Hlavní navigace

IFA: Lenovo předvedlo hvězdné války ve vašem obýváku, ale také dva zajímavé konvertibly

8. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lenovo se na Ifě blýsklo hlavně svým příspěvkem k šílenství okolo Star Wars. O Jedi Challenges už jsme psali v samostatném článku, takže zde jen několik dojmů. Světelný meč, headset a maják bude stát okolo 7000 Kč a na trhu se objeví pravděpodobně před vánoci. Narozdíl od mnoha jiných virtuálních realit, zde se díváte přes polopropustné zrcadlo, takže vidíte jednak reálný svět, do něj se ale pomocí smartphonu promítá ještě ten virtuální ve formě hologramu. S protivníkem tedy zápasíte u vás doma. Headset dokáže rozpoznat natočení světelného meče a je tedy možné šermovat.

Lenovo kromě této pěkné hračky na veletrhu představilo dvě konvertibilní zařízení, které se vyznačují hlavně kvalitou zpracování. Ultrabook Yoga 920 je novou vlajkovou lodí konvertibilních ultrabooků, opět s ikonickým hodinkovým kloubem a velmi tenkým rámečkem okolo displeje (bezel-less).

Proti staršímu modelu Yoga 910 je tenčí (ale jen o 0,35 mm) a liší se provedení klávesnice. Samozřejmě je uvnitř již osmá generace Intel Core. Konektorovou výbavu tvoří dva porty USB-C s podporou rozhraní Thunderbolt 3 a jedno USB 3.0. Toť vše, žádná čtečka karet ani jiný port. Velmi dobrá klávesnice (až na šipky, viz níže) nabízí i čtečku otisků prstů.

Displej má úhlopříčku 13,9" a můžete si vybrat mezi Full HD a 4K (přičemž i podle Lenova má model s Full HD až o třetinu vyšší výdrž na akumulátor). Úložiště je velké až 1 TB a vždy jde o rychlé PCIe SSD.

Další novinka je povedenější klon tabletu Surface, konvertibilní tablet Miix 520. Má 12,2" IPS displej s rozlišením 1920 × 1200 px a až 1TB SSD. Opravdu nejde o eMMC paměť jako u některých starých modelů, ale o rychlé NVMe. O rychlost se dále stará osmá generace procesorů Intel Core. Lenovo se chlubí výdrží až 7,5 hodiny. Konektorová výbava zahrnuje USB-C, USB 3.0 a slot na microSIM.

Stojánek tabletu má velmi bytelné zpracování, na bocích je viditelný známý hodinkový kloub. S takovouto konstrukcí se dá pomýšlet i na náročnější práci, konvertibl prostě bude držet otevřený v jakékoliv poloze. Jak příliš neuznávám notebooky s odtrhávací klávesnicí (aka konvertibilní tablety), tak Miix 520 vypadá poměrně schopně.

Odtrhávací klávesnice má výborné provedení a dokonce i podsvícení tlačítek. Ale nepraktické řešení kurzorových šipek, se kterým kdysi začalo HP, se bohužel objevuje u řady notebooků a ergonomii bohužel vůbec neprospívá. Na Miixu 520 se bude psát skvěle, ale pohyb pomocí šipek bude plný nechtěných stisků. K tabletu patří i dotykové pero Active Pen 2 rozeznávající až 4096 úrovní přítlaku. Cena Yogy 920 má začínat na 1600 € a Miix 520 startuje na 900 €.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.