Hlavní navigace

Intel chce s pomocí výrobců vytvořit nový standard pro mobilní SSD

6. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kategorie Ultrabooků, kterou si Intel vymyslel aby konkurovala tabletům a posunula notebooky o kus dál, se sice pomalu dostává do povědomí uživatelů a získává si stále lepší postavení na trhu; výrobci se ovšem se specifikacemi Intelu vyrovnávají všelijak a ne všechna tato zařízení jsou zrovna "tím pravým". Některé trápí mizerná výdrž na baterie a většina levnějších modelů ani nepoužívá klasická SSD, jak to bylo původně v plánu, ale "jen" kombinaci pevných disků a rozšířené vyrovnávací paměti. Intel se to snaží napravit a nasměrovat výrobce notebooků podle svých plánů.

S tím se pojí snaha polovodičového giganta o standardizaci všeho možného. Už před nějakou dobou jsme vás informovali o požadavcích Intelu na tenčí, 5mm pevné disky pro Ultrabooky a o plánovaných standardech pro baterie a optické mechaniky. Nyní se objevila další zpráva, opět se týkající úložišť: ve spolupráci s velkými hráči na poli rychlých SSD se Intel bude snažit o vytvoření nového standardu pro tato zařízení.

Nový standard pod názvem NGFF (New Generation Form Factor, do češtiny přeložitelné jako "formát nové generace") by měl stavět na formátu mSATA, tedy na SSD "kartách" (oproti klasickým 2,5″ "krabičkovým" diskům). Výhoda oproti současným SSD typu mSATA bude spočívat v tom, že bude možné osadit čipy na obě strany, ne pouze na jednu; zatím co současné karty tohoto typu obvykle mívají 4 až 5 čipů, nové NGFF by mohly mít až dvojnásobek. Tím by se zvedla i maximální kapacita ze současných 256 GB na 512 GB.

 

Se současnými SSD mSATA by formát NGFF měl mít společnou tloušťku a šířku, nově však zřejmě bude existovat v pěti různých délkách. Hovoří se o velikostech 20, 42, 60, 80 a 120 mm; nejkratší a nejdelší varianty ale nemají zdaleka jisté, že se dostanou i do finální specifikace.

Výrobci počítačů jsou prý ohledně nového formátu optimističtí, trochu vrásky na čele jim prý dělá možnost, že se jim při přechodu na nový standard nepodaří vyprodat všechny SSD typu mSATA, které mají na skladě. To je ale problém při každém přechodu na nový standard; navíc se těžko dočkáme okamžitého zavedení nového standardu, takže jim nebude nic bránit osazovat zbytky do levnějších modelů, nebo je třeba prodávat jako upgrade k běžným notebookům (tedy ne Ultrabookům).

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?