Hlavní navigace

Intel nevydá žádné 10nm procesory pro desktop. Roku 2022 přijde rovnou 7nm Meteor Lake

15. 10. 2019

Sdílet

Letos na jaře prosákly roadmapy Intelu, v nichž se ukázalo, že 10nm procesory Ice LakeTiger Lake nepřijdou zřejmě do desktopu a Intel je bude vyrábět jen pro notebooky. Ovšem i v těch zároveň s nimi hodlá nabízet 14nm procesory Comet Lake a Rocket Lake, což naznačuje, že 10nm proces zdaleka není nebo nebude v pořádku. Jaké měl ale Intel plány s desktopem po roce 2021 a čipech Rocket Lake, zatím jasné nebylo. Vypadá to však konečně, že by tam mohla dlouhá éra 14 nm skončit a Intel by mohl – i ve stolních PC – přeskočit rovnou na novou 7nm technologii.

Pokud si pamatujete, tak 10nm procesorů měly být původně čtyři generace. Tu první (Cannon Lake) Intel prakticky zrušil a na desktopu ji suplovalo Coffee Lake. Za nynější Ice Lake zastoupí Comet Lake-S, místo Tiger Lake pak přijde do desktopu pravděpodobně v roce 2021 generace Rocket Lake-S. Ovšem měli jsme z předchozí doby informace ještě o čtvrté 10nm generaci, nazvané Alder Lake, snad vyráběné na procesu 10nm++. Ta by tedy podle starých plánů měla následovat poté. V noteboocích by mohla vyjít ještě v roce 2021 a byla otázka, zda se nakonec přece jen nedostane i do desktopu, protože co mělo být po Rocket Lake, dosavadní roadmapy neukazovaly. Ve hře tak byla jak nějaká další 14nm generace, nebo už konečně 10nm čipy, tedy Alder Lake-S, přičemž by to asi přišlo na trh v roce 2022.

10nm desktopová CPU kompletně zrušená, přejde se rovnou na 7nm čipy

Do tohoto nyní snad vnáší světlo web Hardwareluxx, který uvádí, že dostal od osvědčeného insidera informace o tom, jak to s plány Intelu v procesorech do desktopu vypadá. Špatná zpráva je, že podle tohoto zdroje jsou údajně jakékoliv 10nm čipy v desktopu mrtvé. To by znamenalo konec nadějím, že by se do roadmapy dostaly zpátky například CPU z generace Tiger Lake díky tomu, že se kondice 10nm procesu zlepšila. Zejména to ale podle Hardwareluxx zřejmě znamená, že generace Alder Lake je zrušená. A možná dokonce nejen v desktopu (pokud tam vůbec měla přijít), je asi určitá možnost, že by ji Intel dokonce vynechal i v noteboocích, i když to asi definitivně jasné není.

Podle Hardwareluxx chce Intel místo Alder Lake v desktopovém segmentu rovnou nasadit 7nm procesory, které by dle starších informací asi měly mít označení Meteor Lake. Tyto by přitom měly vyjít už v roce 2022 a být tak asi následníkem rovnou po 14nm Rocket Lake. Naplňuje se tak asi scénář, že nevydařený 10nm proces zde Intel úplně přeskočí. Toto uvedení by bylo jen rok poté, co vyjde první produkt na Intelově 7nm procesu (jenž by asi mohl být spíše srovnatelný s 5nm technologií od TSMC), kterým mají být výpočetní GPU v roce 2021.

Roadmapa procesoru Intel pro desktop HardwareLuxx Předpokládaná roadmapa procesorů Intel pro desktop podle Hardwareluxx (říjen 2019)

Desktop přestane být občan druhé kategorie

Pro nás je každopádně pozitivní, že 7nm procesu Intel opět věří – tedy předpokládá, že bude dosahovat dostatečného výkonu/frekvencí, aby se dal pro desktop a procesory do herních PC použít. Už se totiž začínaly objevovat nálady, že Intel už do tohoto segmentu kvůli kombinaci ceny a nízkých frekvencí nikdy nový proces neuvede (což ale nedávalo moc smysl, protože lepší energetickou efektivitu je také nezbytně potřeba pro zlepšování výkonu). Pokud má Hardwareluxx pravdu, po epizodě, kdy 10nm proces selhal a vynutil dlouhé recyklování 14nm technologie, se desktop opět stane občanem první kategorie a dostane 7nm čipy poměrně rychle a možná víceméně naráz s notebookovou oblastí.

