Hlavní navigace

Procesorová jádra Intel Atom dostanou L3 cache, je to v informacích k Tremontu

17. 7. 2019

Sdílet

Únik v programu perfmon ukazuje, že u architektury Tremont firma poprvé u malých jader počítá s L3 cache. Výkon těchto lowendových čipů by se mohl zlepšit.

Nová procesorová architektura Sunny Cove, která přijde v 10nm procesorech Intelu (ovšem asi jenom pro notebooky, v desktopu na platformě LGA 1200 asi ne), přinese docela velké změny jádra zřejmě o dost vyšší IPC než u Skylake. Na 10nm procesu má však Intel přichystáno i nové „malé jádro“ pro čipy Atom, a sice architekturu Tremont. O té je toho zatím známo o dost míň, ale teď prosáklo, že Atomy s touto architekturou přinesou jedno velké zlepšení mimo samotná jádra. Dokumenty pocházející přímo z Intelu totiž indikují, že Atomy s jádry Tremont budou mít vůbec poprvé L3 cache a budou to tedy pokročilejší SoC než doposud. Zatím všechny Atom disponovaly jen L1 cache a L2 chahe, podobně jako třeba APU od AMD před generací Ryzen 2000/Raven Ridge. To má tu nevýhodu, že L2 cache musela kromě své tradiční role také suplovat sdílenou cache poslední úrovně. Kvůli tomu musela mít vyšší kapacitu, ale pravděpodobně tím utrpěla její latence a výkon. V Tremontu ale bude zvlášť L2 cache privátní pro jedno jádro a zřejmě sdílená L3 cache pro celý SoC, což by mohlo vylepšit výkon. L3 cache se pro Tremont uvádí v nástroji perfmon, což je open source program vyvíjený Intelem sloužící k profilování softwaru jeho výkonnostních nároků. Intel do perfmonu nyní

ARMy už k L3 cache dospěly před časem

Intel tímto u Atomů srovnává kro knapříklad i s konkurencí ze světa procesorů ARM. Jádra Cortex (i třeba architektury ARMu) také dlouho měly jen L2. Ale už nějaké roky fungují na pokročilejším principu L1+L2 cache vyhrazených pro jedno jádro a sdílené L3 cache, jak to známe z velkých desktopových či notebookových CPU.

Galerie: Roadmapy budoucích procesorů Intel (květen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?