Hlavní navigace

Intel vydá 10nm procesory Ice Lake prý už toto léto. V červnu jsou v noteboocích

24. 2. 2019

Sdílet

V prosinci starého roku ukončil Intel dlouhé mlčení o procesorech Ice Lake, které by konečně měly přinést 10nm čipy. Odhalena byla jejich architektura CPU jádra (Sunny Cove) a také integrované grafiky (Gen11). Zároveň by se snad konečně mělo podařit dotáhnout dlouho vzdorující 10nm proces do ekonomicky použitelné formy, takže je už pomalu čas se začít na tyto novinky těšit. A vypadá to, že by se snad mohly objevit i o něco dřív, než se myslelo: momentálně totiž některé indicie ukazují, že by Ice Lake mohlo z bran Intelu vyrazit už toto léto.

Oficiální linie Intelu je taková, že 10nm nějaké procesory (Ice Lake) budou na prodej v předvánočním období, nebo možná nejpozději v něm. Místo dalšího odkladu by se to zdá se už mělo stihnout. Ice Lake se totiž objevilo ve specifikacích notebooků, které mají výt vydány nebo dokonce už i dostupné toto léto. Jde o notebooky Lenovo Thinkpad, a to letošní refreshe X1 Yoga a X1 Carbon. Specifikace se objevily na Redditu. Pochopitelně nemůžeme vědět jistě, zda třeba nejde o fake, ale pokud ne, byly by to pro nová CPU dosti dobré zprávy.

Lenovo chystá notebooky s „ICL“ na červen

Nový Thinkpad X1 Yoga („G4“) má obsahovat procesory Core i5 nebo i7, volitelně s podporou Intel vPro, přičemž podle dokumentu má jít o „ICL“. To je zkratka pro Ice Lake; předchozí generace G3 má značené procesory KBL či KBL R (Kaby Lake, Kaby Lake Refresh). Kromě toho mají tyto stroje už podporovat HDMI 2.0 a budou používat paměti LPDDR4 (s možností až 32GB kapacity), což je další důkaz toho, že jde o nová CPU. LPDDR4 totiž 14nm Intely neumí (výjimkou jsou jen Atomy Gemini Lake a selhavší 10nm čipy architektury Cannon Lake).

intel ice lake u lenovo thinkpad reddit x1 yoga Specifikace Thiunkpadu X1 Yoga s procesory Ice Lake-U (Zdroj: Reddit)

A dokument tvrdí, že tyto notebooky mají být „dostupné v červnu 2019“. Nemělo by tedy jít jen nějaké papírové odhalení, ale už i regulérní prodej. Druhý notebook, Thinkpad X1 Carbon, má být také vydán stejný měsíc, tedy v červnu, a bude obsahovat stejné procesory ICL/Ice Lake. Prakticky určitě půjde v obou případech o 15W řadu Ice Lake-U se čtyřmi jádry, o níž Intel už prozradil některé detaily na lednovém CES a která by měla z celé generace Ice Lake vyjít jako první.

intel ice lake u lenovo thinkpad reddit x1 carbon Specifikace Thiunkpadu X1 Carbon s procesory Ice Lake-U (Zdroj: Reddit)

Ice Lake-U bude v létě i podle Dellu

Před časem se podobné znamení objevilo také okolo Dellu, který by měl vydat nějaký laptop řady XPS opět zřejmě s procesorem Ice Lake-U („10nm generací“), a to údajně v polovině tohoto roku. Začíná to tedy vypadat nadějně. Nicméně tento nástup nemusí být zdaleka rychlý a je možné, že z počátku budou 10 procesory k mání jen v menším množství. Zbytek notebooků, které uniklé materiály z Redditu ukazují, totiž stále mají jen 14nm procesory Whiskey Lake-U.

Vzhledem k červnovému údaji od Lenova by asi procesory Ice Lake-U mohly být Intelem odhalené či uvedené na Computexu 2019, který se bude konat od 28. května do 1. června. Patrně půjde jen o tyto čipy pro notebooky. Zvěsti o další 14nm generaci Comet Lake-S pro stolní počítače a platformu LGA 1151 totiž naznačují, že do této oblasti 10nm CPU Intelu proniknou asi až další rok.

Galerie: 10nm procesory Intel Ice Lake – fotografie, architektura, úniky

Byl pro vás článek přínosný?