivci modré stáje se dočkají až během letošního září, kdy bude uveden čipset MCP7A s integrovanou GeForce 9300, nebo 9400. Více se o tomto čipsetu můžete dočíst v této novince. Seznam aktuálně podporovaných čipsetů a grafických karet pak najdete zde.

Aby se měli nač těšit i příznivci AMD, můžu již teď prozradit, že se mi v testlabu zahřívá nová deska Gigabyte GA-MA790GP-DS4H s novým čipsetem AMD 790GX. V rámci její recenze se pak podrobně podíváme i na praktické fungování Hybrid CrossFire.

Byl pro vás článek přínosný?