Hlavní navigace

Intel a SSD: jaké jsou plány pro rok 2012?

2. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak již asi většina z vás ví, začátkem roku 2012 plánuje společnost Intel oživení nabídky série 500 novými zařízeními kódově označenými jako Cherryville. Tyto produkty budou postaveny na 25nm flashových čipech typu MLC a svým širokým rozestupem kapacit zacílí v podstatě na všechny segmenty trhu (vizte tabulku pod tímto odstavcem).

V současnosti jsme svědky jisté nekonzistence při výrobě flashových čipů: výrobci zkrátka užívají „20nm výrobní postupy“, což v praxi znamená, že někteří hráči volí 28nm proces, zatímco jiní 26nm. Sám Intel využívá u svých okrajových SSD dokonce 34nm výrobního procesu, převážně se však snaží využívat právě 25nm procesu. Ve třetím kvartálu roku 2012 se pak dočkáme dokonce ryzího 20nm výrobního procesu, na kterém budou založena zařízení z rodiny King Crest.

Ze starších zpráv jsme schopni odhadnout, co od novinek můžeme očekávat. Zatímco King Crest je ještě příliš vzdálen a v podstatě nic dalšího nevíme, o Cherryville toho víme docela dost. Aniž bych zde chtěl vypisovat informace z již zmíněné novinky, musím zmínit vysoké rychlosti čtení/zápisu o hodnotách 530/490 MB/s, samozřejmě při použití SATA 6 Gb/s.

Intel má do příštího roku solidně našlápnuto a vypadá to, že chce maximálně využít zdražení pevných disků, jež jsou považovány za přímé konkurenty moderním SSD. Rok 2012 tak možná nebude pouze rokem tabletů, je pravděpodobné, že čím dál vyspělejší SSD lidé upřednostní na úkor dnes nepříliš výhodných HDD.

Zdroj: xbitlabs.com

Byl pro vás článek přínosný?