Hlavní navigace

Jen půl procenta letos vyrobených telefonů nabídne 5G

Sdílet

Dodávky chytrých telefonů letos opět klesnou, tvrdí ve své predikci analytická společnost IDC. Očekává, že distribuce poklesne již třetím rokem po sobě a dodávky budou na konci roku činit 1394 milionů smartphonů, o 0,8 % méně než před rokem. Do plusových čísel prý trh nedostane ani nástup 5G.

Z oněch 1,4 miliardy telefonů jich 5G nabídne jen 6,7 milionu (0,5 %). Smartphonů vybavených pouze 3G modemy bude o řád více, konkrétně 57,5 milionu. V dlouhodobém horizontu se to samozřejmě obrátí. IDC předpovídá, že v roce 2023 přijde na trh 1,5 miliardy chytrých telefonů a 400 milionů z nich již budou vybaveny 5G.

IDC předpovídá nástup 5G mobilů až do roku 2023 IDC předpovídá nástup 5G mobilů až do roku 2023

Letošní konference MWC 2019 se točila zejména kolem 5G. Operátoři po celém světě pomalu přecházejí od testovacích provozů do komerčního nasazení nové generace sítí a první výrobci představili i kompatibilní mobily. Mezi prvními jsou Huawei Mate X, LG V50 nebo zvláštní edice Xiaomi Mi Mix 3 a Samsungu Galaxy S10.

Širší dostupnosti se dočkáme až příští rok. Letošní modely zatím využívají externí modemy, které na základních deskách zaberou prostor navíc. Integrované řešení přímo v SoC spolu s procesorem, grafikou a dalšími obvody bude komerčně dostupné až v roce 2020. To platí alespoň pro Qualcomm, nejvýznamnějšího výrobce čipů pro mobily. Není vyloučené, že Samsung nebo Huawei dokážou americkou firmu předběhnout.

Byl pro vás článek přínosný?