Hlavní navigace

IE9 je tu. Co je nového? (+demo ke stažení)

16. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První novinky o internetovém prohlížeči Internet Explorer 9 se začaly objevovat už dříve, avšak teprve nyní na konferenci MIX10 Microsoft ohlásil a předvedl řadu konkrétních novinek a funkcí. Nový Internet Explorer si ve speciální ukázkové verzi můžete dokonce stáhnout a vyzkoušet na této stránce. Je však určen spíše jen pro otestování podpory jednotlivých webových technologií, většina funkcí proto není k dispozici.

Jednou z hlavních novinek IE9 je výrazné zvýšení rychlosti, využitím výkonu grafické karty a rozhraní Direct 2D a nového JavaScriptového engine využívajícího multijádrové procesory, čímž zvýšuje svižnost řady webových aplikací.

Pokrok zaznamenala i podpora technologií a standardů, včetně nejnovějších HTML5, CSS3 a SVG2 pro vykreslování vektorové grafiky. Testovací verze údajně dosáhne 55 bodů v testu ACID3, což je oproti 32 bodům z dřívější rané verze jistě pozitivní posun. Podle vývojářů je navíc jen otázkou času, kdy se dostane na plný počet.

Co však řadu uživatelů na nové verzi prohlížeče zřejmě nepotěší, je ukončení podpory pro Windows XP. „Vývoj moderního prohlížeče vyžaduje moderní operační systém,“ komentoval fakt, že prohlížeč vyžaduje minimálně Windows Vista SP2, Dean Hachamovitch na MIXu.

Zdroje: ZDnet, CNET, CTOEdge

Byl pro vás článek přínosný?