Hlavní navigace

Hynix uvádí paměti GDDR6 s taktem 16 GHz. Brzy budou v highendové kartě – Nvidia Volta?

24. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Hynix

Nedávno jsme tu měli informaci (či tvrzení) webu MyDrivers, dle kterého by Nvidia mohla o poznání popohnat vydání nové architektury Volta, takže by se tato GPU mohla prvně dostat na svět už letos v létě, rok a něco málo po Pascalu. To by nesedělo s tradičním dvouletým cyklem Nvidie, nicméně se objevil další náznak, že by podobné překvapení mohlo přijít. Spojené je s jinou zajímavou zprávou: Hynix, jeden z tří hlavních výrobců pamětí, totiž oznámil, že už má téměř připravenou technologii GDDR6 a grafiky s ní by brzy mohly být na trhu.

Hynix oznamuje, že do své nabídky nyní zařadil paměti GDDR6 (tato technologie se přitom na stole pořádně objevila teprve loni v srpnu), a hned na vysokém efektivním taktu – propustnost má odpovídat 16,0 GHz. Tyto paměti tedy budou podstatně rychlejší než GDDR5X, kterou Nvidia nyní provozuje na 10,0–11,0 GHz (efektivně, skutečné taky rozhraní jsou mnohem nižší). Proti momentálně nejrychlejší 8,0GHz GDDR5 je pak výkon dvojnásobný. Důležité je, že Hynix chce tyto paměti mít v masové výrobě do začátku roku 2018 – „aby na nich v té době mohl klient založit highendovou grafickou kartu“.

Toto je docela důležitý detail. Tisková zpráva nám docela konkrétně naznačuje, že by se s GDDR6 měla takto rychle objevit nějaká grafika. Předtím se pro změnu mluví o tom, že „nadcházející highendová grafika“ s 384bitovou sběrnicí by s touto pamětí měla propustnost 768 GB/s. Je asi pro jistotu třeba počítat i s možností, že zde došlo k posunu zamýšleného významu. S velkou pravděpodobnosti ale toto asi svědčí to tom, že jeden z výrobců grafických karet chystá na začátek roku 2018 nebo konec roku 2017 nové highendové GPU, podle Hynixu s 384bitovu sběrnicí.

Volta s 768GB/s propustností už tuto zimu?

Onen údaj asi ukazuje na to, že je zde řeč o Nvidii, neboť v tomto pásmu výkonů se AMD spolehlo na HBM2 (a nový highend v této době by byl příliš brzy po čipu Vega 10). Dost možná by tedy mohlo skutečně jít o ono GPU Volta, které by s avizovanými 768 GB/s mělo velmi vysokou paměťovou propustnost. Dokonce o polovinu vyšší, než Vega 10 se svou 2048bitovou sběrnicí. Teoreticky by asi mohlo jí i o něco založeného ještě na Pascalu, nicméně o žádném takovém chystaném čipu se zatím nikde neobjevily žádné zmínky, tudíž bych tuto variantu za moc pravděpodobnou nepovažoval.

GDDR6 má podle Hynixu mít proti GDDR5 snížené napětí o 10 % (mělo by jít o 1,35 místo 1,5 V). Díky tomu by nemusela přes vysoké efektivní frekvence ani mít příliš vysokou spotřebu. Čipy budou vyráběny s kapacitou 8 Gb (1 GB), takže na oné 384bitové sběrnici by karta mohla mít buď 12 GB, nebo 24 GB celkové kapacity. Výroba by měla probíhat procesem 20nm třídy.

rozebrana_referencni_geforce_gtx_1080_07Je pozoruhodné, že by se nová grafika s GDDR6 měla objevit takto rychle. V minulosti totiž vyškálování frekvencí nové technologie trvalo déle, kdežto zde máme skok rovnou na oněch 16 GHz (což by náročností mělo odpovídat 8,0GHz GDDR5). Navíc dříve bývala mnohem delší prodleva mezi oznámením dostupnosti čipů a jejich skutečným použitím na grafikách. Například 8,0GHz čipy GDDR5 zrovna Hynix oznámil už v roce 2014, ale do grafik se dostaly až v roce 2016 s Pascalem a Polarisem. Zde by, pokud jsou zmínky v tiskové zprávě přesné, mělo být zpoždění ani ne poloviční. Přesně takto agilní ale byla Nvidia loni s nasazením úplně čerstvé paměti GDDR5X, takže precedent máme. I zde by asi mělo jít o plody úzké spolupráce mezi výrobcem paměti a GPU. Zdá se tedy, že okolo Vánoc nebo po novém roce by mohla Nvidia grafický trh hodně zdramatizovat.

Byl pro vás článek přínosný?