Hlavní navigace

Desktopový 10nm procesor Intel Alder Lake pro LGA 1700 vyfocen, uvedení prý v Q4 2021

15. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Za rok by už Intel mohl mít na trhu konečně první 10nm procesory pro desktop. Už máme fotografii, jak budou tato CPU pro nový socket LGA 1700 vypadat.

Už nějakou dobu víme, že s 12. generací procesorů Core „Alder Lake“ firma Intel konečně přinese 10nm čipy i do desktopu; má to být na nové platformě LGA 1700, jež mimochodem také přinese paměti DDR5 a snad PCI Express 5.0.

Na internet se teď dostala úplně první fotka procesoru pro socket LGA 1700, které dokládá, že to Intel míní vážně a už připravuje vydání těchto CPU, který by mohlo být už za necelý rok (půjde o 12. generace Intel Core, je to tedy následník 11. generace – Tiger Lake a Rocket Lake).

První pohled na procesor do LGA 1700

Fotografii připravovaného procesoru přinesl web VideoCardz a můžete ji vidět níž – Alder Lake je napravo. Máme bohužel jenom snímek spodní části procesoru s kontakty a ne té vrchní. Tam by ovšem asi stejně byl vidět jenom rozvaděč tepla. VideoCardz upozorňuje, že na fotce je ES vzorek procesoru Alder Lake pro desktop, přičemž do finální verze mohou ještě proběhnout nějaké změny, součástky na spodku by tedy nakonec mohly vypadat trošku odlišně.

Jak vidíte, procesory pro socket (respektive pole pinů) LGA 1700 budou o kousek prodloužené proti těm pro sockety LGA 1156 až LGA 1200 – rozměr pouzdra má být 37,5 × 45,0 mm. Současně jsou zde se kontaktní plošky o něco menší, což pomohlo nahustit na plochu 1700 kontaktů (VideoCardz uvádí, že je přepočítal a opravdu je jich tento počet).

Fotografie procesor Intel Alder Lake S pro socket LGA 1700 VideoCardz Fotografie procesoru Intel Alder Lake-S pro socket LGA 1700(Zdroj: VideoCardz)

předchozích úniků víme, že desktopové Alder Lake bude mít až 8 jader (16 vláken) architektury Golden Cove s vysokými IPC a k tomu dalších osm jader/osm vláken architektury Atom Gracemont. Integrované GPU next-gen architektury (Gen13) má mít zřejmě 256 shaderů (32 EU), protože bude použitá jen malá konfigurace GT1. Už by měly být podporovány paměti DDR5 a údajně také PCI Express 5.0.

Intel Alder Lake S s 16 jádry v databázi benchmarku SiSoft Sandra Intel Alder Lake-S s 16 jádry v databázi benchmarku Sandra (Zdroj: SiSoft Sandra)

Zdroj VideoCardz zatím sehnal jen tuto fotografii a ještě od něj nejsou k dispozici informace o tom, jaký má tento ES vzorek parametry. Před nedávnem se objevil test nějakého ES vzorku procesoru Alder Lake-S v databázi SiSoft Sandra, ale taktovaný byl jen na 1,4 GHz. Měl už ale aktivní malá jádra, protože se hlásil jako šestnáctijádro s 24 vlákny (osm velkých jader má HT, osm malých nikoliv).

Vydání asi na podzim 2021

Co však VideoCardz uvádí, je očekávaný termín, kdy by se tyto procesory mohly dostat na svět. Pořád údajně platí, že Intel chystá uvedení Alder Lake v druhé polovině roku 2021. Údajně to ale bude spíše ve čtvrtém kvartálu (takže třeba říjen, listopad), než ve třetím (červenec až září).

Tip: Procesory Rocket Lake překvapí: takty boostu až 5,3–5,5 GHz, Intel může porazit Zen 3

A toto má platit i pro desktopové verze, nikoliv notebookové. Je to přesto, že předchozí generace Rocket Lake (Core 11. generace) pro loni uvedenou platformu LGA 1200 má vyjít teprve v březnu. Je možné, že obě platformy chvíli budou koexistovat, aby Rocket Lake nebylo na trhu příliš krátce. Socket LGA 1700 by tu s námi jinak mohl být déle, prý má vydržet alespoň tři generace.

Galerie: Úniky a informace k procesorům Intel Alder Lake

Zdroje: VideoCardz, Tum Apisak

Byl pro vás článek přínosný?