Hlavní navigace

Intel uvádí první 5G modem a 5GHz Tiger Lake-U pro notebooky, ukázal mobilní Alder Lake

1. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel na Computexu 2021 představil nové 12-28W modely Tiger Lake s taktem až 5 GHz, první 5G modem pro PC vyvinutý s MediaTekem, vidět bylo i Alder Lake pro notebooky a NUC 11 Extreme.

Stejně jako loňský, i letošní, už druhý pandemický veletrh Computex se koná ve virtuální internetové formě. Jako první na něm z velkých firem měl úvodní prezentaci Intel. Jeho zástupci většinou spíš představovali širší strategii včetně plánů představených letos v březnu Patem Gelsingerem a vize (napříklas přihlášení se k odpovědonsti za trvalou udržitelnost počítačového průmyslu a boje s pandemií, ale také klimatickými změnami) a méně už nové produkty.

Intel totiž svojí poslední velkou novinku, výkonné procesory Tiger Lake-H, představil samostatně již minulý měsíc. Na Computex tak zbyly menší věci, ale přesto Intel oznámil nové procesory, nový 5G modem, a také zase trošku poodhalil budoucí generaci Alder Lake.

Nové 28W modely Tiger Lake posilují jednojádrový výkon a integrovanou grafiku

První novinku již Intel nedávno potvrdil: totiž refresh procesorů 15–28W Tiger Lake-U pro notebooky (neoficiálně tedy též TGL-R). Ty vyšly na konci loňského léta, nyní k nim ale Intel přidává dva nové modely, které u nich posunou jednojádrový výkon, tedy jednu ze stěžejních vlastností. Protože ale jde stále o čtyřjádrové procesory, prvenství v celkovém mnohovláknovém výkonu by mělo zůstat konkurenčním Ryzenům 5000.

Refresh TGL-R nezkomplikuje nějak výrazně nabídku procesorů pro notebooky, protože ho alespoň zatím tvoří jen dva modely. Prvním a zároveň nejdůležitějším je Core i7-1195G7, který má být novým nejvýkonnějším CPU v této řadě. Jde o procesor se čtyřmi jádry, osmi vlákny a 12 MB L3 cache s TDP nastavitelným od 12 po 28 W. Při 28 W má základní frekvenci 2,9 GHz, což je paradoxně zhoršení o 100MHz proti 3,0GHz modelu i7-1185G7.

Je možné, že je to kvůli použití čipů s vyšší leakage. Core i7-1195G7 totiž dosahuje vyšší maximální frekvence v boostu. Zatímco staré 1185G7 má all-core boost maximálně 4,3 GHz a boost pro jedno jádro 4,8 GHz, nové Core i7-1195G7 zvedá maximální frekvenci boostu všech jader na 4,6 GHz. A maximální jednojádrový boost je již kulatých 5,0 GHz, o 200 MHz vyšší, než u i7-1185G7, dosavadního nejrychlejšího Tiger Lake. Jednojádrový výkon by tím pádem mohl být až o 4 % lepší a mnohojádrový výkon během boostu až o 7 % lepší. Ovšem zatížení všech jader na 4,6 GHz bude znamenat spotřebu překračující 28W TDP, limit spotřeby během turba PL2 pro tyto procesory by asi měl být až 50 W.

11th Gen Intel Core processors with Intel Iris Xe graphics Procesor Intel Tiger Lake-U (Zdroj: Intel)

Poprvé Turbo Boost Max 3.0

5GHz turbo je u této ULV řady procesorů něco jako milník či překročení magické hranice, i když samozřejmě proti 4,8GHz předchůdci nebude rozdíl zas tak velký. Podle specifikací je frekvence dosaženo pomocí technologie Turbo Boost Max 3.0, bude tedy dostupná jen na preferovaných jádrech, ne na jakémkoli ze čtyř přítomných. Jde pokud si dobře vzpomínám o první použití technologie Turbo Boost Max 3.0 v úsporné řadě procesorů U.

Rychlejší iGPU

Další věc, v níž Core i7-1195G7 vylepšuje výkon, je integrované GPU. To má 768 shaderů architektury Xe na frekvenci 1400 MHz – je to navýšení o 50 MHz proti modelu Core i7-1185G7 a o 100 MHz proti Core i7-1165G7. Toto by mohlo přinést až o 7,5 % lepší hrubý výkon integrované grafiky. Intel předvedl i nějaké benchmarky integrovaného GPU tohoto procesoru proti Ryzenu 7 5800U, ovšem je třeba říct, že je to porovnání nerovnocenných konfigurací – Intel má 28W TDP (a možná ještě 35W Dynamic Boost) a rychlejší paměti LPDDR4X-4266, kdežto procesor AMD je na 15W TDP a pomalejších pamětech DDR4-3200. I bez tohoto triku by mělo Tiger Lake vyhrávat v grafickém výkonu (pokud ho tedy nezradí ovladače), nicméně rozdíl by asi byl o něco menší.

Druhý nový model Tiger Lake-U (nebo TGL-R) by měl najít uplatnění v levnějších konfiguracích, jde o Core i5-1155G7 a chápat ho můžeme jako rychlejší verzi staršího modelu i7-1145G7. Proti tomu má zase sníženou základní frekvenci z 2,6 na 2,5 GHz (při 28W TDP), ale all-core boost se posunul z 4,0 GHz na 4,3 GHz a maximální jednojádrové turbo pak stouplo z 4,4 na 4,5 GHz. Také integrovaná grafika doznala inkrementálního zrychlení – místo 1300 MHz teď poběží až na 1350 MHz. Ovšem tento model má stejně jako i5-1145G7 GPU oříznuto o část jednotek, aktivních je v něm pouze 640 shaderů (80 EU).

