Hlavní navigace

Intel oznámil 56jádrové Xeony Cooper Lake. Den před odhalením 7nm Epyců od AMD

6. 8. 2019

Sdílet

Intel letos v dubnu vypustil na serverový trh nové Xeony generace „Cascade Lake“ pro platformu LGA 3647, které nahradily čipy Skylake-SP z roku 2017. Už po čtyřech měsících teď ale firma vydala tiskovou zprávu, kde předem oznamuje rovnou následující generaci nazvanou Cooper Lake, která přijde příští rok.  

Cooper Lake: poslední 14nm generace Xeonů před Ice Lake

Intel oficiálně oznámil, že procesory Cooper Lake (které budou ovšem stále nazývány Xeon Scalable, tudíž asi zůstanou jména jako Gold, Platinum a tak podobně) vydá v první polovině roku 2020, kdy by také měly být reálně dostupné. Podstatná informace je, že tyto Xeony poskytnou až dvakrát více jader než procesory generace Cascade Lake pro současný socket LGA 3647. Intel potvrdil, že budou nabízet 56 jader v procesoru určeném pro socket, tedy nikoliv v pouzdru BGA.

Už nyní totiž Intel má 56jádrové Xeony Platinum 9200, v nichž jsou však použité dva křemíky Cascade Lake spojené na substrátu. Ale tyto procesory mají pouzdro typu BGA a pájí se přímo na desku. Jejich dostupnost od výrobců serverů je dost omezená a asi jsou na trhu relativně okrajovou věcí. Údajně také hraje roli to, že Intel je prodává i s deskou, takže výrobci serveru mají omezené možnosti integrovat svoje technologie a dodat se systémem nějakou přidanou hodnou.

Cooper Lake má používat nový socket (zřejmě, ale nepotvrzeně LGA 4189, podle těchto zpráv) s osmikanálovým řadičem pamětí a 56jádra Cooper Lake se budou instalovat přímo do tohoto socketu. Už tedy nepůjde o specialitu v provedení BGA, a tím pádem by se mohly více uplatnit. Intel přímo píše, že toto „slepencové“ uspořádání přijde do „mainstreamových Xeonů“. Ovšem uvnitř asi stále budou dvojčipové. Cooper Lake je totiž pořád 14nm křemík a 56 jader by na tomto procesu monoliticky rozhodně nešlo vyrobit kvůli potřebné ploše. A Intel také v tiskové zprávě zmiňuje, že tyto procesory budou „využívat schopnosti vyvinuté ve Xeonech Platinum 9200“. Je proto možné, že nebudou například podporovat 8S sestavy a možná ani 4S (jako Platinum 9200).

Intel Xeon Cascade Lake AP Advanced BGA 5903 1600 Intel Xeon Platinum 9200 s dvěma čipy a až 56 jádry

Xeony Platinum 9200 mají na CPU prakticky nevídaná TDP, u nejvyššího modelu je to 400 W. Toto by asi v Cooper Lake pro socket LGA 4189 mohlo být zmírněno (kvůli zatížení pinů v socketu), nicméně to by také znamenalo snížení výkonu na jedno jádro. Jak už bylo řečeno, proces je pořád 14nm. Do stejné platformy mají přijít i 10nm serverové procesory Ice Lake, ale uvedení jejich mobilní verze minulý týden (a první testy) zatím moc nerozptýlily obavy ze zralosti 10nm procesu Intelu. V roadmapě jsou obě tyto generace vyznačené tak, že by měly koexistovat, což vyvolává dojem, že 10nm Ice Lake nebude schopné plně nahradit 14nm CPU – podobně jako se to rýsuje v oblasti notebooků.

Intel jinak také oznámil, že Cooper Lake bude obsahovat instrukce DL Boost pro akceleraci výpočtů umělé inteligence (trénování neuronových sítí). Ty používají 16bitové hodnoty ve formátu bfloat16, jenž se mírně liší od 16bitového floating-point formátu dle standardu IEEE 754. Díky tomu by procesory Cooper Lake mohly být vhodné pro tyto aplikace i přes potenciálně horší energetickou efektivitu kvůli 14nm procesu. Pokud ovšem uživatelé takové aplikace nenechají na FPGA či GPU akcelerátorech…

intel serverova roadmapa oficialni kveten 2019 Oficiální serverová roadmapa Intelu. Cooper Lake a Ice Lake se podle ní mají v roce 2020 souběžně doplňovat. Xeony Ice Lake ale vyjdou o něco později než 14nm Cooper Lake (květen 2019)

PR snaha před novinkami od konkurence?

Jak už bylo řečeno, takto časné oznamování nových produktů několik měsíců před jejich vydáním nebývá moc časté a Intel ho zřejmě teď praktikuje, jelikož je pod určitým tlakem právě kvůli opoždění 10nm CPU a zvyšující se konkurenceschopnosti AMD coby druhého dodavatele x86 procesorů pro servery. Normálně totiž firmy omezují podobné oznamování budoucích výrobků, aby neuškodily prodejům těch stávajících (obava z tzv. Osborne efektu).

V tomto případě lze asi hádat na jeden důvod, proč Intel tuto tiskovku poslal ven zrovna teď – zřejmě mimo nějakého tematicky souvisejícího veletrhu nebo konference, kde by se to dalo čekat. AMD má totiž zítra odhalit serverové procesory Epyc druhé generace, u nichž se čeká, že by mohly Intelu nadělat problémy a ubrat Xeonům nějaký tržní podíl. Zatímco Intelu se nedaří posunout se ze 14nm procesu, druhá generace Epyců je na 7nm procesu TSMC, takže by mohla pokročit v energetické efektivitě a zvýšit výkon dostupný v jednom socketu – tato CPU budou obsahuvat až 64 jader. Navíc přijdou s novou architekturou Zen 2 s vyšším IPC a také podporou PCI Express 4.0. Tiskové oddělení Intelu tak asi dostalo za úkol před jejich vydáním udeřit a aspoň papírově oznámit, že také Intel bude mít nějakou odpověď.

Galerie: Roadmapy budoucích procesorů Intel (červenec 2019)

Byl pro vás článek přínosný?