Hlavní navigace

Intel se vrací na špičku mobilních CPU. 10nm Tiger Lake-H pro výkonné notebooky vydáno

12. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel odpovídá na Ryzeny 5000 s architekturou Zen 3: přichází osmijádrová verze Tiger Lake, která má mít podobný, ne-li lepší výkon, také ale přináší spoustu novinek proti 14nm Core.

Drby, podle kterých měl Intel vydat 10nm osmijádrové procesory Tiger Lake-H pro notebooky 11. května, se přesně vyplnily a včera opravdu přišla premiéra těchto CPU. V noteboocích znamenají pro Intel velkou vzpruhu, protože v segmentu výkonných herních modelů a pracovních stanic 14nm čipy kvůli špatné energetické efektivitě hodně zaostávaly.

Tiger Lake-H coby 11. generace Core přináší výrazně výkonnější architekturu s až o 19 % lepším výkonem na 1 MHz (tj. tzv. IPC), ale také tak potřebnou energetickou efektivitu. Jeho 10nm proces by měl být schopný konkurovat 7nm procesu Ryzenů 4000/5000. Tyto pro mobilní segment tak důležité novinky se do úspornějších mobilních CPU Intelu dostaly již v roce 2019 a 2020 s Ice Lake-U a Tiger Lake-U, ale segment výkonných 45W procesorů na ně musel čekat až doteď. O to víc je teď konečně dorazivší upgrade této řady důležitý.

Tiger Lake s osmi jádry ve 45 W: novinky a výbava

Tiger Lake-H vychází ze stejné architektury jako 15–28W Tiger Lake-U vydané loni, ovšem má místo čtyř rovnou osm jader Willow Cove (tedy 16 vláken) a vyšší TDP, standardně 45 W. Nová jádra kromě vyššího IPC a tím navýšeného jednovláknového výkonu také mimochodem přinášejí do této třídy notebooků poprvé AVX-512.

Naopak ale byla zredukovaná integrovaná grafika, u Tiger Lake-U hodně silná se 768 shadery. Tiger Lake-H má stejnou architekturu Intel Xe LP, ale jen 256 shaderů (32 EU), s nimiž bude iGPU výrazně pomalejší než integrované grafiky v konkurenčních AMD Ryzenech 5000H. Nicméně bude mít zachované multimediální enkodéry a potvrzená je také akcelerace videa AV1 (jen dekódování).

Tip: Jádro Willow Cove procesorů Tiger Lake: architektura a novinky

Tip: Detaily grafické architektury Intel Xe LP: jádro prvního samostatného GPU i Tiger Lake

Čip je vyrobený stejným 10nm procesem s technologií SuperFin, jako původní Tiger Lake. Měří údajně okolo 190 mm².

Snímek čipu Tiger Lake H na waferu Snímek čipu Intel Tiger Lake-H na waferu (Zdroj: Intel)

Vedle toho také tyto procesory používají externí samostatný čipset (mobilní verze řady 500), který může přidat nějaké jednotky wattů (většinu času by jeho spotřeba měla být nízká). Čipset by měl stejně jako Z590 na desktopu být k procesoru připojený konektivitou DMI ×8, tedy s propustností odpovídající PCI Expressu 3.0 ×8 (8 GB/s obousměrně, minus režie).

Obecně se tato platforma od Tiger Lake-U výrazně liší konektivitou. Je zachovaný integrovaný Thunderbolt 4, který tedy není řešen externím řadičem. Nově tyto procesory podporují rovnou dvacet linek PCI Express 4.0, zatímco čtyřjádra Tiger Lake-U (a jejich odnož Tiger Lake-H35) jen čtyři.

To znamená, že osmijádová Tiger Lake poskytují plnohodnotné rozhraní PCI Express 4.0 ×16 pro samostatné GPU a ještě PCI Express 4.0 ×4 pro SSD. To je také připojeno přímo k procesoru. V kapacitě těchto propojení má Intel výhodu před mobilními Ryzeny, které zatím poskytují jen PCIe 3.0 ×8 pro grafiku a PCIe 3.0 ×4 pro SSD.

RAID s PCIe 4.0 SSD

Intel jinak také jako novinku uvádí, že linky PCIe 4.0 vyvedené z CPU lez použít pro NVMe RAID. Pokud se pro grafiku vyhradí jen osm linek, lze připojit tři NVMe SSD přes PCIe 4.0 ×4/×4/×4. Mimochodem, pro grafické karty je zase podporovaný PCI Express Resizable BAR.

Paměti vždy jen DDR4-3200

Ještě jedna změna je u pamětí. Zdá se, že Tiger Lake-H nepodporuje (alespoň oficiálně, je možné, že neoficiálně křemík připravený je) úspornější paměti LPDDR4. Intel uvádí podporu jen pro DDR4-3200 (dva kanály/až čtyři moduly). Toto je nevýhoda pro výdrž na baterie. DDR4 má naopak výhodu, že lze tyto paměti osazovat v modulech SO-DIMM, a tedy vyměňovat a upgradovat. Ale pozor na to, výrobci dnes i tyto paměti často pájejí napevno, takže upgradovatelnost nebude zaručená a musíte si to při výběru notebooku kontrolovat (totéž platí u notebooků s procesory AMD, samozřejmě).

