Hlavní navigace

Inspirováno přírodou. Nový minirobot dokáže skákat až metr vysoko a odrážet se od zdí

12. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vědci z Univerzity v Berkeley vyrobili malého robota, na němž si otestovali principy, které by v budoucnu měly hrát důležitou roli při záchranářských akcích. Salto, jak se robot nazývá, bude umět přeskakovat překážky, a navíc se ještě odrážet výš pomocí stěn. Výzkum podporovala americká armáda a Národní vědecká nadace.

Robot Salto
Robot Salto

Salto váží 100 gramů, při natažení má 26 centimetrů a skáče až metr vysoko. Pomocí odrazu o jedné vertikály skočí ještě o 20 centimetrů výš. Energie pro skok je uchována v pružině a tělo je navrženo tak, že po dopadu na nohy se pružina automaticky natáhne, takže robot může skákat opakovaně.

Vědci změřili, že na sekundu dokáže naskákat 1,75 metru kumulované výšky, což je o chlup více než skokan (1,71 m), ale méně než přírodní rekordman komba (2,24 m). Právě u této malé poloopice se výzkumníci inspirovali při návrhu těla.

 

V malém měřítku Salto nejspíš nenajde uplatnění pro armádní nebo záchranářské účely. Vědci budou muset principy převést do většího těla a vyřešit také stabilizaci při dopadu. Pokud se salto odráží od stěn, musí padat do sítě.

Zdroj: UCB

Byl pro vás článek přínosný?