Hlavní navigace

Intel asi přestane být největším výrobcem čipů. Samsung ho sesadí díky zdražení pamětí

7. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel je mezi počítačovými firmami vnímán jako gigant – a není to náhoda. Vedle dominantní pozice ve světě PC je také už dlouhou řadu let vůbec největší polovodičovou firmou, tedy největším výrobcem čipů na světě. Tato pozice se zdála až neotřesitelná, nicméně to vypadá, že by o ní teď mohl přijít. Zezadu se na něj totiž z dosavadní druhé pozice sápe Samsung a letos by mohl Intel sesadit z trůnu.

Toto by podle analytické firmy IC Insights mohlo nastat už kolem poloviny roku, pokud se splní její odhad o tržbách obou „soutěžících“. Samsung byl v posledních letech dvojkou polovodičového trhu, ještě v prvním kvartále loňského roku měl však Intel z výroby čipů obrat o 40 % vyšší. Ovšem výroba Samsungu stoupá, zatímco Intelu méně. V druhém čtvrtletí by se proto mohly pozice už otočit. Podle IC Insights se u Intelu očekávají tržby okolo 14,4 miliardy dolarů (viz odhad v posledních kvartálních výsledcích), kdežto Samsung by se údajně mohl vyšvihnout až na 14,94 miliardy. V takovém případě by krále procesorů odsunul na místo polovodičového hráče číslo dva, což by se stalo poprvé od roku 1993.

Vývoj tržeb Samsungu a Intelu v roce 2016 a 2017 (Zdroj: IC Insights) Vývoj tržeb Samsungu a Intelu v roce 2016 a 2017 (Zdroj: IC Insights)

V těchto číslech jde samozřejmě jen o vyčíslení tržeb, takže toto hodnocení je hospodářské a neříká nic o tom, která firma má pokročilejší technologie a přináší světu (či aspoň trhu IT) významnější inovace. Zajímavé na tom je, že zatímco pro Intel jsou hlavním tahounem byznysu procesory (čili logické čipy), u Samsungu je největší objem výroby v pamětech DRAM a NAND Flash. V těch bychom obvykle měli tendenci vidět spíše komoditní zboží.

Meziroční a čtvrtletní nárůsty cen pamětí NAND a DRAM (Zdroj: IC Insights) Meziroční a čtvrtletní nárůsty cen pamětí NAND a DRAM v prvním čtvrtletí letošního roku (Zdroj: IC Insights)

Ze Samsungu bude jednička díky zdražování RAM a SSD

Nicméně právě paměti jsou za současným úspěchem korejského koncernu, respektive jeho polovodičové divize. Jejich ceny totiž výrazně stoupají kvůli velké poptávce jak po NAND (používané v SSD), tak po DRAM (sloužící v operačních pamětech). Jelikož kapacity všech výrobců v současnosti nepokrývají potřeby trhu, převis poptávky šroubuje ceny obou druhů paměťových čipů nahoru, čímž logicky roste obrat výrobců. Samsung tak zjednodušeně řečeno vyneslo do čela zdražování, i když svou roli samozřejmě hraje i expanze tohoto trhu, zatímco x86 procesory Intelu tolik příležitostí k růstu prodejů nemají.

Intel byl v čele žebříčku polovičových výrobců od roku 1993 až do Q1 2017 (Zdroj: IC Insights) Intel byl v čele žebříčku polovodičových výrobců od roku 1993 až do Q1 2017 (Zdroj: IC Insights)

Podle IC Insights by se snad měl trend zdražování pamětí poněkud oslabit v druhé polovině roku, což nástup Samsungu oslabí. Nicméně po těchto čipech bude poptávka stále na vzestupu. Trh s DRAM tak má letos narůst o 39 % a trh s NAND pak o 25 %. Pokud se jejich ceny pro změnu náhle nepropadnou, Samsung by se patrně mohl stát lídrem polovodičového byznysu i ve statistice za celý rok. Momentálně ale projekce tržeb obou firem za rok 2017 vycházejí někam okolo 60 miliard, takže o finálním výsledku zatím není rozhodnuto.

Byl pro vás článek přínosný?