Wafer s čipy Tiger Lake H Wafer s čipy Intel Tiger Lake-H (Zdroj: Intel)

Vypadá to také, že DDR4-3200 bude minimálně ve výchozím nastavení používat děličku Gear 2, která o něco snižuje výkon, protože řadič pamětí poběží na poloviční frekvenci. Na Gear 1 (tedy děličku 1:1, kdy je frekvence řadiče nesnížená) má Tiger Lake-H oficiálně podporovat DDR4-2933. Tato nastavení jsou pravděpodobně zvolená kvůli spotřebě.

Článek pokračuje na další straně přehledem modelů, problematikou spotřeby a slajdy s výkonnostními sliby Intelu.

Modely, spotřeba (a PL2), oficiální benchmarky

Core i Xeon

A teď už k modelům Tiger Lake-H, z nichž je na výběr. Intel nyní uvádí současně tři skupiny procesorů – první jsou modely Core určené zejména pro herní a nadšenecké spotřebitelské notebooky. Druhá skupina jsou procesory Core s podporou technologií vPro, TXT a podobně – ty poznáte v tabulce podle vyznačené podpory pro tyto věci. Pod vPro spadá mimo jiné funkce Intel Hardware Shield s technologiemi Control-flow Enforcement Technology a Intel Threat Detection Technology.

A třetí skupinou jsou procesory Xeon W-11000 (je tedy zachováno číslování zapadající mezi Core 11. generace) pro notebooky. Jsou založené na stejném křemíku a mají i podobné parametry jako Core, ale kromě podpory vPro také podporují paměti ECC a měly by dostat ovladač grafiky s profesionálními funkcemi. Tyto modely jsou určené pro přenosné/mobilní pracovní stanice.

Osmijádra

Nejvýkonnější Tiger Lake-H a tím etalon možného je Core i9-11980HK. Má plných osm jader, 16 vláken a 24 MB L3 cache. Základní frekvence je 2,6 GHz. Proti Comet Lake-H na 14 nm stoupla tedy frekvence o 200 MHz (Core i9-10980HK mělo 2,4 GHz), ale je třeba také pamatovat na značně vyšší IPC. Při všech jádrech zatížených může být all-core boost až 4,5 GHz, s šesti jádry 4,7 GHz a se čtyřmi jádry 4,9 GHz.

Maximální boost dostupný na až dvou jádrech je 5,0 GHz. Pro tuto hodnotu už ale CPU potřebuje používat preferovaná jádra, je tedy dosažená pomocí Turbo Boost Max 3.0. Vypadá to, že Tiger Lake-H nepoužívá Thermal Velocity Boost ani Adaptive Boost. 5,0 GHz je tedy zatím maximální dosažený takt na 10nm CPU (oproti 5,3 GHz na 14nm Comet Lake), výš se Intel ještě neodhodlal.

Procesory Intel Tiger Lake H pro spotřebitelské a herní notebooky Modely Intel Tiger Lake-H pro spotřebitelské a herní notebooky (Zdroj: Intel)

Prakticky stejné parametry jako toto CPU má také Core i9-11950H. Všechny parametry jsou stejné, ale zde už jsou násobiče zamčené, OC není možný. Tento model se liší zejména tím, že podporuje vPro a je tedy míněn pro business notebooky. Dále má Intel ještě variantu Xeon W-11955M, která je také parametrově identická (stejné takty jako i9-11980HK/11950H, přetaktování není povoleno), ale navíc má ony workstation funkce jako profi integrovanou grafiku a podporu pamětí s ECC.

Vedle těchto top konfigurací bude dále nabízené Core i9-11900H. To má také osm jader/16 vláken a 24 MB L3 cache, ale všechny takty jsou posunuté dolů o 100 MHz. Základ je 2,5 GHz, maximální all-core 4,4 GHz, maximální boost pro dvě jádra je 4,9 GHz (ale to je opět přes Turbo Boost Max 3.0). Tento model již není plně odemčen pro taktování, ale má omezenou možnost OC (lze mu trošku zvýšit turbo).

Další dvě osmijádra už jsou v kategorii Core i7. Model Core i7-11850H s takty 2,5–4,8 GHz (all-core boost má 4,3 GHz) má podporu vPro a je tedy pro business notebooky. Pro spotřebitelské a herní stroje má Intel Core i7-11800H s takty 2,3–4,6 GHz (all-core boost má 4,2 GHz), jež má omezenou možnost OC (lze mu trošku zvýšit turbo). Oba tyto modely mají plných 24 MB L3 cache.

Procesory Intel Tiger Lake H pro profi a business notebooky Modely Intel Tiger Lake-H pro profi a business notebooky (Zdroj: Intel)

Šestijádra

Trošku zvláštnost je Xeon W-11855M, který opět přidává profi funkce a má stejné maximální frekvence (maximální boost 4,9 GHz) jako Core i9-11900H, ale je to jen šestijádro a základní takt je 3,3 GHz. Spotřebitelská/hráčská šestijádra Core mají ale parametry o dost slabší.