Zatím samozřejmě nevíme, zda třeba 7nm proces také nepostihnou problémy, které by teoreticky zase mohly vést k rušení plánů. Nicméně momentálně zdá se můžeme očekávat, že v roce 2022 opět Intel do desktopu s čipy Meteor Lake-S dovede nejnovější technologie a jeho platforma by tím mohla výrazně získat na atraktivitě a konkurenceschopnosti. Ovšem asi to už nebude na platformě LGA 1200 (která vyjde příští rok pro 14nm Comet Lake a Rocket Lake) a bude třeba opět nové desky.

intel comet lake lga 1200 XFastest 1 Výbava a parametry procesorů Intel Comet Lake-S a platformy LGA 1200 plánovaných na rok 2020 (Zdroj: XFastest)

V serverech 10nm Xeony zrušené nebyly

Zatímco v desktopu je zřejmě nad 10 nm definitivně zlomené hůl a možná se to dá interpretovat tak, že problémy tohoto proces nebudou nikdy úplně vyřešené, v serverech ho Intel stále plánuje využít. Nicméně i zde je to provázené onou zvláštně působící kombinací se 14nm čipy. Podle Hardwareluxx možná také Ice Lake-SP pro servery nebude schopné nést celou váhu segmentu Xeonů. Údajně bude mít jen 28 jader a nikoliv modely s více jádry, které by byly třeba ke konkurování 64jádrovým Epycům. Intel zřejmě realizuje jen ménějádrové varianty z dříve plánovaných, a místo toho vydá až 56járové Xeony Cooper Lake vyráběné na 14nm procesu, které se ale budou muset potýkat s horší energetickou efektivitou.

Cooper Lake bude nabízet zlepšováky jako podporu 16bitového datového formátu Bfloat16 pro operace neuronových sítí, kterou paradoxně Ice Lake-SP mít nebude. Obojí bude používat stejný socket LGA 4189. Do toho pak přijde i následující generace Sapphire Rapids, která už zřejmě integruje novou architekturu jader Willow Cove, ale bude stále vyráběná na 10 nm. O tom, že by i Sapphire Rapids dostalo svého vlastního 14nm přicmrndávače, zde informace nejsou, takže už by teoreticky mohlo jít o generaci 10nm CPU poprvé roztaženou po celé šířce serverové fronty.

Roadmapa procesoru Intel pro servery HardwareLuxx Předpokládaná roadmapa procesorů Intel pro servery podle Hardwareluxx (říjen 2019)

7nm Xeony také v roce 2022

Následující generace po Sapphire Rapids má ovšem již být 7nm – procesory Granite Rapids s jádry Golden Cove (i když přiřazení architektur CPU by teoreticky mohlo být spekulativní). Podle Hardwareluxx by měly procesory Granite Rapids vyjít opět už v roce 2022, takže i zde by asi 7nm technologie měla udeřit za zhruba dva a půl až tři roky ode dneška.

Dodatek: Vyjádření Intelu vyvolává další otázky

Ještě před publikací tohoto článku se objevilo oficiální vyjádření Intelu (viz Tom's Hardware), v kterém se ke zprávě Hardwareluxx vyjádřil, což je samo o sobě dost netypické. Můžete ho vidět v originále níže, v překladu se v něm dí, že Intel "stále dosahuje s 10nm procesem velkých pokroků a jeho současná roadmapa obsahuje 10nm produkty, včetně produktů určených pro desktop".

We continue to make great progress on 10nm, and our current roadmap of 10nm products includes desktop.

Intel tedy do určité míry popírá tuto zvěst a na ní založené novinové články, ovšem formulace je po podrobnějším pohledu poměrně zvláštní. Nemluví se v ní totiž přímo o 10nm procesorech pro desktop, ale jenom obecněji o produktech. Toto může být čistě jenom náhoda a nedomyšlenost, ale je možné, že volba slov je schválně. Pod 10nm produkty by se totiž vůbec nemusely rozumět procesory, ale třeba také samostatná GPU, která vyjdou příští rok a mají být 10nm. Nebo by se teoreticky mohlo jednat o čipy Atom (používané na Mini-ITX deskách), nebo mobilní 10nm procesory v minipočítačích NUC a jim podobných. Viz třeba NUC s Core i3-8121U prakticky zcela zrušené generace Cannon Lake.

Aktualizováno: Intel později upřesnil, že formulace o produktech pro něj skutečně znamená přímo 10nm procesory pro desktop. Pořád ovšem zůstává možnost, že by tento příslib reálně naplnily původně mobilní čipy (Tiger Lake-U nebo Ice Lake-U v NUCích, Celerony či Pentia založená na architektuře Atom...). Tyto aplikace totiž v kontextu minipočítačů nebo all-in-one PC Intel minimálně v některých materiálech považuje za desktopové produkty.

Ani s tímto prohlášením Intelu tedy nelze vyloučit, že na zprávě Hardwareluxx něco je. Absence desktopového Ice Lake je už asi hotová věc a neexistenci desktopového Tiger Lak uvádí také více zdrojů. Jde tedy asi hlavně o zrušení Alder Lake-S a popravdě řečeno, pro nás je vlastně lákavější, pokud by v roce 2022 vyšel 7nm procesor Meteor Lake pro desktop, než kdyby to bylo ještě něco 10nm (zvlášť pokud bude tento proces pořád trochu problematický).

Co třeba Sapphire Rapids-X?

Mimochodem, je ještě jedno možné vysvětlení oněch 10nm desktopových produktů. Intel by teoreticky mohl vydat verzi oněch serverových Xeonů Ice Lake-SP, nebo Sapphire Rapids v highendovém desktopu. To je něco, na co jsme výše nemysleli, ale mohla by to být cesta, jak by se 10nm architektura mohla oklikou do desktopu dostat. V mainstreamovém socketu LGA 1200 bychom ji viděli raději, ale určitá náplast by to být mohla.

Galerie: Roadmapy budoucích procesorů Intel (říjen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?