Hlavní navigace

Inmarsat: 50Mb/s internet ze satelitu pro celý svět

16. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Britská společnost Inmarsat provozující stejnojmennou satelitní síť investuje 1,2 miliardy amerických dolarů do vybudování nové generace satelitů, které přinesou rychlost až 50 Mb/s. Dohodla se přitom s Boingem, který družice vyrobí a vynese na oběžnou dráhu. Síť je celosvětová, současná generace I-4 sestává ze tří satelitů pokrývající většinu území Země.

Inmarsat-4 F2 dohlédne i na naše území, maximální rychlost je však pouze 492 Kb/s. Vyšších rychlostí se vám dostane s více „lokálnějšími“ satelity Astra. Např. česko-slovenský operátor Skylink nabízí několik balíčků satelitního internetu Astra2Connect s teoretickými rychlostmi až 4 Mb/s (256 kb/s upload). Ale mějte na paměti, že i přes vysokou cenu je satelit pouze nouzovka. Pevné nervy si připravte nad vysokými odezvami, které dosahují většinou kolem 1000 ms, tedy vyřízení požadavku trvá vteřinu. Stahování velkých balíků dat to nebrání, s malými soubory nebo telefonováním narazíte.

zdroj: Inmarsat

Na tom kvůli vzdálenosti od Země nezmění nic ani Inmarsat I-5. Družice budou opět létat ve výšce okolo 35–36 tisíc kilometrů. První by se měla na orbit dostat v roce 2013, o rok později bude spuštěna celosvětová síť. Na 50Mb/s internet bude stačit 60cm parabola, pětinovou rychlost pak zvládne 20cm anténa. Zpočátku bude síť využívána jen v neveřejném sektoru (vlády, energetické společnosti, armády)

Zdroj: Inmarsat (via DSL.sk)

Byl pro vás článek přínosný?