Core i7-11600H má přes označení i7 jen šest jader stejně jako následující modely Core i5 a takty jen 2,9–4,6 GHz (all-core boost má 4,3 GHz) a obsahuje 18 MB L3 cache.

Core i5-11500H je pořád šestijádro/12vlákno, ale už jen s 12 MB L3 cache. Takty má také 2,9–4,6 GHz, ale all-core boost o stupínek nižší (4,2 GHz); tento model také podporuje vPro. Pro běžné spotřebitelské notebooky budou určené modely Core i5-11400H s takty 2,7–4,5 GHz (all-core boost má 4,1 GHz) a Core i5-11260H s takty 2,6–4,4 GHz (all-core boost 4,0 GHz). Tyto opět mají jen 12 MB L3 cache.

Integrovaná grafika je u Core i5 ořezaná

Všechny tři modely Core i5 se ještě vyznačují ořezáním jednotek integrovaného GPU jen na polovičních 16 EU, tedy jen 128 shaderů, což opět sníží její výkon. Frekvence GPU jsou jinak u všech Tiger Lake stejné, základ je 350 MHz a maximální takt GPU boostu 1450 MHz. Kromě i5 mají všechny ostatní modely 256 shaderů/32 EU.

TDP 45 W, volitelně 35 až 65 W

Všechny procesory mají 45W TDP. S jednou výjimkou je možné ho volitelně snížit na 35 W (tím se sníží základní frekvence na a také frekvence, které vám CPU dlouhodobě udrží). Ta jediná výjimka je Core i9-11980HK. Tento highendový model je odlišný tím, že je jednak plně odemčený pro přetaktování, jednak se jeho TDP nedá snížit – naopak se dá zvýšit na 65 W (to dává základní takt 3,3 GHz, což mimochodem Ryzen 9 5900HX/5980HX zvládnou při 45 W). Je možné, že řada notebooků ho bude používat takto, aby měla v benchmarcích lepší výsledky.

Pořád vysoké spotřeby v boostu? Až 110 W

Ovšem stejně jako u desktopových modelů Intelu platí, že TDP není maximální spotřeba, ale spíše spotřeba, kterou by notebook měl udržet trvale. Intel ale opět povolil těmto CPU vysoké překročení TDP po přechodnou dobu během boostu. Toto doznalo dost drsných (nebo aspoň na poměry toho, na co jsme byli zvyklí v minulosti) rozměrů u Comet Lake-H, kde mohl být příkon nejvyššího osmijádra až 135 W a Tiger Lake-H to zdá se přes 10nm výrazně účinnější křemíkový proces zas tak úplně nezměnilo.

Procesor Intel Tiger Lake H 02 Procesor Intel Tiger Lake-H (Zdroj: Intel)

Nová Core 11. Tiger Lake-H generace mají v boostu údajně povolenou spotřebu až 110 W. Není jasné, zda to platí pro všechny, nebo jenom pro top model Core i9-11980HK, ale vypadá to tedy, že Intel pořád zvyšuje výkon na úkor spotřeby. V praxi se spotřeba bude asi hodně lišit podle toho, co chlazení notebooku a nastavení otáček/hlučnosti jeho ventilátorů dovolí, ovšem s tím bude kolísat i výkon CPU. Možná zde tedy nastane situace, kdy Tiger Lake-H bude vítězit ve výkonu, ale s horší efektivitou a spotřebou, ale to teprve uvidíme z recenzí.

Přes 80 různých modelů notebooků

Podle Intelu chystají výrobci přes 80 různých modelů notebooků s procesory Tiger Lake-H. Toto by mělo být pro číslo pro počet těch, které se dostanou na trh v průběhu letošního roku, nyní při vydání může logicky být výběr menší. Intel již prý stihl vyrobit a dodat výrobcům notebooků přes milion kusů čipů, takže by snad dostupnost nemusela být špatná – pokud to tedy nezazdí nedostatek jiných komponent.

Galerie: Procesory Intel Core 11. generace Tiger Lake-H pro výkonné notebooky

Oficiální benchmarky

Podle Intelu jsou Core 11. generace Tiger Lake-H nejvýkonnější herní procesory pro notebooky dneška, mají tedy v tomto porazit Ryzeny 5000 „Cezanne“ od AMD. Proti starší generaci zvyšují mnohovláknový výkon až o 19 %, což ukazuje přínos 10nm procesu.

Ve slajdech ukazuje Intel různé benchmarky, ovšem jako vždy je dobré upozornit, že tyto oficiální výsledky mohou být selektivní a tím zkreslené. Pro skutečný verdikt si proto musíte počkat až na nezávislé recenze notebooků, ovšem výkonnostní srovnání od Intelu si můžete prohlédnout na slajdech v galerii:

Galerie: Procesory Intel Core 11. generace Tiger Lake-H: oficiální benchmarky

Zdroje: Intel, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?