Hlavní navigace

Hynix koupí firmu Link_A_Media Devices, bude mít vlastní řadič pro SSD

21. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jen před pár dny jsme zde napsali, že v nastávajících letech může rostoucí konkurence na trhu úložišť typu SSD ohrozit výrobce, kteří nemají pod kontrolou vlastní zdroje komponent, tedy zejména NAND a také řadičů. Takovou hrozbu možná vidí i společnost Hynix, která vedle pamětí a NAND vyrábí i kompletní SSD. Svůj arzenál totiž rozšíří o vývoj řadičů pro tato zařízení. Za tímto účelem právě odkoupila firmu Link_A_Media Devices.

O firmě Link_A_Media Devices (LAMD) jsem se sám poprvé dozvěděl až ze zpravodajství z Computexu 2012, kde byl k vidění její řadič LM87800. Podle všeho se firma technologiemi pro datová úložiště ale zabývá již od roku 2004, zatím jí toliko nebylo vidět na spotřebitelském trhu.

SSD Hynix, čipy NAND

Akvizice Hynix přišla na 248 milionů USD. V budoucnu by tato investice měla společnosti zajistit jistotu dodávek řadičů a větší kontrolu nad jejich hardwarem a firmwarem. V neposlední řadě se pak o něco zvedne marže z každého prodaného SSD. K podobnému kroku se v minulosti mimochodem odhodlalo například OCZ (odkoupivší firmu Indilinx) nebo SanDisk (Pliant). Řadiče z vlastní produkce používá poměrně velké množství výrobců.

 

Podle dostupných informací má Link_A_Media Devices exkluzivní smlouvu se společností Corsair. Ta ve svých SSD Neutron používá právě zmíněný řadič LM87800. Zatím není jisté, jaké bude mít toto ujednání důsledky pro použití řadičů LAMD v discích přímo od Hynixu. I tak ale bude chvíli trvat, než se produkty s novými řadiči dostanou na trh, a tou dobou už může jít o nový typ řadiče, na který se smlouva s Corsairem nebude vztahovat. Hynix také teoreticky může kontrakt vypovědět za cenu zaplacení smluvních sankcí.

Zdroje: Hynix, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?