Hlavní navigace

Core i9-9900KS prý vyjde 30. října. Už unikly testy výkonu, OC, spotřeby... a IPC?

19. 10. 2019

Sdílet

Včera jsme psali o datech vypuštění a odhalení procesorů AMD Ryzen Threadripper 3000, což má nastat 19. listopadu, respektive papírové odhalení už 5. listopadu. Stejný web ale zdá se prozradil i to, kdy bude na trh uvedená také novinka od Intelu, a sice osmijádro Core i9-9900KS s all-core turbo boostem 5,0 GHz a patrně také výběrovými čipy, které by se mělo stát nejrychlejším herním CPU.  

Uvedení bude podle VideoCardz 30. října

Tato informace zdá se nebyla publikována jako konkrétní článek, ale už 16. ve středu se na twitteru VideoCardz objevil příspěvek (viz níž, jestli něco znamená ten klínopis okolo, netuším) uvádějící, že Intel má zvláštní termín NDA na publikování videí s tzv. „unboxingem“, tedy povolení, aby recenzenti ukázali fotky či videa vzorků procesoru Core i9-9900KS, které dostali, ale zatím nic víc. Úplné recenze pak vyjdou až o pár dní později – zde konkrétně o dva. Toto by nebylo poprvé a jestli se nepletu, bylo separátní NDA na unboxing už v minulosti i u některých věcí od AMD. Záměr je asi pragmatický: aby se produkt objevil víckrát na titulkách webů.

https://twitter.com/VideoCardz/status/1184543713713950720

U tohoto tweetu ovšem nezůstalo, poté se už na webu VideoCardz objevil pořád ne přímo článek, ale odpočet. Ten se vztahuje jednak k onomu odhalení a uvedení nových Threadripperů, ale kromě toho také k onomu embargu na fotky Core i9-9900KS, a vedle toho také na separátní datum, kdy vyjdou recenze.

Intel Core i9 9900KS VideoCardz odpocet Odpočet VideoCardz v sobotu 19. 10. 16:01

Videa a fotky by se podle tohoto odpočtu měly objevit v pondělí 28. října (októbra) v pravé poledne (jestli to nepočítám blbě). Recenze pak vyjdou přesně dva dny na to, 30. října ve 12:00. Datum, kdy se procesory začnou prodávat, není zvlášť sděleno, ale asi by to tedy mohlo být hned ve stejný den. Novinka by se pak dala těsně koupit ještě před koncem měsíce.

Tip: Cena Intel Core i9-9900KS bude asi něco přes 17 tisíc, už se objevuje v eshopech

Intel Core i9 9900KS baleni 1600 Intel Core i9 9900KS: balení ukazuje, že jde o speciální edici

První testy už unikly

Tyto informace berte trochu s rezervou, nikde jinde zatím myslím potvrzené nebyly. Ale VideoCardz je docela dobrý zdroj. Core i9-9900KS už by každopádně mělo mít do vydání blízko, protože v některých obchodech už zdá se dokonce dostali zásoby. Na Redditu se objevil uživatel dokonce z ČR, kterému údajně jeden kus omylem prodal eshop už tento týden (a publikoval i fotky balení, takže pokud nejde o nějaký virální marketing…).

A poté publikoval zkrácenou předběžnou recenzi s testy výkonu a také spotřeby i web Tom's Hardware (grafy níže pocházejí z jeho článku, v galerii můžete vidět část výsledků, ale doporučujeme navštívit originál). Ten se prý dostal ke vzorku Core i9-9900KS neoficiální cestou a mohl tedy vesele nedbat na NDA spojené s oficiálními vzorky. Obě tyto zprávy jsou celkem zajímavé a ukazují, že minimálně některá Core i9-9900KS lze přetočit opravdu výš než i9-9900K, poměrně snadno se dostala na 5,2 GHz. Zajímavé je, že Core i9-9900KS webu Tom's Hardware mělo při tom dost slušnou spotřebu, jdou do něj tedy možná opravdu hodně speciální křemíky. Zatímco spotřeba (v Aida Stress Testu s AVX) je ve stock konfiguraci vyšší (152 W vs 140 W) než u 9900K, 9900KS přetočené na 5,2 GHz už mělo údajně nižší spotřebu než 9900K na 5,0 GHz, kteér asi mělo horší napětí (180 W vs 200 W). Ovšem pozor, toto by mohlo být nějakými detaily nebo kusovostí, takže počkejte se závěry, až spotřebu a OC prozkoumá víc redakcí.

Drobné změny IPC v novém steppingu?

Tom's Hardware také zkoušel měřit IPC, byť jde stále o stejnou architekturu Coffee Lake (Skylake). Proč? Core i9-9900KS už má nový stepping R0, který by měl opravovat MDS zranitelnosti. Neměl by být jediným modelem s R0, zřejmě by se měl objevit i v dalších procesorech. Tom's Hardware nastavil frekvenci napevno na 5,0 GHz a zkusil změřit výkon proti Core i9-9900K s předchozím steppingem P0 také přesně na 5,0 GHz, kde by teoreticky měl být výkon úplně stejný.

Kupodivu opravdu na Core i9-9900KS/Steppingu R0 vyšlo IPC o trošku nižší (zda třeba budou v prodeji i nějaké kusy se starším P0, to nevíme). Rozdíly byly pár desetin procenta v Cinebench a GeekBench, ale pět procent v Luxmarku a vícevláknovém SHA-256, což je zvláštní. Nicméně může jít o nějaké chyby měření a tak podobně, protože v některých testech zase vyšlo IPC o 0,2 % vyšší. I toto tedy berte s řádně nahuštěnou rezervou (nebo aspoň soupravou na lepení, pokud je auto tak moderní, že jste kolo v kufru nenašli). Doufejme, že změnu IPC, respektive tedy asi spíš dopad oněch oprav bezpečnostních chyb, bude analyzovat více recenzentů, aby se ho podařilo nějak spolehlivěji kvalifikovat, nebo vyvrátit.

Galerie: Předběžné testy Intel Core i9-9900KS (Tom's Hardware)

Byl pro vás článek přínosný?