Podle Intelu by se mělo letos na trhu objevit přes 60 modelů notebooků vybavených těmito procesory, některé se mají začít prodávat již tento týden. Celkově se všemi Tiger Lake-U má existovat 250 modelů.

Alder Lake už běží, vzorky už šly k výrobcům

Původně jsme si mysleli, že Intel bude prezentovat také desktopové procesory Tiger Lake, které prosákly o víkendu a jsou určené pro kompaktní a minipočítače (jde o odvozeninu BGA procesorů Tiger Lake-H, takže se nebudou prodávat samostatně a nelze je použít v socketu LGA 1200). Ty ale Intel na rozdíl od nových modelů Tiger Lake-U oficiálně nepředstavoval. Ovšem firma poskytla další ukázku toho, co nás čeká v druhé polovině roku: next-gen procesorů Alder Lake.

Na prezentaci byl tentokrát ukázán nejen desktopový počítač s procesorem Alder Lake, který už Intel ukazoval v lednu na CES, ale tentokrát i notebook s mobilní verzí Alder Lake. Obě PC běžela a přehrávala při prezentaci video, nicméně nebylo řečeno, zda bylo přehrávání pomocí jejich integrované grafiky, nebo na jádrech CPU.

Nebyl ukázán žádný benchmark nebo interaktivní demo třeba ve hře a pravděpodobně jde zatím o vzorky typu ES. Ukázaný notebook měl označení Pegatron, nejde tedy o nějaký finální model, který by se prodával, ale o ODM design nebo možná referenční notebook vyrobený pro Intel.

Ony ES vzorky ale již podle Intelu teď jsou distribuovány zákazníkům a partnerům, což je další milník na cestě k vydání. A firma potvrdila, že vydání procesorů Alder Lake – a s nimi tedy úplně nového jádra Golden Cove s údajně výrazně zlepšeným IPC – nastane ještě letos.

Tip: Detaily platformy CPU Intel Alder Lake: PCIe 5.0, DDR5, čipset, konektivita. Výkon až dvojnásobný

Nový 5G modem pro notebooky (partnerství s MediaTekem)

Úplnou novinkou na Computexu bylo oznámení prvního 5G modemu Intelu pro použití v noteboocích a PC. Intel mu říká Intel 5G Solution 5000. Nicméně je třeba dodat (a toto Intel nezamlčuje), že nejde o produkt vyvinutý přímo Intelem, ale o výsledek spolupráce s tchajwanským MediaTekem (který se teď mimochodem vyšplhal na pozici 10. největšího výrobce čipů).

Intel 5G Solution 5000 je nejspíše založené na modemu T700, který už byl oznámen loni. Intel si u MediaTeku nechal vyvinou 5G modem poté, co prodal svou vlastní modemovou divizi Applu. Hardware a firmware v tomto novém modemu pochází od MediaTeku, ale zdá se, že ovladač a softwarovou vrstvu běžící na PC vyvinul Intel. Zda přispěl nějakými vstupy či vlastními bloky i do návrhu samotného čipu, není jasné.

Intel 5G Solution 5000 má celosvětovou certifikaci a podporuje Sub-6GHz pásma 5G. Maximální propustnost při stahování má být až 4,7 Gb/s, při uploadu 1,25 Gb/s. V režimu LTE podporuje CAT 19 se stahováním 1,6GB/s a uploadem 150 Mb/s. Modem má formát modulu M.2 s rozhraním PCI Express 3.0 a je podporovaný na Windows. Linuxu a také v ChromeOS.

Intel v prezentaci ukazoval i hotový modul M.2, vyráběný Fibocomem. Ten má o něco větší rozměry, než je standard, PCB má rozměr 30 × 52 mm, takže v notebooku na to bude muset být pamatováno.

Tento rok by měly nějaké notebooky s tímto 5G modemem uvést firmy Acer, HP a Asus. Nějaké další mají přibýt v příštím roce, celkově Intel očekává nejméně 29 modelů. Půjde o notebooky s procesory Tiger Lake a později už i s Alder Lake.

Nový NUC Extreme s procesorem Tiger Lake

Intel také předběžně ukázal nový modulární počítač NUC 11 Extreme (kódové označení je Beast Canyon), který bude osazený procesory Tiger Lake-H, a to modely Core i5, i7 a i9. Formát navazuje na modulární NUC 9 Extreme, do nějž se deska s procesorem a RAM osazuje ve formě karty, vedle níž je zároveň dvouslotový prostor pro standardní desktopovou samostatnou grafickou kartu.

NUC 11 Extreme v tomto pokračuje, ale bude delší a do šachty pro GPU se má vejít samostatná grafika plné délky. Ovšem počítač kvůli tomu bude mít větší objem, odpovídající asi 8 litrům. Vypadá to také, že čelo šasi bude mít RGB podsvícení s ornamentem lebky, který Intel používá na svých nadšeneckých deskách a poté minipočítačích už dlouhá léta.

Vydání a start prodeje těchto počítačů nastane až později, zatím tedy byly jen lehce nakousnuty a více až někdy jindy.

Galerie: Intel na Computexu 2021

Zdroje: Intel (1, 2), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?