Hlavní navigace

Intel chystá samostatná GPU odvozená z čipů Tiger Lake a Alder Lake. První za dva roky?

19. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Loni na podzim Intel vypustil příslovečnou bombu, když oznámil ambici vyvíjet samostatná GPU a vstoupit jako třetí hráč na píseček AMD (přesněji jeho divize Radeon) a Nvidie. Doposud jsme trochu tápali v tom, kdy by se jeho grafické čipy mohly objevit reálně na trhu. Teď se v tomto ohledu ale objevily první indicie. Vypadá to, že by to mohlo být relativně brzo, první by tu mohlo být třeba už za dva roky.  

Arctic Sound, Jupiter Sound

Objevily se nám totiž informace o tom, na čem tato GPU mají být založená, což je teoreticky umožňuje i zařadit v čase. S těmito útržky přišel bloger a analytik Ashraf Eassa z webu The Motley Fool. Údajně získal informaci o dvou generacích těchto GPU. První z nich má mít kódové označení Arctic Sound a údajně je založená na grafické architektuře „Gen12“. Co to znamená? Tato architektura je podle dřívějších zpráv a informací z Linuxových ovladačů připravována pro procesory Tiger Lake.

ashraf-eassa-intel-gen12-arctic-soundToto by potvrzovalo hypotézu, že Intel samostatná GPU vyvine adaptací svých integrovaných grafických jader na větší „šířku“ (a také jim asi přidá vlastní grafické paměti). Nepůjde tedy o žádný program, který by začínal na zelené louce, jak se některé názory domnívaly. Evoluční cesta by ovšem měla být efektivnější. To, že grafiky Intelu byly vždy celkem slabé, může klamat. GPU je vysoce paralelní procesor a výkon se primárně zvyšuje rozmnožením výkonných jednotek a plochy čipu. V principu proto nic nebrání tomu, aby Intel i současnou technologii rozvinul do čipu velkého 200, 300 či více mm².

ashraf-eassa-intel-gen13-jupiter-soundNásledující generace se pak má jmenovat Jupiter Sound a má být založená pro změnu na architektuře Gen13. I to je grafické jádro, o kterém jsme už slyšeli. Gen13 je určená pro procesory Alder Lake, jež mají následovat po Tiger Lake.

Kromě toho Eassa ještě píše, že minimálně Arctic Sound se má k procesoru připojovat speciální zapouzdřovací technikou EMIB. Tu procesory Kaby Lake-G používají jako náhradu křemíkového interposeru pro propojení GPU Radeon s jeho pamětí HBM2, nikoliv ale pro napojení na CPU. To je zvláštní, jelikož by to implikovalo, že GPU nebude připojeno přes PCI Express (ten EMIB nepotřebuje), ale nějak proprietárně. V takovém případě by pak asi neexistovalo ve formě samostatných karet, ale jen jako přídavný čip k procesorům Intel. Nahrazovalo by tím dnešní outsourcovaný čip Radeon RX Vega M, nic víc, nic míň. Je ale možné, že se v tomto Eassa zmýlil a EMIB je použito opět jen pro připojení paměti HBM2. Možnost, že Intel bude vyrábět i samostatné grafické karty (které bude možné připojit i k počítači s procesorem AMD, nebo na Linuxu třeba i ARM) by samozřejmě byla zajímavější.

Slajd Intelu k technologii EMIB. Místo vrstvy křemíkového interposeru jsou zdá se použité jen malé křemíkové můstky pod propojovanými čipy (Zdroj: PC World) Slajd Intelu k technologii EMIB. Místo vrstvy křemíkového interposeru jsou zdá se použité jen malé křemíkové můstky pod propojovanými čipy (Zdroj: PC World)

GPU od Intelu by se mohla vynořit na začátku roku 2020

Je třeba upozornit, že nevíme jistě, zda je Arctic Sound nutně úplně první generací samostatného GPU, kterou Intel spáchá. Teoreticky může nějaká přijít ještě předtím, ale zatím se její existence a jméno neprovalily. Co však víme či tušíme, je orientační doba, kdy očekávat procesory Tiger Lake. Jelikož jde o následníka čipů Ice Lake, které pravděpodobně vyjdou okolo přelomu roku 2018 a 2019 (nějaké asi později, nějaké možná dřív, snad už letos), mělo by Tiger Lake vyjít někdy v druhé polovině roku 2019 nebo první polovině roku 2020.

Toto by mělo být reálné MCM BGA pouzdro s procesorem Kaby Lake-G (vpravo), grafikou Radeon RX Vega M (uprostřed) a pamětí HBM2 (zleva vlevo) Toto by mělo být reálné MCM BGA pouzdro s procesorem Kaby Lake-G (vpravo), grafikou Radeon RX Vega M (uprostřed) a pamětí HBM2 (zleva vlevo). GPU od AMD chce Intel eventuálně nahradit

A zhruba v podobném termínu by se tudíž mohlo objevit i odvozené samostatné GPU. Bude to spíše s určitou prodlevou po prvních procesorech, takže zřejmě v roce 2020. Čipy Alder Lake jsou pak také přímým následovníkem Tiger Laku, takže pokud se Intelu bude dařit, mohly by vyjít o rok později. GPU Jupiter Sound od nich odvozené by tudíž bylo záležitost roku 2021. Nicméně Alder Lake je už možná 7nm čip, což by mohlo otevřít potenciál pro zpoždění, pokud Intel opět potkají výrobní potíže. Ty by však neměly hrozit Tiger Lake, které počítá s pozdním (zralým) 10nm procesem. Onen termín třeba v H1 2020 by tam Intel stihnout mohl, takže to skutečně vypadá, že bude mít první vlastní (neintegrované) GPU už za dva roky. Připomeňme, že podle Fudzilly má prý Intel s AMD smlouvu na dvě generace GPU. To by mohlo přesně zapadat: na rok 2019 ještě bude druhý Radeon, třetí generace o rok později už by se ale polovodičový obr zhostil sám.

Byl pro vás článek přínosný?