Hlavní navigace

Hyudai vymyslel ANC pro auta. Uvnitř nebude slyšet hluk z podvozku

12. 11. 2019

Sdílet

Technologie aktivního potlačení hluku je dnes „běžnou“ součástí dražších sluchátek (nedávno například AirPods Pro), v budoucnu se s ní ale možná budeme potkávat i v autech. Hyundai včera oznámil, že vyvinul první systém RANC (Road Active Noise Control), jenž snižuje hluk v interiéru vozu. Technologie má částečně ztlumit ruchy vzniklé při kontaktu kol s vozovkou. Hyundai uvádí, že s RANC se hluk snížil o 3 dB a byl o polovině nižší než ve stejném autě bez této technologie. Princip fungování je podobný jako u sluchátek. Kromě mikrofonů snímajících vnější zvukové vlny ale Korejci využívají ještě akcelerometry detekující vibrace. Software z nich rozpozná vzorec vydávaného hluku, otočí jeho amplitudu a pošle do reproduktorů. V kabině se hluk a „protihluk“ spojí, takže nepříjemné zvuky nebudou slyšet. Účinnost pochopitelně není dokonalá, protože, jak přiznává sama automobilka, na lepší zpracování protihluku není dost času (jen devět tisícin sekundy).

Mikrofon neustále sleduje účinnost eliminace hluku od podvozku a tuto informaci předává DSP. RANC vykonává precizní analýzu hluku a rychlé výpočty, aby eliminoval hluk od podvozku zvlášť pro sedadlo řidiče, sedadlo spolujezdce vpředu a zadní sedadla,“ uvádí Hyudai.

TIP: Test velkých bezdrátových sluchátek s aktivním potlačením hluku

ANC i RANC nejlépe tlumí pravidelný, a tedy předvídatelný hluk. Podle automobilky si poradí se zvuky podvozku, částečně i se zvuky (spalovacího) motoru. To ale vyřeší přechod na tiché elektromotory. Na co se chce Hyundai chce soustředit do budoucna, je tlumení aerodynamického hluku, tedy zvuky vzduchu narážejícího do karoserie.

Technologii RANC Hyundai připravoval šest let a teď už je prý připravená pro komerční využití. Kdy a ve kterých vozech se jí dočkáme, ale firma neuvedla. S dodávkou zvukových systémů bude spolupracovat se společností Harman, kterou vlastní Samsung.

TIP: Elektromobily budou vydávat umělý hluk, aby je slyšeli chodci

Zdroj: Hyundai

Byl pro vás článek přínosný?