Hlavní navigace

Bankomaty s Windows XP ještě nejsou minulostí. Indie je do roka vyhubí

27. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Aspoň tak zní plán Reserve Bank of India. Ta po několika doporučeních a varováních vydala nařízení, že bankomaty musí splňovat několik bezpečnostních opatření, zejména je pak musí pohánět podporovaný operační systém.

O tom, že bankomaty patří k zařízením, jež celkem běžně pohání staré systémy, víme. Velké manévry se děly v době ukončení podpory Windows XP, k čemuž po odkladech došlo před více než čtyřmi lety. Microsoft samozřejmě nabídl omezenou placenou podporu, které mohly organizace využít, než upgradovaly. Ještě před koncem podpory Ikspéček kolem nás probíhaly zprávy o tom, že 95 % bankomatů na světě pohání Ikspéčka (i v takových Spojených státech to byly zhruba tři čtvrtiny). Bankomaty přitom byly napadány ještě před koncem podpory Ikspéček. Jaká je situace v polovině roku 2018? Minimálně v Indii bankomaty platí za značně zastaralé. Pokud dnes zařízení operující s financemi pohání čtyři roky nepodporovaný systém, je něco špatně.

Indie proti nezabezpečeným bankomatům

Centrální bankovní instituci zajišťující monetární politiku státu, Reserve Bank of India, došla trpělivost. Vydala proto nařízení, kde nastínila několikastupňový plán upgradu bankomatů na nějaký podporovaný systém, který musí banky a jiní provozovatelé dodržet. Bankomaty s Windows XP či jiným nepodporovaným systémem, musí být ze 25 % upgradovány do září 2018.

Do prosince by pak banky a jiné organizace zajišťující provoz měly pokrýt 50 % bankomatů, příští březen by mělo být upgradováno 75 % bankomatů se zastaralými systémy. A konečně, v červnu 2019 by aktualizační vlna měla být dokončena, takže by už Ikspéčka neměla strašit v žádném indickém bankomatu. Reserve Bank of India už přitom obavy o bezpečnost bankomatů během loňského roku bankám vyjevila.

Ty zjevně nezareagovaly dle očekávání. S ohledem na bezpečnost proto Reserve Bank of India vydala nařízení s tím, že jí pomalý přístup bank, jenž nebere ohled na klienty a klientky, vadí. Kromě upgradu vznesla další požadavky na zabezpečení, např. ochranu BIOSu heslem, vypnutí portů USB, správcovský přístup omezit časově apod. Kolik bankomatů z celkového počtu pohání nepodporované systémy, nicméně nevíme.

Dle IBS Intelligence se organizace Confederation of ATM industry (CATMi) už ozvala, že vysoké investice do bankomatů nést nechce. Operátoři zastoupení v této organizaci jsou těmi, kdo provozují bankomaty v rurálních oblastech. Doporučila, aby náklady pokryly banky.

Byl pro vás článek přínosný?