Hlavní navigace

IFA: Philips rozšiřuje nabídku televizorů OLED a pomocí kvantových teček vylepšuje stávající LCD

11. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Philips na veletrhu IFA představil svou třetí OLED televizi, ale také první model s technologií Quantum Dot, kterou doposud nabízel hlavně Samsung. Televizory Philips už nějaký pátek (od roku 2012) vyrábí TP Vision, nicméně obě firmy nadále spolupracují (původní Philips vlastní 30 % akcií TP Vision) a uživatel by neměl nic poznat. Však také tisková konference byla v podstatě společná.

Philips se pochlubil svým procesorem P5, který již některé modely ze začátku tohoto roku obsahují. Nový procesor se vyznačuje pěti samostatnými částmi pro jednotlivé činnosti. Philips tvrdí, že jde v podstatě o pět procesorů v jednom. Zvlášť se starají o zdrojový signál, ostrost, barvy, kontrast a pohyb. Pro zašuměná videa je důležité se nejdříve pokusit vyčistit zdroj před aplikováním dalších úprav.

Vedle P5, který se stará o obraz, je na desce kvůli Smart TV také čipset MediaTek. V minulém modelu to byl MediaTek 5891 se čtyřjádrovým procesorem Cortex A53 a v novince by se to příliš lišit nemělo.

Už loni – a také v Berlíně – debutoval Philips s OLEDovým modelem 901F a nedávno k němu přibyl model 9002. Novinka ze série 9000 (označení bude pravděpodobně 9603) je o kus větší: nabízí 65" obraz a k tomu integrovaný soundbar, který se při instalaci na zeď efektně sklopí a funguje i v této poloze.

Velikost displeje má u OLEDu veký vliv na cenu, přesto téměř všichni konkurenti ukázali ještě větší televize. U Sony, LG i Panasonicu si brzy koupíte i 77" OLED, což dělá úhlopříčku bez mála dva metry. Na ně už kromě tlusté peněženky ale musíte mít i dost velký obývák.

Nový 65" OLED série 9000 je nicméně novou vlajkovou lodí Philipsu a ve stejné velikosti se má objevit i starší model 9002. Zpracování obrazu má na starosti nový procesor P5 (stejný byl už v modelu 9002, ale ne v prvním 901F). U nejvyšších řad máte automaticky třístranný Ambilight, přestože některé nižší modely nabídnou i čtyřstranný.

9603

Samozřejmostí je rozlišení 4K a podpora všech současných standardů HDR. Kolem displeje je tenký rámeček a ten je navíc orámován ještě průhledným plastem. Tento detail se Philipsu zase tolik nepovedl, neboť se v něm při pohledu z úhlu nepříjemně zrcadlí diody Ambilightu.

Obraz je jinak nádherný, černá je skutečně černá, a když se díváte zepředu, Ambilight vás pohltí ještě více. Philips ani třeba nemusí mít nejlepší obraz a stejně bude mít v konkurenci navrch právě díky Ambilightu.

oled_9series_hero_onwall_powder_1

Philips ukázal také novou aplikaci pro jeho ovládání, ale stále platí, že můžete nechat Ambilight reagovat na obraz, zvuk, případně ponechat jednu statickou barvu.

Ambilight a jeho nastavení prostřednictvím tabletu

Displeje OLED pro všechny výrobce televizorů dodává LG. Samotný panel ale tvoří jen část úspěchu, zpracování obrazu je u každého jiné. Philips se srovnání nebál a ukázal svou OLED televizi hned vedle LG, Sony a Panasonicu při promítání stejného obsahu a při základním nastavení.

Nutno přiznat, že ze srovnání vycházel většinou nejlépe, jen v některých scénách byla lepší televize od Sony. Konkrétní scény si samozřejmě vybere Philips tak, aby ukázaly potřebné rozdíly, nicméně nový procesor má zdá se na kvalitu podstatný vliv.

 

V nabídce Philipsu se začíná lámat chleba v řadě 6000, kde již některé modely mají Ambilight i Android TV. Na Ifě se však blýskl v řadě 8000 a konkrétně novinka 8602 je prvním televizorem této značky s technologií Quantum Dot. Vylepšení běžných LCD aplikují i ostatní výrobci, například LG pomocí tzv. Nanocells, nebo Sony a jeho Triluminos.

8602_f_googleassistant

Model 8602 má navíc integrovaný soundbar ve formě elegantního kvádru pod televizorem jakoby levituje a je k němu připevněn jen ve dvou bodech. V prodeji bude ve velikostech 55 a 65", nebude chybět ani nový procesor P5.

8602_stand_sideview_1

Loni představený televizor s Ambilightem, kde okolní světlo tvořily místo diod malé projektory, se žádného nástupce nedočkal. Šlo spíše o ukázku, co všechno je možné vyrobit, nicméně cenově by to asi nedávalo smysl. Stále jej však můžete koupit.

Je také zajímavé, že ačkoliv má Philips i několik modelů se čtyřstranným Ambilightem, tak novinky a hlavně televize s OLEDem, nabízí barevné diody jen ze tří stran. V některých modelech by tomu ale bránil soundbar.

S označením Quantum Dot jste se dosud mohli setkat spíše u Samsungu a laicky řečeno jde o barevný filtr s velmi malými krystalickými tečkami různých barev, které se chovají jako polovodiče (zabarvují se). Světlo, které přes ně prochází, zvyšuje barevný prostor a kvalita obrazu je pak někde na pomezí mezi LCD a OLED. Každopádně o dost vyšší, než u normálního LCD. Mimochodem, kombinace Quantum Dot a OLED by mohlo být další evolucí displejů televizorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.