Hlavní navigace

Intel Cascade Lake-X odhaleno. Cenová revoluce v procesorech s 10 až 18 jádry pro X299

7. 10. 2019

Sdílet

Na tento podzim byly očekávány nové highendové procesory Intelu pro socket LGA 2066 neboli platformu X299. Čipy Cascade Lake-X jsou highednovou podobou nových Xeonů Scalable „Cascade Lake-SP“, které Intel vypustil na jaře pro servery. Už v září Intel přislíbil, že u této generace nabídne výrazně lepší poměr cena výkon, a toto se teď opravdu uskutečňuje. Společnost teď tyto procesory – oficiálně 10. generaci procesorů Core i9 řady X – odhalila se všemi parametry a cenami. A právě ty jsou výrazně snížené oproti předchozímu Skylake-X, některé počty jader se teď dají koupit dokonce za pouhou polovinu. Díky tomu by tato CPU mohla být pro leckoho atraktivní, a to i jako upgrade z předchozí generace, pokud už třeba platformu X299 používáte.

Cascade Lake-X bude tvořeno jenom čtyřmi modely, desetijádtem, dvanáctijádrem, čtrnácitjádrem a osmnáctijádrem. Nižší verze vzaly za své patrně proto, že šesti a osmijádro má Intel už na mainstreamové platformě LGA 1151 a konkurence počty jader dost posouvá výš. Absence šestnáctijádra je pak vysvětlována tím, že se snížením cen, ke kterému se hned dostaneme, by mezi modely už byly příliš malé rozdíly. Objevila se spekulace, že se Intel mohl chtít vyhnout přímému srovnání 1:1 s Ryzenem 9 3950X od AMD také 16 jádry (ale v socketu AM4 s levnějšími deskami). Ovšem to asi není tak podstatné, protože porovnávat se nabídka Cascade Lake-X bude se 7nm Ryzeny tak jako tak.

Cena za jádro výrazně klesla

Králem nabídky bude osmnáctijádro Core i9-10980XE. Zatímco v předchozích dvou generacích měly jeho předchůdci příliš výlučnou cenu kolem 2000 dolarů, Intel ji nejspíš pod tlakem budoucích Threadripperů 3000 vrátil cenu zpátky k 1000 dolarům, což byla cena za extrémní nejvýkonnější CPU pro desktop do roku 2015 (kdy generace Braswell-E zdražila s desetijádrem Core i7-6950X na 1723 $). Respektive se jde ještě o pár dolarů níž, na 979 $ (s DPH 27 800 Kč). Procesor bude za tuto cenu mít základní frekvenci 3,0 GHz, přičemž turbo pro všech 18 jader (a 36 vláken) aktivních je 3,8 GHz. L3 cache je 24,75 MB, TDP je 165 W.

Turbo Boost Max 3.0: preferovaná jádra s o 100 a 200 MHz vyššími takty

Maximální jednojádrové turbo je 4,6 GHz, ale s aktivní technologií Turbo Boost Max 3.0 je na některých (ne všech, jen tzv. preferovaných) jádrech možné mít až 4,8 GHz. Tato frekvence je dostupná na dvou nejrychlejších jádrech (a je pak na operačním systému, aby na ně umístil potřebné procesy, případě Intel nabízel i vlastní ovladač, který se o přiřazování stará). Kromě dvou nejrychlejších jader by dvě další měla zvládat frekvenci o 100 MHz nižší (zde 4,7 GHz), zbytek pak zvládá oněch 4,6 GHz. Tyto počty (2+2) a odstupňování (o 100 MHz nižší takt pro třetí a čtvrté jádro) platí i pro následující modely.

Dvanáctijádrové Core i9-10920X a čtrnáctijádrové Core i9-10940X budou zachovávat stejné maximální jednovláknové turbo jako osmnáctijádro – jak v běžném režimu, tak s Turbo Boost Max 3.0, tedy také 4,6 a 4,8 GHz. Mají stanovené i stejné TDP 165 W. Budou však logicky moci běžet na o něco vyšších taktech při zátěži všech jader. Základní takty jsou 3,5 GHz pro dvanáctijádro a 3,3 GHz pro čtrnáctijádro. All-core turbo je pak pro dvanáctijádro maximálně 4,3 GHz a pro čtrnáctijádro 4,1 GHz. L3 cache je 19,25 MB u obou. Ceny jsou 689 $ (19 400 Kč) a 784 $ (22 200 Kč).

