Hlavní navigace

Intel chce rozšířit svoji ochranu proti zlodějům Anti-Theft Technology

17. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mobilita notebooků nemá jen světlé stránky. Čím častěji svůj počítač nosíte u sebe, tím větší existuje riziko, že jej prostě někde zapomenete, nebo ještě hůře, že vám jej někdo odcizí.

V takovém případě můžete přijít nejen o cenný počítač, ale také o možná ještě cennější osobní data. Ať už se jedná o uložená hesla k internetovým službám, intimní fotky partnera/partnerky nebo třeba citlivá firemní data, nikdy to není příjemná záležitost. Intel nabízí službu Anti-Theft Technology, která by měla notebook v takovém případě co nejvíce ochránit, a nyní ji prý hodlá dostat do všech notebooků vybavených čipy Ivy Bridge.

Intel Anti-Theft Technology

Jedinou výjimkou z pravidla by měly být notebooky postavené na čipsetu Intel HM70, což bude pravděpodobně nejlevnější sada, kterou v generaci Ivy Bridge bude Intel nabízet a která se nedostane jinam než do těch úplně nejlevnějších strojů. Všechny ostatní nové notebooky, Ultrabooky nevyjímaje.

Služba funguje poměrně komplikovaně. V notebooku, který ji podporuje, je fyzicky přítomen zabezpečovací hardware. Počítač, jehož majitel zjistil odcizení či ztrátu, je možné dálkově zamknout; ten pak vůbec nenastartuje, na stisk tlačítka ani nezareaguje. Vyndání pevného disku a jeho načtení na jiném počítači zloději lačnícímu po vašich datech také nepomůže, protože veškerá data jsou zašifrována. Nepomůže ani flash BIOSu, ani výměna pevného disku. K zamknutí musí být notebook zapnutý a připojený k internetu, ale v nastavení služby je možné nastavit automatické zamknutí po určité době.

 

Služba není zadarmo, ale licence na rok stojí zhruba 600 korun a na tři roky asi 1 200 Kč. U nás ji zatím pořídíte jen těžko, je k tomu potřeba fyzicky koupit kupon, který v Evropě zatím asi nikdo neprodává; s rozšířením podpory a větší publicitou se ale služba doufejme brzy oficiálně dostane i k nám. Navíc se zřejmě chystá i možnost aktivace po internetu bez kuponu, což by rozšíření služby také mělo napomoci.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?