Hlavní navigace

Inforce IFC6410: chcete mini PC s 1,7GHz čtyřjádrem Snapdragon S4 Pro?

30. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spolu s hojně medializovaným Raspberry Pi se nám doslova roztrhl pytel s různým jednodeskovými mini-počítači s procesory architektury ARM. Prakticky ve všech případech tato zařízení používají čipy s jádry Cortex-A9. Milovníci exotiky proto asi ocení výrobek IFC6410 od firmy Inforce. Ten je totiž postaven na čtyřjádrovém čipu Snapdragon S4 Pro z produkce Qualcommu. Tyto SoC s architekturou Krait sice momentálně vládnou telefonům, jinak si na ně ale moc „sáhnout“ nemůžete. Deska IFC6410 by tedy mohla být pro kutily poměrně atraktivním kouskem.

Použitý procesor Snapdragon S4 Pro APQ8064 patří rozhodně k tomu lepšímu, co svět architektury ARM momentálně nabízí. Vyráběn je 28nm procesem a nese čtyři jádra architektury Krait (ta by měla mít na stejném taktu o něco nižší výkon než Cortex-A15, jsou ale méně žravá; Cortex-A9 by měla s přehledem porážet) s taktem 1,7 Ghz a 2 MB L2 cache. Společnost jim dělá grafické jádro Adreno 320, které taktéž pochází přímo z dílny Qualcommu (ten před lety odkoupil od AMD divizi Imageon a samotné Adreno je také zřejmě přesmyčkou značky Radeon).

Inforce IFC6410

Jako obvykle je paměť DDR3 napevno připájena k desce, naštěstí v relativně štědrém objemu 2 GB. Deska také obsahuje základní úložiště (typu eMMC) o velikosti 4 GB. Rozšířit jej lze pomocí karty microSD, navíc se ale na desce nachází i port SATA pro přidání plnokrevného disku nebo SSD. Monitor lze připojit ke konektoru micro HDMI, přítomný je i analogový vstup a výstup. Deska by měla mít trojici portů USB, z nichž jeden pracuje v režimu USB OTG. K dispozici je i gigabitový Ethernet (Atheros 8151), jakož i Bluetooth 4.0, a co je nejlepší, i WiFi adaptér, což je u těchto miniaturních desek spíše výjimkou.

Inforce IFC6410, diagram zapojení

IFC6410 je poměrně malý kousek hardwaru, měří 10 × 7 cm (formát Pico-ITX). Určen je zejména pro použití v zařízeních typu embedded (nabízí proto například rozhraní LVDS, I2C, GPIO a CSI pro kameru a sériové rozhraní). Napájení je řešeno 5V externím adaptérem. Z operačních systémů se počítá s Androidem a Linuxem.

 

Inforce si desku cení na 149 USD, což je ještě jakž takž dostupné i amatérskému zájemci o linuxové PC s alternativní procesorovou architekturou. Cena je sice o dost vyšší než u lidového Raspberry Pi, vzhledem k výbavě (například bezdrátový adaptér v ceně, výkonné čtyřjádro) však asi adekvátní. Tuzemskému zájemci nicméně nezbývá než počítat s tím, že bude muset objednat ze zahraničí – u nás desku asi nesežene.

Zdroje: Inforce (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?