Hlavní navigace

Intel chystá nový ovladač pro své grafiky. Zvedne výkon a přidá OpenCL 1.2

3. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V rámci boje mezi grafickými kartami Nvidie a AMD jsme si už mohli zvyknout na vydávání různých „převratných“ ovladačů, přinášejících v tu větším, tu menším objemu zlepšení výkonu ve hrách. V tomto duchu hodlá nadělovat i Intel. Inovovaný ovladač pro jeho integrovaná grafická jádra, který bude brzy vypuštěn, má údajně přinést zrychlení až o 10 %, ale zároveň i snížit spotřebu u notebooků.

Ovladač s číslem verze 15.31 se prý chystá k uvedení v nejbližších dnech, možná již tento týden. Hlavním přínosem má být obecné navýšení grafického výkonu, údajně až o 10 %, bohužel ovšem nemáme podrobnosti o tom, kde všude se má zlepšení projevit. Zpráva hovoří o tom, že se má týkat jádra HD 4000, což ale nevylučuje, že by se štěstí mohlo usmát i  na osekanou verzi HD 2500 a HD Graphics (v Pentiích a Celeronech). 32nmm procesory založené na architektuře Sandy Bridge mají už ale jinou grafickou architekturu, takže lze spíše předpokládat, že těch se zrychlování nedotkne.

Ivy Bridge - snímek čipu

Nový ovladač má dále přinést úspornější chod při napájení z baterie, což se pozitivně projeví v noteboocích, kde také integrované grafiky hrají větší roli než v desktopu. A do třetice, ve verzi 15.31 se má také poprvé oficiálně objevit podpora pro standard OpenCL verze 1.2. Pokud je mi známo, byla již dříve k dispozici v režimu beta, nyní by ovšem měla být dostupná v stabilních ovladačích.

 

Novinky v tomto ovladači prý vycházejí z prací na podpoře pro nadcházející procesory architektury Haswell. Část úprav a vylepšení však očividně lze uplatnit i u procesorů Ivy Bridge (které by měly mít podobnou grafickou architekturu), a tak je Intel s předstihem promítne do ovladačů těchto CPU. Zdroj neuvádí, kterých operačních systémů se budou změny týkat. Celkem jisté je, že si na své přijdou Windows 8 a 7; pro systémy na bázi Linuxu však pokud vím vyvíjí Intel ovladač zvlášť (stejně jako AMD), takže se v něm změny asi neprojeví.

Zdroj: Ultrabook News

Byl pro vás článek přínosný?