Hlavní navigace

IFA: Asus předvedl hlavně konvertibilní ultrabooky. Všechny už mají tenké rámečky

5. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus na samostatné akci mimo výstaviště předvedl několik nových konvertibilních notebooků s dedikovanou grafikou a osmou generací procesorů Intel. Tchajwanský výrobce je sice označuje jako počítače typu 2v1 (tedy tablety s klávesnicí), ale správně jde o konvertibilní notebooky. V terminologii Asusu je pro otočný mechanismus (typ yoga) určeno označení Flip. Nejzajímavějším kouskem je podle mého ZenBook Flip 15.

Čtrnáctipalcový Flip 14 je tenký 13,9 mm a váží 1,4 kg. Podle Asusu jde o nejtenčí konvertibl s dedikovanou grafikou (GeForce MX150). Mezi porty najdete HDMI, USB 3.0, USB-C, ale čtečku jen malých microSD. Asus má tradičně dobrou podsvícenou klávesnici, jen to zapínací tlačítko je v případě konvertiblů vždy na boku.

flip14-1 flip14-2 flip14-3

Větší ZenBook Flip 15 bude i ve variantě se 4K displejem, nicméně o Full HD nepřijdete. Může jej mít se silnou grafikou GeForce GTX1050. Unikátní je u něj kombinace 512GB SSD a 2TB plotnového disku. Mezi porty najdete HDMI, USB-C, USB 3.0 a plnohodnotnou čtečku SD karet. Proč jen nemůže být i u menší varianty Flip 14?

 

Asusu se do Flipu 15 podařilo částečně vměstnat numerický blok, přestože velikost těla odpovídá spíše 14" modelům. Flip 15 má podporu pro dotykové pero, akorát si jej budete muset v případě zájmu pořídit zvlášť.

Numerický blok se vešel jen tak tak

ZenBook Flip S je naopak malý a velmi tenký otočný notebook a s tloušťkou pouhých 10,9 mm má jí o nejtenčí konvertibl na světě (bez dedikované grafiky). Kloub ErgoLift při otevření víka nadzvedne klávesnici do většího úhlu. Flip S může mít až 1TB SSD. Flip S se chlubí pouze 0,3 mm tenkým ventilátorem na bázi krystalického polymeru.

zenbook-flip-s_nanoedge-display_blue

Nabídne ovšem jen dva porty USB-C a tím končí (jeden je navíc pro nabíjení). Čtečka otisků prstů je také na boku. Tento model byl k vidění už před Ifou, ale ještě se sedmou generací Intel Core. Asus k němu přibaluje malou dokovací stanici s více porty (HDMI, USB 3.0).

Prakticky všechny klasické ZenBooky od Asusu mají jeden problém – nejdou otevřít do dostatečného úhlu, což se s nimi táhle od jejich vzniku. Asus měl několik let na to zvolit pro konstrukci ZenBooků jiné panty, ale zatím se k tomu neodhodlal. ZenBook Flip tento problém nepřímo řeší, neboť Flipy jdou překlápět úplně.

Všechny představené notebooky mají tenké rámečky (Asus tomu říká NanoEdge), což je určitě dobrá zpráva. Nejsou sice tak tenké, jako to má Dell XPS 13 (etalon bezrámečkových ultrabooků), ale zase aspoň už Asus nepředstavil žádný notebook s tlustými rámečky.

Rámečky jsou tenčí, ale mohlo to být lepší

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.