Hlavní navigace

IDF 2010: Sandy Bridge - procesory Core iX nové generace

20. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Současné procesory mají jádro vyrobené 32nm technologií a oddělený řadič s grafickým čipem je vyrobeny 45nm. U Sandy Bridge jsou všechny součásti integrované na jednom kusu křemíku. Z toho tedy vyplývá, že jsou všechny součásti vyrobeny 32nm technologií.

Ring Bus

Dalším krokem kupředu je použití architektury Ring Bus. Uspořádání jádra, řadiče a grafického čipu vytváří kruh kolem L3 cache. Ta je společně využívána jak procesorem, tak i grafickým čipem. Kruhová architektura navíc poskytuje výrazně vyšší přenosové rychlosti. U jednojádrového procesoru to bude 96 Gb/s, u dvoujádra 192 Gb/s a 384 Gb/s u čtyřjádrového procesoru. Tyto hodnoty se již přibližují osmi a desetijádrovým Xeonům.

Turbo Boost

Turbo Boost již známe ze současných procesorů. Nová generace přinese vylepšení i u této příjemné funkce. Krom toho, že u nových CPU bude možnost ještě vyššího taktu přetaktování, bude moci Turbo Boost přetaktovat i grafická jádra. Cílem je přizpůsobit pracovní zátěž tak, aby procesor jako celek poskytoval vyšší výkon. Pokud například bude úloha vyžadovat vyšší grafický výkon, Turbo mód se soustředí na GPU a zvýší jeho tak bez toho, aby navyšoval frekvenci CPU.  Neumožní přetaktovat současně CPU i GPU, ale v praxi to tolik nevadí. Obvykle je potřeba výkon buď jádra CPU nebo GPU. Nemusí vždy zvyšovat frekvenci všech jader, protože nová jádra v Sandy Bridge, pojmenovaná Ironlake (Intel HD GT2), jsou schopna plynule zpracovat 1080p HD video, ale i digitální 3D obsah Blu-Ray.

Proto Sandy Bridge podporuje HDMI 1.4, které je kompatibilní s Blu-Ray 3D, na rozdíl od HDMI 1.3. Zajímavostí  je podpora DisplayPort. Ironlake jádro se ukazuje až 25 krát účinnější, než Intel GMA, zavedené v roce 2007. Je kompatibilní s DirectX10.1, OpenCL 1.1 i OpenGL 3.1, má 12 stream procesorů, PCI-Express 16x, 8x nebo 2x a podporuje hardwarovou akceleraci.

Do Sandy Bridge je integrován systém Intel Advanced Vector Extensions (AVX). To je 256bitový systém, který zrychluje  řízení a zpracování dat, zejména při práci s fotoeditory či aplikacemi vytvářející obsah. SB také může integrovat až čtyři jádra na jeden procesor včetně paměťového řadiče DDR3. Konstrukce SB je navíc řešena tak, že je schopna krátkodobé zátěže překračující její konkrétní normovaný TDP.

Zdroj: Intel, NetbookItalia

Byl pro vás článek přínosný?