Intel procesory Cascade Lake X parametry 01 Parametry procesorů Intel procesory Cascade Lake-X

Desetijádro Core i9-10900X má také 165W TDP a L3 cache o kapacitě 19,25 MB, ale ztratíte s ním 100 MHz z jednojádrového turba – běžné maximum je 4,5 GHz, frekvence pro Turbo Boost Max 3.0 je jenom 4,7 GHz. Základní frekvence čipu je pak 3,7 GHz a maximální all-core turbo 4,3 GHz. Cena za tento procesor je 590 $ (16 750 Kč). Obecně Intel u nižších modelů procentuálně snížil cenu o trošku méně než u vyšších. U osmnáctijádra jde zlevnění na polovinu, tady „jenom“ o 40 %. Na druhou stranu poměr vícevláknového výkon a ceny byl u AMD výrazně napřed (a asi bude i u budoucích Ryzenů Threadripperů 3000), takže i tyto výrazné slevy jsou do značné míry dohánění konkurence.

Původně se mělo za to, že se tato CPU začnou prodávat již nyní tento měsíc. Ovšem nyní proběhlo ještě jen formální („papírové“) uvedení. Reálná dostupnost těchto novinek má nastat až příští měsíc, tedy v listopadu. Také recenze by tedy asi měly vyjít až v té době.

Upgrade bude vyžadovat aktualizovaný BIOS

Relativně nízké ceny Cascade Lake-X v podstatě činí nákup starých modelů Skylake-X nebo Skylake-X Refresh za staré ceny nesmyslným. Intel u těchto procesorů podle některých informací neplánuje žádný výprodej, při kterém by byly také zlevněné na srovnatelnou úroveň, jejich ceny zůstanou na původní úrovni. Ovšem při nákupu Cascade Lake-X nesmíte zapomenout na jednu věc – bude potřebovat nový BIOS (přesněji UEFI firmware) v desce, jinak systém nenaběhne. Je třeba s tím počítat a při upgradu aktualizovat BIOS se starým CPU, případně při koupi nového PC dát pozor na to, aby měla deska nahraný dostatečně nový BIOS. Na trhu by se teď ale měly objevit i nové desky vyrobené přímo pro Cascade Lake-X, u kterých by měla být jistota kompatibility.

Intel procesory Cascade Lake X parametry 02

Vylepšený paměťový řadič, konektivita a opravený Meltdown

Cascade Lake-X přináší díky upravené architektuře řadu dílčích zlepšení, byť jde stále o 14nm čipy a . Paměťový řadič oficiálně podporuje DDR4 na taktu 2933 MHz (starší procesory jen DDR4-2666), byť toto většinou stejně obejdou profily XMP u pamětí. Oficiálně jsou také podporovány 32GB moduly s 16Gb čipy, takže lze s těmito CPU mít až 256 GB operační paměti. Procesory mají také o čtyři linky PCI Express 3.0 víc ve svém řadiči, což budou moci využít nově navržené desky, ty starší, jež počítaly jen se 44 linkami, přirozeně profitovat nemohou. Celkem je linek v řadiči přítomném v CPU 48 proti dřívějším 44 (Intel sice uvádí 72 linek, ale to je pro celou platformu se započítáním linek z čipové sady). Jádro Cacade Lake-X je také zajímavé přidáním instrukcí DL Boost pro akceleraci neuronových sítí, které mohou zlepšit výkon v „AI“ aplikacích, pokud pro ně vývojáři napíší optimalizace.

Co je také důležité, jsou bezpečnostní opravy. Dosud prodávané refreshované procesory Skylake-X (Core i9 řady X deváté generace) pořád měla všechny chyby související se spekulativním vykonáváním instrukcí. Cascade Lake-X díky novému křemíku konečně řadu z nich opravuje, zejména problém Meltdown. Nepotřebuje proto pro něj softwarové řešení v operačním systému, které snižuje výkon. Tím pádem budou tyto novinky v některých situacích (změna kontextu při přepínání procesů, systémová volání, přístup k disku) rychlejší než chybou postižené Skylake-X se stejnými parametry.

Galerie: Core i9 pro socket LGA 2066/platformu X299

Byl pro vás článek přínosný?