Hlavní navigace

Konkurence pro Threadripper, Intel vydá 38jádra Ice Lake-SP pro desktop. Alder Lake v září?

17. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel doteď úplně rezignoval na snahu něco postavit proti Threadripperům. Ale konečně chystá konkurenci: pustí Ice Lake-SP i mimo servery a udělá z něj 10nm Xeony W s až 38 jádry pro pracovní stanice.

V průběhu posledního roku Intel prakticky vyklidil pole highendových procesorů pro desktop Threadripperům 3000 od AMD. Pořád 14nm Cascade Lake-X sice dokáže konkurovat cenou, ale výkonem CPU ho zase hodně tlačí 16jádrové Ryzeny pro socket AM4.

Náhrada platformy Intel X299 pro highendový desktop bohužel je pořád v nedohlednu, ale ukazuje se, že Intel přece jenom nějakou konkurenci pro Threadrippery chystá. Před několik dny se objevil únik naznačující, že sice nevyjde Ice Lake-X, ale chystá se alespoň verze pro pracovní stanice, tedy Xeon W. Ty sice nejsou pro nadšence, ale pro pracovní použití by to konečně mohla být alternativa, protože Threadrippery 3000 jsou dost drahé a Threadrippery 5000 asi budou také.

Včera již unikla roadmapa, která procesory Ice Lake pro segment desktopových pracovních stanic potvrzuje. Ale zajímavá je i pro běžný desktop, protože by podle ní měly procesory Alder Lake pro desktop – tedy očekávaná novinka Intelu, která přinese novou platformu LGA 1700, DDR5 a snad také o hodně větší konkurenceschopnost, ne-li rovnou výkonnostní vedení proti AMD – vyjít už velmi brzo, snad v září.

38jádrové procesory pro (drahé) pracovní stanice

Slajdy ukazují, že ona kvazi-desktopová verze serverových čipů Ice Lake zaujme roli následníka procesorů Xeon W-3200. To byl derivát serverového Cascade Lake pro nejvýkonnější pracovní stanice, používající šestikanálové paměti a plnotučný socket LGA 3647, s až 28 jádry.

Intel teď vezme serverové procesory Ice Lake, které jsou čerstvě na trhu (věnovali jsme jim tento článek) a udělá z nich Xeon W-3300 pro segment dražších pracovních stanic. Budou používat socket LGA 4189, což znamená osmikanálové paměti DDR-3200 s ECC (s podporou kapacity až 4 TB) a přinesou také konečně podporu PCI Express 4.0 (až 64 linek), což je teď výsada Threadripperů a Ryzenů.

Slajd k procesorům Intel Xeon W 3300 propracovní stanice Slajd k procesorům Intel Xeon W-3300 pro pracovní stanice (Zdroj: HXL)

Tyto procesory budou mít téměř plný počet jader, ale ne úplně plný – zatímco v serverech Intel nabízí i 40jádro, v nabídce Xeon W-3300 bude maximálně 38jádrový model se 76 vlákny. Díky 10nm procesu poběží s lepší efektivitou něž staré 14nm procesory a díky tomu by měl výrazně navýšit výkon v mnohovláknových zátěžích, avšak asi nedostihne 64jádrový Threadripper 3990X, pokud tedy aplikace nebude schopná těžit silně z AVX-512. Zvlášť proto, že použitý 10nm proces je pořád první generace, která dosahuje horších frekvencí a efektivity než vylepšený proces SuperFin. TDP bude u nejvýkonnějších modelů až 270 W, tedy srovnatelné s 280W TDP aktuálních Threadripperů.

Roadmapa: WS Ice Lake toto čtvrtletí, Sapphire Rapids v Q4, Alder Lake v září?

Kromě samotného popisu procesorů unikla také roadmapa, podle které by dokonce tyto procesory mohly jít do výroby už toto čtvrtletí (snad v červnu), otázka ale je, zda to znamená i uvedení. Stejný dokument mimochodem také ukazuje, že úplně nové procesory Sapphire Rapids pro servery a také snad highendové pracovní stanice (ale jen ty nejnáročnější s dvěma CPU) by mohly být už na konci tohoto roku, někdy v listopadu.

Roadmapa Intelu pro pracovní stanice Roadmapa Intelu pro pracovní stanice (Zdroj: HXL)

Možná ještě zajímavější je poslední řádek „Entry Workstation“, kde se ukazuje Alder Lake-S, tedy big.LITTLE procesory s novou architekturou a až 16 jádry (s 10nm procesem Enhanced SuperFin, díky němuž by asi mohly mít takty přes 5 GHz). Podle této roadmapy by tato de facto desktopová CPU pro socket LGA 1700 měla jít do výroby nebo na trh už v třetím kvartálu tohoto roku, podle grafiky asi v září! Toto není přímo desktop, jen Xeony W-1400 založené na této platformě, nicméně desktopová verze pro běžná PC by měla vyjít spíš dřív nebo maximálně současně.

Roadmapa je asi stará

Bohužel kvůli hlavám na snímku není čitelná informace o pracovních týdnech, kdy mají procesory jít do výroby a na trh. Je ale hlavně otázka, zda je tato roadmapa aktuální. Pokud se totiž podíváte vlevo dolů, podle tohoto dokumentu mělo být uvedení procesorů Rocket Lake pro desktop na začátku roku 2021 nebo již v roce 2020. Ale už víme, že k tomuto nedošlo, někdy na začátku Q4 2020 Intel odložil vydání a desktopová verze šla na trh až 30. března. A verze Xeon W-1300 dokonce snad ještě nevyšla vůbec (ale už máme informace o jejích modelech).

Dokument je tak asi již poněkud starší, nebo vyznačený levý okraj nekoresponduje s reálným vypuštěním na trh. Což tím pádem také vrhá stín na to, zda se opravdu dají procesory Alder Lake očekávat v září (a Sapphire Rapids ještě letos). Je možné, že nyní je jejich plánované vydání také už posunuto o pár měsíců.

Samotné workstation procesory Ice Lake by ale asi měly na trh skutečně přijít, protože již například unikl jeden model (Xeon W-3335) v databázi benchmarků PugetBench.

https://twitter.com/InstLatX64/status/1381944252389855237

Desky se pro ně také již zdá se chystají, tento procesor byl testovaný v desce Gigabyte MU-72-SU0 se socketem 4189 a čipsetem Intel C621A. Ta je nicméně určená i pro čistě serverové Xeony Gold/Platinum, takže je možné, že pak ještě vyjdou jiné modely, které budou speciálně pro řadu W a pracovní stanice.

DT24

Gigabyte MU72 SU0 pro procesory Ice Lake SP se socketem LGA 4189 Gigabyte MU72-SU0 pro procesory Ice Lake-SP se socketem LGA 4189 (Zdroj: Gigabyte)

Náhrada X299 zatím žádná

Je škoda, že tato roadmapa neukazuje následníky Xeonů W-2200 pro socket LGA 2066, což je levnější linie odvozená od platformy X299. Tím pádem asi není v plánu uvést verzi procesorů Ice Lake pro highendový nadšenecký desktop a v tomto segmentu ještě relativně dostupných desek a CPU bude Intel pořád nabízet jen zastaralé 14nm procesory.

Galerie: Xeon Scalable 3. generace (Ice Lake-SP): slajdy a oficiální benchmarky od Intelu

Zdroje: HXL, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?