Hlavní navigace

Intel uvádí první 10nm serverové procesory: Atom P5900 s jádry Tremont pro 5G sítě

24. 2. 2020

Sdílet

Letos má Intel v průběhu roku (poslední drby mluví o tom, že to bude možná až v jeho závěru) konečně vydat 10nm procesory Xeon pro datacentra s novou architekturou Ice Lake (samotná jádra se také označují Sunny Cove). Nakonec ale teď jako první vycházejí jiné procesory s modernějším 10nm procesem – serverový SoC označená Snow Ridge. Ten bude mít nižší spotřeby než velké Ice Lake a je založený na úsporných jádrech Tremont, které vycházejí z Atomové linie. Tyto serverové čipy jsou tím o to zajímavější, jde totiž o vůbec první produkt, v němž je Tremont obsažen. Mobilní verze Lakefield (kde hybridně spolupracuje s velkými jádry z Ice Lake) se totiž v noteboocícch na trh dostane až později v tomto roce.  

První 10nm serverový procesor Intelu

Tyto první 10nm čipy serverového typu dostaly jméno Atom P5900 a jsou určené pro nasazení na pomezí serveru a embedded. Primárně je Intel prezentuje jako řešení pro síťovou infrastrukturu, zejména pro potřeby nyní budovaných 5G sítí, takže jejich hlavními uživateli budou zřejmě mobilní operátoři (respektive firmy, které pro ně vyvíjejí a budují příslušný hardware). Do síťové infrastruktury silně zasahovaly i předchozí serverové Atomy. A Intel doufá, že v ní nalezne další silný trh, který by mu rozšířil celkové pole působnosti a tržby nad rámec trhů, které už má (a typicky je většinově ovládá), jako jsou tradiční servery. Podobný hardware by tedy Intelu mohl pomoci k značné expanzi.

Intel nyní tyto procesory formálně oznámil (původně tak mělo učiněno na MWC zrušeném kvůli obavám ze šíření koronaviru) s tím, že se dostanou do produktů různých partnerů později v tomto roce. Jedná se o celkem čtyři modely s osmi až 24 jádry; pro orientaci, předchozí generace Atomu na 14nm měla jader 16 a zde se dá čekat nárůst (takže 24 až 32 není nemožné). Jde o procesory, které se neosazují do socketu, ale pájí se přímo na desku, takže reálné vydání efektivně nastane až v momentě, kdy začnou výrobci prodávat desky a servery s nimi. Níže můžete vidět tabulku modelů z databáze ARK (jinde Intel parametry zatím nerozvádí, děkujeme Radkovi Holečkovi za tip).

Čtyři modely, až 24 jader, 2,2 GHz

Čipy Snow Ridge mají fyzicky celkem 24 jader Tremont, přičemž Intel nabízí modely s 8, 12, 16 a 24 aktivními jádry. Frekvence je uvedená 2,2 GHz. Pokud čipy používaní turbo, není uvedeno; ovšem je také možné, že dynamická změna frekvence je deaktivovaná, aby byl výkon konzistentnější, což je pro síťovou infrastrukturu považováno za důležité. Procesory obsahují L2 cache o kapacitách 1,125 MB na jedno jádro (takže osmijádro má 9 MB, 24jádro 27 MB).

Atom P9500 Snow Ridge parametry Atom P9500 Snow Ridge: parametry

K tomuto mají pak procesory dvoukanálový řadič DDR podporující moduly DDR4-2933 s ECC až do kapacity 128 GB (osmijádro ovšem podporuje je ořízlé na jednokanál a maximálně 64 GB). Nejsou podporovány paměti Optane a dost možná ani registrované moduly, dle kapacit. Na SoC je ještě řadič PCI Express 3.0 s 32 linkami (umožňuje vyvést rozhraní ×1, ×4,×8 i ×16) a také SATA – ten podporuje až 16 disků. Čip má též integrované USB 3.0/2.0 (celkem osm portů).

Co bohužel není nikde uvedené, je TDP. Předchozí řada Atom C3000 měla konfigurace od 8,5 do 32 W (u šestnáctijader), ale spotřebu by Intel pochopitelně mohl zvýšit klidně na třeba 45 až 65 W, aniž by to asi byl velký problém, takže zde těžko říct.

Intel Atom P5900 slajd Intel představuje Atom P5900 (Snow Ridge)

Kromě jader Tremont čip bude k dosažení těchto výkonů využívat řadu specializovaných akcelerátorů, které v cílovém trhu budou patrně ještě důležitější. Urychlují operace síťového provozu, zpracování paketů a podobně. Při použití těchto akcelerátorů mají mít čipy Snow Ridge špičkovou energetickou efektivitu a vysoký výkon. Kromě toho by čipy opět měly mít integrované i síťové adaptéry Ethernet, což byla jedna z výhod již předchozích serverových Atomů.

Jádra Tremont: na poměry Atomů nebývalý výkon

Ačkoliv tyto čipy používají malá jádra a nesou označení Atom, neměly by se podceňovat. Tremont by měl na 10nm procesu mít vysokou energetickou efektivitu a toto jádro hodně zvýšilo IPC proti předchozím Atomům – podle Intelu o nějakých 30 %. Mělo by tak už konkurovat některým velkým jádrům starších generací (například Sandy Bridge).

Jádro Atom Tremont podporuje L3 cache, ovšem podle specifikací Snow Ridge má jen L2 cache, nejde-li o chybu v databázi ARK. Proti předchozímu 14nm Atomu C3000 (Denverton) je výkon v ALU úlohách až o 80 % vyšší a výkone zpracování kryptografie až 5,6× lepší, zpracování paketů má dosahovat až 3,7× výkonu.

Intel Atom P5900 Intel Atom P5900

V mobilních sítích ještě letos

Podle Intelu již byly uzavřené smlouvy na dodávky procesorů Atom P5900 firmám Nokia, Ericsson a také čínským ZTE, takže by na nich brzy mohly být založené vysílače mobilních datových sítí od těchto společností. První taková zařízení se mají do provozu dostat ještě letos. uvádí Intel.

Ačkoliv jde o procesor mířící hlavně na síťovou infrastrukturu telekomunikačního typu, je pravděpodobné, že ho Intel bude nabízet i pro tradičnější disciplíny. Možná se s ním tedy setkáte i na běžnějších deskách (například ASRock vyráběl s Atomy Mini-ITX desky) pro malé servery a NAS.

Detaily CPU architektury Intel Tremont (prezentace)

Byl pro vás článek přínosný?