Hlavní navigace

iLife 09 & iWork 09 v Česku

4. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Práce s obrázky, videem a hudbou

S pomocí programu iPhoto dají uživatelé svým fotoalbám nový rozměr, který jim umožní snadné hledání obrázků jednotlivých přátel mezi tisíci fotografiemi. Tuto lahůdku zajišťuje unikátní možnost rozpoznávání obličeje, při které iPhoto projde uživatelem vybrané fotografie, označí obličeje, které ve fotografiích najde a na uživateli zůstává jen zadat jméno osob na snímku. iPhoto následně zařadí všechny fotografie, na kterých nalezne pojmenovanou osobu, do jedné kategorie. Díky této funkci je vyhledávání rodinných fotografií snadné, přehledné, vždy dostupné a "samoaktualizované". Fotografie svých přátel uživatel jednoduše nalezne v katalogu "Faces" (obličeje). Novinkou je rovněž automatické vyhledání místa pořízení snímku, pomocí souřadnic, které do snímku zaznemanávají fotoaparáty s GPS. Uživateli se tím velmi zjednodušuje zařazení fotografií z dovolené, nebo z míst, která navštívil. Tyto fotografie najde v katalogu "Places" (místa) rozřazené dle míst nebo zaznačené přímo na mapě pomocí Google maps. Fotografie mohou uživatelé velice jednoduše publikovat na serverech MobilMe, Facebook či Flickr, a to pomocí jednoho kliknutí myši.

V nové verzi programu iMovie mohou uživatelé velmi snadno pomocí několika kliků myši vytvořit profesionální video. Pomocí funkce "táhni a pusť" je práce s digitálními efekty, střihem jednotlivých scén a vybírání scén z různých míst nahrávky přehledné, dostupné a intuitivní. K dispozici je několik nových grafických schémat včetně animací a velmi pokročilá funkce odhalující chvění obrazu, která je schopna efektivně minimalizovat třes videa. Záznam z dovolené či výletu mohou uživatelé efektivně ztvárnit pomocí automaticky vytvořené trasy na mapě či zeměkouli.

Aktuální verze programu GarageBand, jedinečného softwaru, který používají miliony lidí na tvorbu a úpravu hudby, nyní nabízí možnost interaktivních hodin výuky hraní na hudební nástroje. Skládání působivé hudby na počítači nikdy nebylo tak zábavné a jednoduché. V GarageBand je snadné splnit si svůj sen o vlastní hudební skupině, program umožňuje přidávání efektů k uživatelově elektrické kytaře či jiným nástrojům.

iDVD zjednodušuje vytváření vlastních DVD na maximum, k dispozici je možnost vytvoření DVD pomocí videa z digitální kamery jedním kliknutím.

iWeb dělá z každého uživatele přeborníka ve vytváření webových stránek. Uživatel má po ruce mnoho graficky velmi povedených šablon a pomůcek, které webové stránky oživí: mohou je propojit například s YouTube, zabudují webové fotoalbum přímo do uživatelovy prezentace, nebo přidá automaticky upozornění na změnu vašich webových stránek ve vašem profilu na Facebooku.

Multimediální balíček iLife je součástí každého nového počítače Apple.

Kancelářské aplikace iWork '09

iWork §09, balík kancelářského softwaru pro Mac, který je nyní dostupný v České republice, je opět dále na cestě k přehlednosti, přívětivosti k uživateli a kompatibilitě dat.

Nový Keynote, editor prezentací, má nyní interaktivní funkce k vytváření přechodů mezi snímky pomocí animace, prolnutí, změny pozice objektů a změny velikosti, umožňuje automatizování a opakování vybraného efektu. Díky iPodu touch nebo iPhonu a programu Keynote Remote, může uživatel řídit svou prezentaci odkudkoli, nebo ji zobrazit na těchto zařízeních bez rizika ztráty kompatibility

Program Pages pro formátování a úpravy textových dokumentů má funkci, kterou ocení každý, kdo píše delší texty - veškeré položky menu jsou zobrazeny jen, když je uživatel potřebuje, a zbytek obrazovky zakryje černé pozadí, a vy se můžete soustředit pouze na to, co píšete či čtete. Pages je provázáno s pokročilým zadáváním vzorců, umožňuje propojení s externími dokumenty a přináší skutečné pohodlí pro psaní dokumentů. S pomocí MathType 6 lze zapsat i složité výpočty a zápisy matematických vzorců a EndNote X2 zpřístupňuje skutečně jednoduché zveřejňování bibliografických údajů a odkazů v textu.

Numbers pomůže uživateli snadněji organizovat data ve sloupcích a řádkách, které lze zvětšovat, zmenšovat, libovolně spojovat, rozšiřovat a dosahovat tak velmi přehledných výsledků. Numbers získalo mnoho užitečných šablon, podporuje více typů grafů, zobrazení mnoha vzorců, dostalo více než 250 nových výpočetních funkcí, které ocení každý uživatel tabulkového procesoru a propojení s celým balíkem iLife 09.

Cena a dostupnost

Balík iLife '09 obsahuje iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand, iWeb, balík iWork '09 obsahuje Keynote, Pages, Numbers. Oba jsou již nyní dostupné u autorizovaného distributora Apple v České republice, společnosti Czech Data Systems a na webu www.apple.cz. Doporučená maloobchodní cena jednoho softwarového balíku je 2 312 korun.

Zdroj: tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?