Hlavní navigace

Intel chystá SSD speciálně jako cache

28. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Použití flash paměti jako cache mezi pevným diskem a operační pamětí s cílem zrychlení odezvy systému je nápad velice starý. Microsoft má ve Windows Vista a 7 featuru zvanou ReadyBoost, která pro zrychlení využívá flashdisk připojený na USB port, Seagate vyrábí hybridní pevné disky s integrovanou flash pamětí a Intel před pár lety představil vlastní řešení s flash pamětí připájenou přímo na desce a připojenou k jižnímu můstku (jménem Intel Turbo Memory). Evidentně se to používá v některých noteboocích, avšak nenašel jsem zmínku aktuálnější, než z roku 2008.

Turbo Memory se nyní vrací pod názvem „Smart Response Technology“; bude to jedna z novinek čipsetu Z68, jak už kolegové porůznu zmínili v článcích a novinkách věnujících se jím osazeným deskám. SRT bude jako mezipaměť využívat SSD připojené na sběrnici SATA. Mělo by být možné využít kapacitu až 64 GB, optimální velikostí ale bude 20 GB: kapacita, na kterou celé nabobtnalé Windows 7 a nejpoužívanější programy nevtěsnáte, avšak zrychlíte svůj systém za levnější peníz. Intel přímo pro tento účel chystá SSD řady 311 kódově pojmenované Larsen Creek. To všechno víme díky uniklému slajdu z prezentace ASRocku:

Princip fungování je stejný jako u hybridního pevného disku – soubory, ke kterým se nejčastěji přistupuje, jsou zkopírovány na flash paměť a operační systém vidí jedno úložné zařízení. Slibované zrychlení podle testu PCMark05 je více než čtyřnásobné, dvacetigigabajtové SSD by přitom mělo mít cenovku do 1000 Kč. Pokud je to tak skvělé, nelze se nezamyslet nad tím, proč už někoho nenapadlo vyrábět hybridní pevné disky formátu 3,5 palce a nebo proč se prakticky žádná technologie zmíněná v úvodu článku neuchytila v masovém měřítku. Bude Intel Smart Response Technology konečně tou úspěšnou, a nebo si na ní za pár let ani nevzpomeneme?

Zdroj: X-bit labs, TechConnect Magazine

Byl pro vás článek přínosný?