Hlavní navigace

Intel chystá Celerony na bázi Atomu Silvermont. První desky jsou tady [Computex]

10. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem května jsme informovali o příhodě, kdy se v ceníku Intelu objevily dvou a čtyřjádrové Celerony, s vysokou mírou pravděpodobnosti založené na nové architektuře Silvermont, jejíž původ sahá do procesorů Atom. Od té doby se ještě rozšířily zvěsti, že Intel začne lowend pokrývat „malými jádry“ této architektury, místo aby do tohoto segmentu ořezával „velká jádra“ jako je Ivy Bridge a Haswell. „Atomový“ Silvermont se dle nepotvrzených zpráv má objevit nejen v Celeronech, ale i v čipech prodávaných pod značkou Pentium. A veletrh Computex 2013 přinesl v tomto směru první hmatatelné důkazy.

22nm Silvermont, respektive jeho varianta Bay Trail, se má objevit až na podzim. Čínská firma Wibtek ale nedbala, a přímo ve své expozici předvedla několik desek osazených těmito procesory. Čipy samotné jsou sice zakryté chladiči (pasivními), popisky ale odhalují šťavnaté detaily.

Čipy, které nevidíte na snímku, jsou značeny jako Celeron J1850 a J1750. V prvním případě jde o čtyřjádro taktované na 2 GHz, druhé CPU je pak dvoujádro na taktu 2,41 (či snad 2,40?) GHz. Grafické jádro je označeno jako Intel HD Graphics – jeho architektura je totiž převzata z procesorů Ivy Bridge. Podporována je u nich paměť DDR3 rychlostí 1066 a 1333 MHz, ale těmto konkrétním deskám schází podpora USB 3.0 (rychlost SATA je také jen 3 Gb/s). Bay Trail má podporovat USB 3.0, je ale možné, že Intel tuto technologii v některých čipech deaktivuje. Možné je i to, že Wibtek prostě USB 3.0 nezprovoznil z jiných důvodů.

Silvermont na Computexu 2013
Silvermont na Computexu 2013

V květnu uniknuvší tři modely „atomových“ Celeronů měly označení začínající na N, zatímco Wibtek ukzaoval čipy značené písmenem J. Zřejmě jde o varianty určené pro různé segmenty trhu – předvedené desky vypadají spíše na modely určené pro sektor embedded (všimněte si přítomnosti sériových portů).

 

A únik informací o nových Atomech (ať už se budou jmenovat jakkoli) se na Computexu 2013 podařilo uskutečnit i Intelu samému. Odhalil v prezentaci jeden z chystaných modelů z řady Bay Trail T, čip Z3770. To by již měl být přímo model určený pro tablety a podobná mobilní zařízení, což naznačuje i fakt, že u něj Intel uvádí místo TDP hodnotu SDP. A nízkou, pouhé 2 W, ačkoliv má jít o čtyřjádro s taktem 2,4 GHz.

Silvermont na Computexu 2013

Nový Atom zřejmě bude značně úsporný, osobně si však myslím, že 2,4 GHz bude buď jeho maximální turbo, nebo frekvence při nominálním TDP, které bude podstatně vyšší než uvedené SDP. Pokud by byla spotřeba čipu Z3770 výrobcem zařízení omezena na ony 2 W (SDP), zřejmě by byl nucen běžet na nižší frekvenci.

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?