Hlavní navigace

I Toshiba zvedá kapacitu HDD. Vydává 5TB disk s funkcí kryptografického mazání

23. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Akvizice diskových divizí Hitachi a Samsungu do rukou Western Digitalu a Seagate před pár lety zredukovaly počet hráčů na trhu pevných disků. Pro konkurenční prostředí má proto nyní větší význam společnost Toshiba. HDD musí v současnosti zdvihat kapacity, aby si uhájily náskok před SSD a v souladu s tím nyní Toshiba vypouští svůj zatím největší model: 3,5" pevný disk série MG04ACA s kapacitou 5 TB.

Jak už možná tušíte, 5 TB dostanou nejdříve ti nejmovitější zákazníci. Řada MG04ACA je určena pro sektor enterprise a zejména pro servery a úložiště. Jedná se o disky s rychlostí rotace 7200 ot./min., kde je primární kapacita, nikoliv už výkon, který tak jako tak nemůže konkurovat SSD. Disky MG04ACA používají plotny o kapacitě 1 TB (největší model je tedy pětiplotnový) a dostupné jsou také v nižších kapacitách 2, 3 a 4 TB.

Toshiba MG04ACA500E: 5TB disk pro rozhraní SATA
Toshiba MG04ACA500E: 5TB disk pro rozhraní SATA

Přenosové rychlosti při sekvenčním přístupu mají být až 205 MB/s pro 5TB disk a 175–185 MB/s pro menší modely. Ovšem pozor, v přenosových rychlostech má firma poněkud chaos. V materiálech na webu slibuje uvedené hodnoty, nicméně v tiskové zprávě o uvedení řady se píší čísla menší (5TB model podle ní například stačí jen na 170 MB/s a ostatní disky jen na 140–150 MB/s). Na rozdíl od konkurence ještě Toshiba uvádí i odezvy: průměrně činí 4,17 ms a průměrná doba potřebná pro seek je 8,5/9,5 ms (pro čtení/zápis). Podobně jako 6TB model Seagate (který už je ovšem určen i pro běžná PC) mají disky 128 MB cache.

Model MG04SCA500E s rozhraním SAS
Model MG04SCA500E s rozhraním SAS

Toshiba u řady MG04ACA nich používá rozhraní SATA 6 Gb/s, zároveň by ale měla být nyní dostupná i sesterská řada MG04SCA, což jsou disky s rozhraním SAS a s 64MB bufferem, jinak ale podle všeho se stejnými parametry. Vzhledem k tomu, že se s oběma typy disků počítá do serverů a nikoliv do PC či pracovních stanic, jsou poněkud hlučné. Toshiba udává 31 dB, přičemž zřejmě jde jen o pohotovostní hlučnost, nikoliv o hlasitost při práci hlaviček. Také nejde o zrovna nejúspornější zařízení: při zápisu či čtení činí spotřeba 11,3 W, v úsporném režimu 6 W. Zařízení jsou určena i k čtyřiadvacetihodinové zátěži (za rok mají zvládnout zátěž v objemu 180 TB) a výrobce na ně dává záruku pět let.

 

Okamžitý kryptografický výmaz i u pevných disků

Vzhledem k tomu, jak velký nepoměr je u HDD mezi kapacitou a dobou potřebnou pro kompletní přečtení či zapsání, není možné pevné disky nějak rychle vymazat, zejména pokud to má být s určitým stupněm bezpečnosti. Toshiba proto u modelů pro enterprise nabízí funkci kryptografického smazání Sanitize Instant Erase, která je účinná prakticky okamžitě, jelikož spočívá toliko ve vymazání šifrovacího klíče uloženého ve firmwaru. Jelikož zařízení tento klíč používalo k zápisu dat, jeho zahozením jsou v praxi zničena. Tato funkce nicméně není přítomná u všech modelů, Toshiba ji nabízí volitelně u modelů, označených písmenkem „Y“ (například MG04ACA500AY).

 

Zdroje: Toshiba (1, 2, 3, 4, 5)

Byl pro vás článek přínosný?